דברים טעימים מפירות מיובשים
חומרים פשוטים וטבעיים שהם ממש מעדנים. ט"ו בשבט היה ונשאר חגם של הפירות היבשים
בשנים האחרונות מנסים לשכנע אותנו שט"ו בשבט הוא חג של פירות טריים ולא פירות מיובשים, ושרק בגולה, מתוך צורך, השתמשו בפירות יבשים. אבל לא יעזור כלום, כבר התרגלנו, וסלסילות פירות יבשים ימשיכו לקשט את השווקים ברוב הדר לקראת החג.
האמת היא שפירות יבשים הם לא רק טעימים, הם גם מזינים, יש בהם ריכוז ויטמינים ומינרלים שהיו פצצת אנרגיה לאנשים עם תפריט דל כמו בימי קדם, במיוחד בחורף (באנגליה, בימי הביניים, היו מחלקים פירות יבשים חינם בבתי בושת בחורף). גם בימינו, בעידן הג'אנק-פוד, יכולים פירות יבשים לתרום רבות לתפריט היומי מבחינה בריאותית, חומרים פשוטים טבעיים שהם ממש מעדנים.
לקראת החג, לפניכם כמה מהדברים הכי טעימים עם פירות יבשים שיצא לי לאכול לאחרונה.
תאנים ממולאות
מתכון באדיבות משה בסון, השף של מסעדת "אקליפטוס" בירושלים.
המרכיבים:
18 דבלים (תאנים מיובשות)
למלית:
1 בצל בינוני קצוץ דק
2 כפות שמן זית
1 חזה עוף דפוק כמו לשניצל (פחות מ-1/2 ס"מ), חתוך לקוביות קטנות
1/2 כפית מלח (לעוף מוכשר)
1 כפית הל קלוי וטחון טרי
1 כפית פלפל אנגלי טחון
1/4 כפית קינמון
קמצוץ ציפורן
לרוטב:
3 כפות רסק תמרהינדי או רוטב מוכן
1/2 כפית הל טחון
1/2 כפית פלפל אנגלי טחון
מקל קינמון באורך 7 ס"מ
תאנה מיובשת, קצוצה דק
2 כוסות מים
1/2 1 כפות סילאן או סוכר חום
1/2 כוס גרגרי רימון
אופן ההכנה:
- מטגנים הבצל בשמן הזית, מוסיפים את קוביות חזה העוף, התבלינים והמלח, מערבבים היטב ומהר על אש גבוהה, עד שהעוף מחליף צבע. מסירים מהאש ומצננים.
- פותחים את הדבלים, ממלאים אותן ומסדרים במגש.
- במחבת בה הכנו את המלית, ממיסים את רסק התמרהינדי, מכסים, מתבלים, מביאים לרתיחה תוך בחישה לסירוגין. יוצקים את הרוטב על התאנים ומכניסים לתנור חם לכ-25 דקות, עד התרככות. מגישים חם, מקשטים בגרגרי רימון.
ירקות ואגסים ממולאים בנוסח גרוזיני
מתכון מרהיב במיוחד ממסעדת "ננוצ'קה" בתל-אביב. אפשר גם לעשות משהו לא מסורתי, ולהחליף את האורז שבמתכון באורז מלא. המתכון מיועד לסיר גדול, 12-15 מנות. אפשר גם להכין חצי מתכון.
המרכיבים:
4 תפוחי אדמה
1 חציל בינוני
3 עגבניות
4-3 קישואים (רצוי עגולים)
1 בצל גדול
4-2 אגסים
פלפלים צבעוניים שלמים או חצויים (לא חובה)
למילוי:
700 גרם בשר בקר
300 גרם בשר כבש
1 בצל גדול קצוץ
1/2 כוס כוסברה קצוצה
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
1/2 כוס נענע קצוצה
5-4 שיני שום כתושות
1/4 1 כוסות אורז מבושל (אפשר מלא)
פלפל שחור ומלח לפי הטעם.
לרוטב:
1 בצל גדול מאוד
3 כפות שמן
1/4 כוס רסק עגבניות
1 קופסה עגבניות מקולפות וכתושות
2 עלי דפנה
1 כף פפריקה מתוקה
מים, מלח, פלפל
לקישוט:
150 גרם תאנים מיובשות
150 גרם תמרים
100 גרם צימוקים
100 גרם משמש
גמבה אדומה חתוכה לקוביות
עלים מ-5 גבעולי נענע
אופן ההכנה:
- לירקות: מרוקנים מלמעלה או חותכים לשניים ומרוקנים.
- למילוי: מערבבים את כל החומרים ביחד וממלאים את הירקות והאגסים. מסדרים בסיר גדול ורחב (או שני סירים).
- לרוטב: מכינים את הרוטב על ידי טיגון הבצל בשמן חם. מוסיפים את הרסק, עגבניות מקולפות, עלה דפנה, פפריקה, מלח ופלפל.
- מוסיפים כ-1 כוס מים ומבשלים כ-15 דקות. יוצקים מעל וסביב הירקות ומבשלים בסיר מכוסה 30 דקות. חותכים את הפירות היבשים לרצועות, מוסיפים לתבשיל ביחד עם הצימוקים, מכסים בגמבה קצוצה ונענע, ומבשלים בסיר מכוסה 10 דקות נוספות.