שתף קטע נבחר

א-שרע: משרדי הג'יהאד ייסגרו כשהפלסטינים ישובו למולדתם

שר החוץ הסורי התראיין לשבועון המצרי "אל-אסבוע" והתייחס לתמיכתה של סוריה בהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם בנושא עיראק, לעצימת העין העולמית מהנשק להשמדה המונית המצוי בידי ישראל לדבריו, ולמפת הדרכים האמריקנית, אותה הוא מכנה "אשליה"

שר החוץ הסורי, פארוק א-שרע, אמר בראיון לשבועון המצרי "אל-אסבוע" כי משרדי אירגון הג'יהאד האיסלאמי בדמשק ייסגרו "כשהפלסטינים ישובו למולדתם פלסטין". בנוגע להצבעה הסורית בעד החלטת מועצת הביטחון 1441, שאיפשרה את חזרת פקחי האו"ם לעיראק, אמר: "לא הצבענו כדי לקבל דבר מה מאמריקה. הצבענו כדי לחזק את מחנה השלום בוושינגטון וכדי להרחיק את המלחמה מעיראק".
אל-שרע התייחס גם ל"סטנדרטים כפולים" לדבריו, שמפגין העולם כלפי ישראל מחד ועיראק וצפון קוריאה מאידך, בכל הנוגע לקיומו של נשק גרעיני. "אנו כעת מצויים בשלב שבו עלינו להביך את ארה"ב ולחשוף את עוינות הזרם הימני הקיצוני באמריקה, כפי שאנו חושפים את הזרם הימני הקיצוני בישראל ואת הברית ביניהם. זוהי ברית שטנית שיש לחשוף לעיני דעת הקהל בעולם", אמר. דבריו של א-שרע תורגמו על ידי סוכנות ממר"י, ולהלן עיקרי הראיון.

קולין פאוול מתח ביקורת על סוריה לאחרונה, ותאר את תנועת הג'יהאד - שהמטה שלה בדמשק - כתנועה טרוריסטית. מהי עמדתכם, בעיקר לאחר שוושינגטון ביקשה מסוריה לסגור את מטה הג'יהאד...?

א-שרע: "הפעילות במטה תנועת הג'יהאד מצטמצמת להיבט התקשורתי, ולעובדים בו אין כל קשר לפעילות הצבאית או לתכנון פעולות. מנהיגי השטח הפלסטינים מצויים בשטח; מי שחי על אדמת סוריה אינו מסוגל לתכנן פעולות המתבצעות על האדמה הפלסטינית...".

מכך ניתן להסיק שסוריה לא תיענה לבקשת ארה"ב לסגור את מטה הג'יהאד בדמשק?

"אנו יכולים להיענות לכך רק במקרה אחד, והוא שהפלסטינים ישובו למולדתם, פלסטין. אנו מעודדים לכך ופועלים כדי להשיג זאת. אנו מקווים שארה"ב תסכים לכך ותפעיל לחץ על ישראל כדי שהפלסטינים ישובו למולדתם ולבתיהם, בהתאם להחלטה 194".

מה בנוגע לטענותיה של ארה"ב לפיהן הנוכחות הצבאית הסורית בלבנון תומכת בחזבאללה, ולכן ארה"ב תובעת נסיגה סורית מלבנון?

"אנו תומכים בלבנון כולה כדי שתמשיך להיות מאוחדת ומסוגלת לעמוד מול כל האפשרויות התוקפניות מצידה של ישראל, ומול כל תוקפנות אפשרית אחרת".

מה קורה בעקבות הצבעת סוריה בעד החלטה 1441? האם אתה סבור שקיימת אפשרות ששמה של סוריה יוסר מרשימת המדינות התומכות בטרור, אליה הכניסה אותה ארה"ב לפני שנים?

"החלטה זו נתונה בידי אמריקה. כאשר הצבענו על ההחלטה האחרונה של מועצת הביטחון לא הצבענו כדי לקבל דבר מה מאמריקה, אלא מתוך שכנוע ובשל עמדותינו הלאומיות והפאן ערביות. הצבענו לטובת ההחלטה, כדי להרחיק את המלחמה מעיראק ולרוקן את החלטה 1441 מן התוכן הצבאי שהיה בה ומן המהלומה האוטומטית שהיתה יכולה להיות מונחתת על עיראק ועל האזור בעטיה".

מהי תגובתכם למי שאומרים: 'סוריה אינה רוצה לראות פלישה לעיראק משום שהיא חוששת על עצמה ומן האפשרות שתורה יבוא בשלב הבא'?

"אין זו בושה שאדם יעמוד לצד אחיו משום שהוא הבא בתור; נהפוך הוא, המחשבה הפאן-ערבית קובעת ביסודה שאתה מגן על אחיך משום שאתה תשמש כמטרה ישירה או עקיפה, ושאם אינך מטרה היום תהיה מטרה מחר. לכן, אין לראות בכך בשום אופן פרצה בעמדה הסורית".

אבל לרבים היה נראה שמדינות כמו צרפת ורוסיה שינו את עמדתן ונסוגו בפני אמריקה. ניתן היה לצפות שמדינות כמו צרפת, רוסיה וסין, תשתמשנה בזכות הווטו כדי למנוע את העברת ההחלטה?

"השימוש בווטו משמעותו דחייה מוחלטת של המדיניות האמריקנית, והם אינם דוחים לחלוטין את המדיניות האמריקנית; הם זקוקים לה. כן, הם זקוקים למדיניות האמריקנית, המתבדלת והעריצה".

מהי תגובתך לטענה שסוריה הציבה את האינטרס האמריקני מעל לאינטרס הערבי?

"אלו הם דברים ריקים, דברי הבל. הצבעתה של סוריה בזכות החלטה 1441 נעשתה כדי לחזק את מחנה השלום בוושינגטון ולמנוע מהלומה על עיראק".

מדוע הערבים אינם מסוגלים להקים חזית סירוב חזקה שתנטרל את הסיבות הגורמות לארה"ב לרקום מזימות נגד מדינותינו?

"משום שאו שהם תובעים את הבלתי אפשרי או שאינם עושים דבר, וזהו עניין מסוכן. אנו כעת מצויים בשלב שבו עלינו להביך את ארה"ב ולחשוף את עוינות הזרם הימני הקיצוני באמריקה, כפי שאנו חושפים את הזרם הימני הקיצוני בישראל ואת הברית ביניהם. זוהי ברית שטנית שיש לחשוף לעיני דעת הקהל בעולם, ובעיקר בתוך ארה"ב ובתוך ישראל. זהו דבר חשוב יותר מאשר עימות וסירוב אוטומטי שאינו מוביל לכל תוצאה. נהפוך הוא, הם מקווים שהעמדה הערבית תהיה כזו. הם מייחלים לכך שהעמדה הערבית תהיה כנועה ותקבל כל דבר שיכפו אמריקה וישראל, וזו טעות".

כיצד יכולים הערבים לצאת ממעגל הקסמים שבאמצעותו מבחינים בין האשליה של נשק בלתי קונבנציונלי בבעלותם, לבין הארסנל הגרעיני האמיתי שברשות ישראל, שאמריקה מעלימה ממנו עין. ראינו לאחרונה כיצד צפון קוריאה אישרה שיש לה תוכנית גרעין חשאית ולמרות זאת ארה"ב לא מענישה אותה והיא מנמקת זאת בכך שכל גורם מחייב דרך תגובה שונה המתאימה לאסטרטגיה?

"הסטנדרטים הכפולים הם ביסודם מדיניות קולוניאליסטית... הם קיימו זכויות אדם בלונדון, אבל ביצעו את המתועבים שבמעשים נגד זכויות האדם באזורים בהם קיימו את הקולוניאליזם שלהם. שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו, הודה בכך כאשר דיבר לפני שבוע ומתח ביקורת על העבר הקולוניאליסטי".

האם ניתן לומר היום שהקולוניאליזם שב והוא מיוצג על ידי אמריקה?

"אבל כעת קיימת מודעות רבה יותר הן בדעת הקהל והן בממשלות המערב בנוגע לכך ששימוש בסטנדרטים כפולים יגרום לאובדן אמינות במדיניות היומיומית שלהם וכתוצאה מכך, לאובדן אמינות לאסטרטגיה שהם מאמצים. ההסכמה לדיאלוג בנוגע לטעות שבסטנדרטים הכפולים הינה דבר חדש בחיים הפוליטיים של זמננו. היום מדברים בנושא הסטנדרטים הכפולים בכל הנוגע לפלסטין, לעיראק, ולפירוק הנשק להשמדה המונית. ההבדל נגלה בברור מאחר שהמלחמה היא האמצעי לפירוק הנשק להשמדה המונית של עיראק, בעוד שביחס לקוריאה, נוקטים בדיאלוג".

למרות שצפון קוריאה הודתה בגלוי שיש ברשותה נשק גרעיני סודי?

"כן וזאת בנוסף למה שקורה עם ישראל שביחס לנשק להשמדה המונית שברשותה קיימת שתיקה מוחלטת. ישנם סוגים שונים של סטנדרטים כפולים. ואולם, האופטימיות שלנו נובעת מכך שישנן סנוניות ראשונות לכך שמדיניות העולם נוטה לדחות את מדיניות הסטנדרטים הכפולים".

ומה בנוגע לתוכנית "מפת הדרכים" כאמצעי להסדרת הסוגיה הפלסטינית?

"להערכתי, אין מפת דרכים ומדובר באשליה נוספת שהוכנסה לראשיהן של כמה מדינות ערביות. המפה קיימת רק באמצעי התקשורת. במציאות, קיים ניסיון למלא את הוואקום המדיני ותו לא".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
להביך את אמריקה. אל-שרע
צילום: רויטרס
מומלצים