שתף קטע נבחר

מדד הביג-מק: מחיר ההמבורגר בארץ זהה לזה בארה"ב

לפי מדד הביג-מק שמפרסם השבועון הבריטי ה-"אקונומיסט", מחיר הביג-מק של מקדונלד'ס בארץ זהה היום במונחי שווי כוח הקנייה שלו למחירו בארצות הברית; המשמעות - שווי השקל כיום זהה לשוויו הריאלי

מחיר הביג-מק של מקדונלד'ס בארץ זהה היום במונחי שווי כוח הקנייה שלו למחירו בארצות הברית. כך מתברר ממדד ה"ביג-מק" המפורסם שמפרסם היום (ו') השבועון הכלכלי מבריטניה, "אקונומיסט". את מדד ה"ביג-מק" מפרסם ה-"אקונומיסט" פעמיים בשנה. המדד משווה את מחירי הקציצה המפורסמת בארצות הברית ובלמעלה מ-40 מדינות נוספות, כאמור במונחים של שווי כוח הקנייה (PPP).
שווי כוח הקנייה הוא נתון המציג מוצר מסויים, במקרה שלנו המבורגר ביג-מק, במדינות השונות במונחי "דולר בינלאומי", שכוח הקנייה שלו שווה לכוח הקנייה של הדולר האמריקני בארצות הברית.
מדד ה"ביג-מק" משמש למעשה כמדד פופולרי ופשטני לבדיקת השווי הריאלי של המטבע המקומי בכל מדינה: הימצאות המדד של מדינה מסוימת מעל המדד בארצות הברית מעיד על כך ששער החליפין של המטבע המקומי ביחס לדולר גבוה יותר משוויו האמיתי.
ממדד ה"ביג-מק" המעודכן שמפרסם ה-"אקונומיסט" עולה כי מחיר הביג-מק בישראל כיום הוא 2.67 דולר, לעומת 2.65 דולר בארצות הברית. משמעות נתון זה היא ששווי השקל כיום זהה לשוויו הריאלי. הסקר שפירסם השבועון הבריטי לפני שנה הצביע על כך ששוויו של השקל היה אז גבוה ב-8.9% משוויו הריאלי. לפני שנתיים וחצי, בסוף אפריל 2000, היה שער השקל כפי שבא לידי ביטוי במדד ה"ביג-מק", גבוה משוויו הריאלי ב-43%.
עוד מתברר מסקר ה-"אקונומיסט" כי מחירה של קציצת הביג-מק בישראל זול היום ב-7% ממחירה הממוצע במדינות גוש האירו. כמו כן, הביג-מק בישראל זול ממחירו ב-6 מדינות נוספות: דרום קוריאה, מלטה, בריטניה, שוודיה, שוויץ ואיסלנד.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שווי השקל כיום זהה לשוויו הריאלי
מומלצים