שתף קטע נבחר

לקראת החורף: מבול של חיסונים

קופות החולים ובתי המרקחת מציעים חיסונים רבים לקראת החורף, ולכל ימות השנה ; רכישת חיסונים דרך קופות החולים חוסכת מאות שקלים, אך חיסונים בבתי מרקחת פרטיים נחשבים ל"טריים" יותר * עצות, מחירים ואפשרויות

משרד הבריאות קורא לישראלים להתחסן נגד שפעת, ומשווקי החיסונים מרבים בתקופה האחרונה במאמצי שיווק לחיסונים שונים: מצהבת דרך שפעת ודלקת ריאות וכלה באבעבועות רוח.
אם ברצונכם לחסן את עצמכם ואת בני משפחתכם נגד תחלואי החורף ושאר מחלות, אתם עלולים להשקיע סכומים הנעים בין 70 שקל עד 838.36 שקל, עלות כל החיסונים בבתי מרקחת פרטיים. העלות הזולה ביותר נרשמת ברכישת חיסונים של אוכלוסיות סיכון ואוכלוסיית מבוטחי הביטוחים המשלימים.
למרבית האירוניה, שליש מאוכלוסיית הקשישים בישראל, הנזקקת לחיסונים, חיה רק מקצבת הביטוח הלאומי, שגובהה הממוצע הוא 1,450 שקל. אוכלוסייה עתירת סיכון זו, מתקשה לממן את החיסונים הקריטיים לקשישים: החיסון נגד שפעת והחיסון נגד דלקת ריאות.
בשבוע שעבר פתחה קבוצת קשישות ירושלמיות בקמפיין, במטרה ללחוץ על משרד הבריאות לכלול את 2 החיסונים בסל הבריאות. במשרד הבריאות טוענים כי הם עושים מאמצים לכלול בסל את החיסון נגד דלקת ראות, אך חיסון השפעת ידרוש גם בעתיד השתתפות עצמית, למי שאינם חברים בביטוחים המשלימים.
רכישת החיסון במגזר הפרטי נחשבת ליקרה במיוחד, בעיקר כשמדובר בחיסונים נגד צהבת או אבעבועות רוח, אך רופאים רבים, כולל רופאי קופות החולים, מפנים את מטופליהם דווקא לבתי המרקחת הפרטיים בטענה כי החיסונים "טריים" יותר. בקופת חולים המטופל אינו מעורב בבחירת סוג החיסון המסוים על-ידי הקופה.
לדברי עומר פורת, רוקח ראשי ברשת סופרפארם, קיימים חילוקי דעות לגביי החיסונים. הרפואה הקונבציונלית תומכת בהם בדרך כלל, ואילו ההומופאתים רואים בחיסון תקיפה של הגוף ומתנגדים לו באדיקות.
פורת ממליץ להשתמש בצמחי מרפא ולחזק את מערכת החיסון על מנת לאפשר לה לעבוד טוב יותר, ולהתמודד עם וירוס השפעת.

החיסונים בשוק

חיסון נגד שפעת - חיסון הצובר פופולריות בשנים האחרונות, למרות שאינו אפקטיבי בכל המקרים. על-פי נתוני האף.די.איי, מנהל המזון והתרופות האמריקני, היעילות הגבוהה ביותר של חיסונים נגד שפעת, המוערכת ב%70- %90, מושגת בקרב מתחסנים צעירים, ופחות בקרב קשישים. מדי שנה מתריעים במשרד הבריאות הישראלי ובארגון הבריאות העולמי על הוירוס התורן שיהיה דומיננטי במגזר השפעת.
חברות תרופות מובילות בעולם עמלות בשיתוף עם האף.די.איי, ועם מכון הבריאות הלאומי האמריקני, האן.איי.אג", על פיתוח תחליפים ידידותיים יותר לזריקות החיסון, כגון חיסונים בצורת ספריי או טיפות אף. לדברי הממונה על נושא השפעת באן.איי.אג", ד"ר דומיניק יאסוזיו, מדובר בחזון שהגשמתו קרובה למדי.
אוכלוסיות הסיכון שמומלץ לחסן כוללת חולים כרוניים הסובלים ממחלות כמו אי ספיקת לב, סכרת, מחלות ריאות כרוניות, חולים המטופלים בסטרואידים, קשישים מעל גיל 65 וכן נשים בהריונות בעלי סיכון גבוה.
בארה"ב ממליצים על חיסונים גם לאוכלוסיות של עובדים בתפקידי מפתח כמו עובדי בתי חולים, בתי אבות, מכבי אש, שוטרים וכד". החיסון אינו מומלץ לסובלים מאלרגיה לביצים, וכמו כל חיסון מומלץ להימנע ממנו בעת מחלה עם חום גבוה.
חיסון נגד דלקת ריאות - "חיידקים רבים אחראיים על התפרצות דלקת ריאות", אומר ד"ר גרשון קרן, מומחה לרפואת ילדים ולמחלות זיהומיות בקופת חולים לאומית, "השנה מכוונים את החיסון לחיידק ה "פרימקוק", הגורם לכ-80% ממקרי דלקות הריאות בעולם, ומתאפיין בזנים רבים. החיסונים כוללים כ-23 זנים של החיידק". להצלחת החיסון אין ודאות של 100%, אבל הוא מומלץ במיוחד למבוגרים ולחולים שעברו כריתת טחול. אלו צריכים לקבל את החיסון אחת ל- 5 שנים.
חיסון נגד אבעבועות רוח - לדברי ד"ר קרן, מומלץ מאוד לכל הילדים מגיל שנה וחצי ומעלה. החיסון מעניק סיכויים גבוהים מאוד למניעת המחלה. פורת, מדגיש כי, החיסון נותן הגנה של כ-10 שנים.
חיסון נגד צהבת - החיסונים הנפוצים ביותר הם חיסונים לצהבת איי ולנגיף צהבת בי. אלו 2 סוגים של צהבת הנחשבים למסוכנים לכבד, עד כדי צורך בהשתלה. נגיף של צהבת איי מועבר בדרך כלל דרך מזון עתיר שומן ובאיכות ירודה. נגיף צהבת בי עובר דרך הדם. קיימים מספר סוגים של חיסונים, ומומלץ לקחת אותם על-פי המלצת רופא.
בבתי המרקחת הפרטיים ישנו חיסון "הבריקס" לצהבת איי בשתי גרסאות: "הבריקס 720", המתאים לגילאי שנה עד 18, והגירסה השנייה היא "הבריקס 1440" לגילאי 19 פלוס. המחיר - 254.30 שקל לכל אחד. בבתי המרקחת הפרטיים יש חיסון משולב "טוויניריקס איי+בי", הניתן ב-3 מנות. המחיר לילדים 178.90 שקל, ולמבוגרים 251.50 שקל.

פורסם ב"ידיעות אחרונות"



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים