שתף קטע נבחר

נפטר חבר הכנסת לשעבר אברהם שפירא

הרב אברהם שפירא, שהלך אתמול לעולמו, היה ידיד נפש של רבים מישראל, כך אמר עליו השר שמעון פרס

חבר הכנסת לשעבר, אברהם שפירא, מת אתמול אחר הצהרים ממחלה, כשהוא בן 79.
שפירא נולד בסוצ'אבה שברומניה בשנת 1921. בשנת 1949 הוא עלה עם משפחתו לישראל.
הוא שימש כחבר בכנסת ה-10,ה-11 וה-13 מטעם מפלגת אגודת ישראל וכיהן בכמה תפקידים בכירים, בהם: יו"ר הנהלת הקואליציה, יו"ר הוועדה המייעצת של בנק ישראל ויו"ר ועדת הכספים.
במהלך תקופת כהונתו בכנסת צבר שפירא כוח פוליטי רב, שנבע גם בשל היותה של מפלגתו לשון מאזניים קואליציונית. כוחו בא לידי ביטוי במיוחד כשהיה יו"ר ועדת הכספים - התפקיד הבכיר ביותר בתחום הכלכלי בכנסת. משרה זו היא שהביאה לו את הכינוי "המנכ"ל של המדינה", כאשר רבים ראו בו כאיש שיכול להעביר כמעט כל החלטה בתחום הכלכלי, ולא פחות מכך, לעצור כל מהלך שהוא אינו חפץ ביקרו.
את דרכו העסקית החל שפירא ב-1959, כבעלים של תשלובת השטיחים "כרמל – קיסריה גלוינט", שמרכזה היה באור-עקיבא. החברה הייתה בעבר סמל להצלחה כלכלית ישראלית, כאשר בשיא כוחה כללה שבעה מפעלים.
לקראת סוף שנות ה-80 החל מצב החברה להידרדר, אך רק בשנת 1991 נחשפה העובדה שהחברה נמצאת בקשיים. שפירא קיבל אומנם סיוע נדיב יוצא דופן של כ-100 מיליון שקל בערבויות מהמדינה, אך גם בכך לא היה כדי לסייע למפעלים הכושלים. בפברואר 1993 החליט שר האוצר דאז, אברהם שוחט, למנות לתשלובת כונס נכסים. ההחלטה נפלה לאחר גילוי היקף חובותיה של התשלובת, שהסתכמו אז ב-160 מיליון דולר. התברר ששפירא היה חייב כמעט לכל מוסד במדינה: החל מהבנקים, מס ערך מוסף, ביטוח לאומי ומס הכנסה.
במארס 1995 הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לפירוק התשלובת. ביולי 1997 הוסכם על פשרה עם שפירא, על פיה הוא נאלץ להעביר לקופת הפירוק את כל נכסיו בישראל. שווי הנכסים על הנייר היה כ-60 מיליון שקל. בנוסף ויתר שפירא על כספים בהיקף של 63 מיליון שקל שהגיעו לו, לכאורה, מקופת מפעלי השטיחים שהתמוטטו. בתמורה לכל אלה בוטלה התביעה שהוגשה נגדו ונגד משפחתו, שהיקפה הכולל עמד על מיליארד שקל.
עם היוודע דבר מותו של הרב אברהם שפירא פירסם השר שמעון פרס הודעה בה נאמר, כי "הרב אברהם שפירא היה ידיד נפש של רבים מישראל, ובתוכם גם אנוכי. הוא היה איש נדיר בארצנו. באישיותו התמזגו ידע עמוק של מורשת ישראל, חוכמת לב של קירוב לבבות, מזג של בנאי אמיתי, בן מסור לעמו ולארצו, שבימי עלייה לא גבה לבו ובימי משבר לא נמוגה אמונתו".
ח"כ משה גפני מיהדות התורה סיפר, כי הרב שפירא היה אדם מאד מיוחד, חבר נאמן,ודאג לקרוב לבבות וליצירת שפה משותפת בין דתיים לחילוניים.
הרב אברהם שפירא הובא לקבורה אמש בהר המנוחות בירושלים. הותיר אחריו אשה, ארבעה בנים, שתי בנות, נכדים ונינים.



לפנייה לכתב/ת
זיו קורן
אברהם שפירא זכרו לברכה
זיו קורן
מומלצים