שתף קטע נבחר

ביהמ"ש אסר על השמעת מוזיקה בגל"צ

ביהמ"ש העליון קיבל את ערעורה של אקו"ם ואסר באופן זמני על השמעת יצירות ישראליות ולועזיות המוגנות על-ידי האיגוד. אקו"ם: ניצחון ענק. גל"צ: "ההחלטה אינה טובה לאיש"

בית המשפט העליון הוציא אתמול צו מניעה זמני האוסר על תחנות הרדיו הצבאיות גל"צ וגלגל"צ לשדר יצירות מוזיקליות ישראליות ולועזיות המוגנות על-פי חוק היוצרים ורשומות באקו"ם. משמעות ההחלטה: התחנה מנועה כמעט לחלוטין משידורה של מוזיקה ישראלית ולועזית.
החלטת בית המשפט, עליה חתומה השופטת דליה דורנר, תיכנס לתוקפה החל מיום ראשון הבא (12.1), וניתנה לאחר שבית המשפט העליון קיבל את ערעורה של אגודת הקומפוזיטורים, מחברים ומו"לים למוזיקה בישראל, לאחר החלטה קודמת של בית המשפט המחוזי בתל-אביב בעניין.
פסק הדין, גם אם זמני, מסמן הצלחה של אקו"ם, שנלחם מזה זמן רב בכל הנוגע לזכויות היוצרים בישראל וקבלת התמלוגים הראויים מהתחנה הצבאית. עם זאת, קבלת הערעור תקטין את מספר הפלטפורמות הקיימות להשמעת היצירות ובכך עלולה להקטין את חשיפתן ובסופו של דבר לפגוע ביוצרים. במסדרונות גל"צ ניכר הבוקר בלבול, ובתחנה מחכים לישיבת חירום שאמורה להתקיים מחר בין הנהלת התחנה לנציגי משרד הביטחון.
בתגובה הרשמית שהתקבלה נכתב: "אנו משוכנעים כי הפסקת שידור מוזיקה בגלי צה"ל ובגלגל"צ אינה משרתת אינטרסים של איש והיא עלולה לפגוע בתרבות וביצירה בישראל". מפקד גלי-צה"ל, אל"מ אבי בניהו, אמר בתגובה: "איננו רשאים לנהל משא ומתן והוא מופקד בידי רשויות המדינה. גל"צ היא תחנת שידור בעלת משאבים מוגבלים המקיימת את יעדיה בתחום השידור הציבורי. גם גלי צה"ל, כמו צה"ל כולו, נדרשת בימים אלה לקיצוצים תקציביים. אנו מכירים בזכויותיהם של יוצרים ומבצעים ואני מקווה ומשוכנע כי השכל הישר יגבר וכי ימצא הסדר לטובת כל הצדדים".

על מה ולמה?

בתביעת אקו"ם שהוגשה לבית המשפט ב-18 בספטמבר 2000 טענה התובעת שהתשלום שמעביר משרד הביטחון בשם התחנות אינו עומד ביחס ישר לגודל הקהל שנחשף לשידורי התחנה. אקו"ם, המייצגת את רוב הכותבים בישראל, ובעקיפין גם את האמנים הזרים המושמעים בארץ, מעבירה תמלוגים לאמנים מדי שישה חודשים על-פי דו"חות המפרטים את מספר ההשמעות של היצירות, היכן הושמעו ובאיזו עלות. על-פי הסכם ארוך שנים בין משרד הביטחון לאקו"ם, מעביר המשרד לאיגוד סכום גלובאלי. בשנת 1996 החליטו שני הצדדים להעלות את הסכום ב-10 אחוזים ושנה מאוחר יותר היה אמור הסכום לצמוח ב-10 אחוזים נוספים, אך בהחלטה הדדית ובשל "מצוקה תקציבית" הוחלט להעלות את הסכום באחוז בודד בלבד. בשנת 1998, בעקבות גידול משמעותי בנתוני ההאזנה לשתי תחנות הרדיו הצבאיות, פג תוקף ההסכם הזמני ובאקו"ם החליטו לדרוש ממשרד הביטחון העלאה שתשווה את גובה התמלוגים לזה שמתקבל מגופי שידור אחרים בארץ. בתביעה שהוגשה על-ידי עו"ד אביגדור פלדמן, תבעה אקו"ם תשלום של 4,750,000 ש"ח בשנה, שאמור לתקן לטענתם את העיוות ההיסטורי שנגרם לחברי הארגון עקב תשלום נמוך בשנים קודמות.

אקו"ם: משרד הביטחון התנהג כמו ביריון

יוריק בן-דוד מנכ"ל אקו"ם, אמר הבוקר בתגובה לידיעה: "בשעות אלה אנחנו לומדים את הפסיקה והשלכותיה. אנחנו פתוחים לניהול מו"מ ממש כפי שהיינו כל השנים בהן חיכינו בשקט, הפצרנו והתנהגנו כמו ילדים טובים מול הגוף החשוב והכוחני הזה שנקרא משרד הביטחון. באחת הפגישות הרבות שניהלנו אמרו לי נציגי המשרד: 'אנחנו מקבלים את נייר הטואלט במחיר הכי זול שמשלמים כל הגופים בישראל'. מוזיקה ויצירות מוזיקליות הן לא נייר טואלט, וזו רק דוגמה אחת לכוחניות שהוצגה בפנינו, מולה היינו חסרי אונים, בעיקר כשלמשרד הביטחון חבר משרד המשפטים. הפסיקה הנוכחית היא ניצחון ענק עבורנו ומה שאנחנו רוצים כרגע הוא לסכם את העניין ולוודא שתתבצע חלוקת תמלוגים הוגנת. משרד המשפטים הוא לא גוף עסקי עצמאי שפועל בשוק החופשי, הם גוף מדיני שאינו יכול להתנהג כמו בריון בשוק".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גל"צ. בגלל המוזיקה
אקו"ם. בגלל האמנים
לאתר ההטבות
מומלצים