שתף קטע נבחר

אמרו את זה קודם. על פעילות ועדת סטרשנוב ועציוני

ועדה מיוחדת לבדיקת מצב הכדורגל הישראלי אינה המצאה חדשה. לפני שלושים שנה מונתה ועדת עציוני לצורך העניין ובעקבות המלצותיה ננקטו מספר צעדים משמעותיים (החלפת כל חברי ההתאחדות, העמדת כדורגלנים לדין בגין הימורים בלתי חוקיים ועוד). בראיון ל-ynet אומר אהרון אמינוף, יועץ ומזכיר הוועדה דאז: "השינוי יבוא רק אם אדם רציני ייקח על עצמו את יישום ההמלצות"

ב-1972 רעשה וגעשה מדמנת הספורט המקומית כאשר פורסמו מסקנות ועדת עציוני, אשר בדקה את השחיתויות בכדורגל הישראלי. בראש הוועדה, אשר הוקמה ביולי 1971 ומונתה על ידי הממשלה, עמד השופט העליון, ד"ר משה עציוני ז"ל ובין חבריה היו גם יצחק זיו-אב ומשה בן זאב.
הוועדה הגיעה למסקנות מרחיקות לכת, אשר שינו את פני הכדורגל בראשית שנות ה-70. בוועדת סטרשנוב, אשר הוקמה בשנה האחרונה לצורך בדיקת מצב הכדורגל בישראל ואשר הגישה ביום שלישי את המלצותיה לראש הממשלה אריאל שרון, מקווים כי לדו"ח שלהם תהיה השפעה דומה לזו של ועדת עציוני.
היועץ של הוועדה דאז והמזכיר שלה היה אהרון אמינוף, כיום סגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת. בראיון מיוחד ל-ynet אומר אמינוף כי יישום ההמלצות של ועדת סטרשנוב תלוי בגורם מרכזי: "במידה ואדם רציני יקבל את ההמלצות וירצה לדחוף אותם ולאמץ אותם דרך חקיקה בכנסת - רק אז אפשר יהיה אפשר לומר כי הצליחו לשנות משהו בכדורגל. אותו דבר היה עם ועדת עציוני: ברגע שקיבלו חלק גדול מהמסקנות שינינו את הכדורגל, לפחות בטווח הקצר. במידה וזה לא יקרה - הכל יישאר כפי שהוא".

השוני העיקרי בין הוועדות: הגורם הממנה

כיום, לאחר שהוגשו המלצות ועדת סטרשנוב, ברור כי רק במידה והן ייושמו יוכל הכדורגל הישראלי להשתנות ולהתקדם. המלצות אלו, אשר אינן מחייבות איש מבחינה חוקתית, תלויות ברצונו של השר המטפל (במקרה זה - ראש הממשלה עצמו המשמש כיום גם כשר המת"ס) וביכולתו להעבירן בכנסת.
אמינוף מסביר כי לוועדת עציוני היה משקל אחר, אשר למעשה מנע מהבכירים בכדורגל לקבור את המלצותיה: "אנחנו מונינו על ידי הממשלה והגשנו את ההמלצות לממשלה. הוועדה הייתה ועדה ממלכתית שעשתה הרבה רעש בציבור ובתקשורת. ההמלצות שלה התקבלו על ידי הממשלה והועברו כחוקים מתקנים בכנסת. ישנן מספר המלצות שלא התקבלו וחבל, אבל ברגע שמדובר היה באנשים רציניים שמונו על ידי הממשלה ועשו את עבודתם נאמנה, לא יכלו שלא לקבל וליישם לפחות חלק מההמלצות".

"התייחסו לוועדה ביראת כבוד"

"ההתייחסות של הגורמים לוועדה אז היה ביראת כבוד ורבים חיכו למוצא פיה", ממשיך אמינוף בפירוט ההבדלים בין אז והיום. "אני לא מכיר מקרוב את הנהלים ואת עבודת הוועדה הנוכחית, אבל ברור שהיא שונה מוועדה ממלכתית ומתוקף העניין יש לה פחות כוח. היא לא מונתה על ידי ממשלת ישראל אלא על ידי השר הממונה בלבד (מתן וילנאי - מ.ג) והשוני הזה בא לידי ביוטי כאשר באים ורוצים ליישם את ההמלצות.
"בנוסף, לוועדת עציוני היו סמכויות כמעט כמו בית משפט - היא הייתה יכולה לחייב אנשים להופיע בפניה, ולוועדה הנוכחית אין את הסמכויות הללו. אבל אני מאמין שבסופו של דבר ההמלצות, לפחות בחלקן, יתקבלו ויוכלו לשנות את הכדורגל לפחות בטווח הקצר, כפי שקרה עם ועדת עציוני".
אמינוף גם נותן מספר דוגמאות לפעולות שננקטו בעקבות המלצות ועדת עציוני: "בהוראת שר החינוך והתרבות, יגאל אלון, הוחלפו כל חברי ההתאחדות. הטוטו הופרד ממרכזי הספורט ובעקבות חקירה משטרתית שהתנהלה באותו זמן לגבי הימורים בלתי חוקיים הועמדו שחקנים לדין ואף הורחקו לצמיתות ממגרשי הכדורגל". נשמע מוכר?

"חלק מההמלצות ייקברו במגירה"

גם לוועדה שמינה השר וילנאי ברור כי חלק נכבד מההמלצות שהניחה בפני ראש הממשלה לא יתקבלו, אבל רוב חבריה מקווים כי לפחות חלק מההמלצות יביאו לשינוי. אמינוף, מכל מקום, מזהיר מפני תסכול: "ברור שאנשים בוועדת עצינוי הרגישו מתוסכלים כאשר לא כל ההמלצות התקבלו. אני יכול לומר כי בגלל הלחץ הציבורי הרב ואנשים שהיה אכפת להם מהספורט, התקבלו רוב ההמלצות.
"כיום אני לא יודע מה המצב המדויק ומי ימונה כדי לטפל בהמלצות, אבל חברי הוועדה צריכים להיות מוכנים שחלק מהן לא יישומו וייקברו במגירה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
אמינוף. להיות מוכנים לתסכולים
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: אתר בית המשפט העליון
סטרשנוב. הוועדה לא מונתה על ידי הממשלה
צילום: אתר בית המשפט העליון
מומלצים