שתף קטע נבחר

"לא יהיה מנוס מלהעמיד לדין את הפרקליטה המדליפה"

כך מעריכים בפרקליטות, בעקבות חקירתה באזהרה של עו"ד ליאורה גלאט-ברקוביץ', שהודתה בהדלפת מסמך שרון-קרן לעיתונאי. הערב הביעה פרקליטת המדינה, עדנה ארבל, תקווה כי "המעשה החריג לא יפגע בפרקליטות. גלאט-ברקוביץ', בחקירתה: בני עומד להתגייס, אני חוששת משרון. רובינשטיין: "זו פרקליטה שנכשלה בתפקיד"

פרקליטת המדינה, עדנה ארבל, שלחה הערב (יום ד') מכתב לכל פרקליטי המחוזות במדינה בו פירטה את תוצאות חקירת ההדלפה בפרשת שרון. ארבל הביעה תמיכה בהחלטת היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, להקים צוות חקירה מיוחד בפרשה. היא הוקיעה את ההדלפה והביעה תקווה כי "המעשה החריג לא יפגע בפרקליטות".
קודם לכן, אמרו בכירים בפרקליטות כי בעקבות הודאתה של עו"ד ליאורה גלאט-ברקוביץ' בהדלפת מסמך "סיריל קרן" ככל הנראה לא יהיה מנוס מלהעמיד אותה לדין פלילי. ל-ynet נודע כי כבר הבוקר שכרה גלאט-ברקוביץ' את שירותיו של עו"ד יהושע רזניק למקרה ויוגש נגדה כתב אישום.
בפרקליטות אומרים כי, על פי החשד, עברה הפרקליטה על סעיף 117 לחוק העונשין, שאומר כי "עובד ציבור שמסר ללא סמכות כדין ידיעה שהגיעה אליו מתוקף תפקידו לאדם שלא היה מוסמך לקבלו - עונשו עד שלוש שנות מאסר". כזכור, הפרקליטה ליוותה את "פרשת סיריל קרן", ומתוקף תפקידה קיבלה, את המסמך וכביכול עשתה במסמך שימוש שלא כדין.
במהלך חקירתה תחת אזהרה, אמרה עו"ד גלאט-ברקוביץ' כי החליטה להדליף את המסמך בעניין חקירת שרון ממניעים פוליטיים - אידיאולוגיים כדי לסייע למתנגדיו של ראש הממשלה. היא הסבירה לחוקרים שבנה עומד להתגייס לצבא ועל כן, לטענתה, היא חוששת ששרון יהיה בשילטון.

רובינשטיין: "זו היתה הדלפה אידיאולוגית"

היועץ המשפטי לממשלה, אלייקים רובינשטיין, כינס בצהריים מסיבת עיתונאים מיוחדת בעקבות חשיפת המדליפה בפרשת שרון-קרן: עורכת הדין ליאורה גלאט-ברקוביץ', פרקליטה בכירה בפרקליטות מחוז ת"א.
"זו היתה הדלפה יזומה ואידאולוגית - והיא נכשלה", אמר רובינשטיין. הוא השיב לטענות כאילו החקירה בנושא היתה מטעמים פוליטיים ואמר: "אני פה שש שנים וראיתי כבר את כל הסרטים האלה. כל פעם שמשהו לא מוצא חן בעיני מישהו, הוא טוען שיש מניעים פוליטיים. אני אומר לכל אלה - 'כל הפוסל, במומו פוסל'".
רובינשטיין הוסיף כי "העיקר הוא שהייתה הדלפה שיכלו להיות לה תוצאות קשות - עירוב של חקירה עם פוליטיקה ותיק שאולי היה מתנהל על ידי האדם שהדליף. זו פרקליטה שנכשלה בתפקידה... מדובר באידיאולוגיה של השקפות אישיות ולא אכנס ליותר מזה".
היועץ הוסיף כי גלאט-ברקוביץ' מוגבלת מלהיכנס בשלב זה לפרקליטות וכרגע לא חוזרת לעבודתה. לדבריו, יש אופציה להעמיד את הפרקליטה לדין פלילי בגין שיבוש הליכי חקירה והפרת אמונים.
ביחס לחקירת עיתונאי הארץ ברוך קרא אמר היועץ: "העיתונות מלאה הדלפות, דברים נכונים ולא נכונים ואיש לא מתעסק בכך... אם אתה חוקר תיק, אתה צריך לדעת מה יש לעיתונאי לומר... קרא דיבר עם הפרקליטות לפני הפרסום ונאמר לו שנשוא החקירה איננו יודע עליה ולכן אינו יכול להתגונן, נאמר לו מפורשות, ואני מצטט: 'כל פרסום כזה מחבל בחקירה'. אף אחד לא בא לפגוע בחופש העיתונות. חברי ואני יש לנו אחריות אחת - לחוק. אם יש עבירה על החוק צריך לבדוק אותה בכל מקרה. כולכם עובדים מולנו ויודעים איך אנחנו עובדים מולכם. אף אחד לא מחפש אתכם או את התקשורת".
מסיבת העיתונאים לוותה בחילופי דברים קשים בין רובינשטיין לעיתונאים.
"אין לי כוונה להתעסק עם העיתונאים. לא נקבע רף חדש. ברוך קרא היה צריך להיחקר. זה לא ללכת אימים על התקשורת. יש לתקשורת את חופש העיתונות", אמר היועץ.
הכתב ברוך קרא אמר בצהריים: "עשיתי עבודה עיתונאית. כל העבודה שלי מקצועית, עניינית, לאחר שהצלבתי את המידע. בניגוד לדבריו של רובינשטיין, שהוזהרתי שהפרסום עלול לשבש את החקירה, אף אחד לא הזהיר אותי בעניין".

שוחררה לביתה

גלאט-ברקוביץ' חשודה כי הדליפה לעיתונאי ברוך קרא מעיתון "הארץ" את המסמך בפרשת ההלוואה של המליונר הדרום-אפריקני סיריל קרן לבנו של ראש הממשלה אריאל שרון.
אמש, סמוך לשעה 02:00, פירסם משרד המשפטים הודעה בנושא, זמן קצר לאחר סיום חקירתה של גלאט-ברקוביץ' באזהרה. "ממצאי החקירה אליהם הגיע צוות החקירה מצביעים לצערנו באופן חד-משמעי כי המדליפה של המסמך הינה פרקליטה ותיקה ובכירה מת"א שליוותה בחודשים האחרונים את החקירה המשטרתית בפרשת עמותות שרון", נאמר בהודעה.
גלאט-ברקוביץ' נחקרה על ידי צוות החקירה המיוחד שהוקם לבדוק את הדלפת המסמך שהובילה לפרסום הפרשה בתקשורת. היא הודתה במעשים המיוחסים לה ושוחררה לביתה בתום החקירה בתנאים מגבילים. בימים הקרובים צפוי צוות החקירה להגיש את מסקנותיו ליועץ המשפטי לממשלה אלייקים רובינשטיין. הלילה עודכנו בממצאים גם פרקליטת המדינה עדנה ארבל ומפכ"ל המשטרה, רב ניצב שלמה אהרונישקי.

תדהמה בפרקליטות

במשרד המשפטים הדגישו כי השב"כ לא עורב באף אחד משלביה של החקירה. זאת, לאחר שבג"ץ הוציא צו ביניים שאסר על שיתוף איש שב"כ בחקירה. בנוסף צויין כי איש מהנחקרים לא נבדק במכונת אמת. רובינשטיין וארבל ביקשו הלילה לציין כי מדובר במקרה חריג ואין להשליך ממנו על כלל הפרקליטים. במשרד טרם החליטו כיצד לנהוג בפרקליטה, ואם להשעותה או להעמידה לדין.
בפרקליטות מחוז תל אביב הביעו הבוקר תדהמה בעקבות ההתפתחות. בכירים בפרקליטות אמרו כי "מדובר בפרקליטה מנוסה ומבריקה שעובדת כבר שנים רבות והיתה תובעת בתיקים גדולים וחשובים, ובהם גם כאלה הקשורים בשחיתויות בהסתדרות".

"אובדן עשתונות"

יו"ר צוות התגובות של העבודה, פרופסור יולי תמיר, אמרה הבוקר: "צייד המכשפות אחר פרקליטים ועיתונאים - במקום לחקור את ראש הממשלה החשוד בשוחד, מרמה והפרת אמונים - מעיד על אובדן עשתונות מוחלט ומעורר חשד לפוליטיזציה של מוסד היועץ המשפטי לממשלה". תמיר הוסיפה כי על הליכוד להתנצל שהאשים את מפלגת העבודה בהדלפה וכן "עליו לנקות מתוכו את כל הגורמים המושחתים".
יו"ר האיחוד הלאומי, חבר הכנסת אביגדור ליברמן, אמר כי "השתוללות השמאל עם חשיפת הזהות מוכיחה עד כמה חיוני להמשיך בתנופה ולחשוף את זהות המדליפים בפרשיות נוספות".
חבר הכנסת בני אלון שיבח את היועץ המשפטי שלדבריו אינו מפלה בין העבריינים ולא נכנע לאיומים מהתקשורת ומהפרקליטות, גופים "הבזים" לדבריו לחוק. "התנהגות מועצת העיתונות מוכיחה שאסור לסמוך על החתול שישמור על השמנת ושאין לסמוך על כללי אתיקה", אמר אילון שהוסיף "המחוקק חייב להתערב ולעשות סדר בביריונות העבריינית של העיתונאים".
גורמים בליכוד אמרו ל-ynet כי "אם פרקליטת מחוז תל אביב אכן הדליפה את המסמך, חובה לבדוק תיקים קודמים שבהם טיפלה. אם הדברים נכונים מדובר בעבירה משמעתית של הפרקליטה כעובדת מדינה". הגורמים מציינים כי ישנן שלוש סנקציות רלוונטיות בנושא: האחת, בית דין משמעתי של עובדי המדינה, השנייה סנקציה פלילית בשל שיבוש הליכי חקירה, והשלישית, שלילת רשיונה ע"י ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין".
נשיא המדינה, משה קצב, כי הוא מודאג מחקירת עיתונאים תחת אזהרה. עם זאת, הדגיש הנשיא, כי הוא מגבה את דרך פעולתו של היועץ המשפטי לממשלה.

"צעד חריג"

העיתונאי ברוך קרא מעיתון "הארץ", שחשף את הפרשה, נחקר אתמול באזהרה. באופן חריג החליטו החוקרים לחקור אותו באזהרה, בחשד שביצע עבירה פלילית. החשד שהעלו נגדו הוא שפרסום הכתבה על פרשת שרון שיבש את החקירה שהמשטרה ניהלה בנושא. קרא שיתף פעולה עם החוקרים, אולם סירב להסגיר את מקורותיו. כן נחקר כתב ערוץ 2 משה נוסבאום.
תא כתבי המשטרה שלח הבוקר מכתב זועם ליועץ המשפטי בעקבות החקירה של קרא. "מכובדי, לצערנו, שוב הוריתם לנקוט צעד חריג וחמור בעינינו נגד עיתונאי שעשה את עבודתו במדינה דמוקרטית ללא כל מטרות פליליות. כפי שנהגתם בעבר כשהוריתם אתה ופרקליטת המדינה על חקירה בעניינו של הכתב אורי כהן אהרונוב שכל חטאו היה ששאל שאלה עיתונאית לגיטימית נאשם שהגיע למשפטו המשמעתי, אתה שב ומביא לחקירה באזהרה עיתונאי שכל חטאו היה בביצוע עבודתו העיתונאית. במשטרים דמוקרטיים תפקידם של החוקרים לחקור ותפקידם של העיתונאים לדווח. במשטרים אחרים נהגו להטיל אימה ופחד על עיתונאים כדי שלא ידווחו על דברים שאינם נושאים חן בעיני השלטון ואנו מקווים שמדינתנו לא תדרדר למצב כזה. תא כתבי המשטרה סבור כי העיתונאי ברוך קרא עשה את עבודתו נאמנה והגיע להישג עיתונאי מרשים ונראה לנו כי במקום לעסוק בעיקר הועסק צוות חקירה ב'ציד מכשפות' שמקומו לא יכירנו במשטר דמוקרטי. צר לנו על הדרך שבה בחרתם". גם תא כתבי המשפט שיגר מכתב דומה ליועץ.

בכתיבת הידיעה השתתפו ורד לוביץ', דיאנה בחור ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 1
ליאורה גלאט-ברקוביץ'. הודתה בהדלפה
צילום: ערוץ 1
צילום: גלי תיבון
רובינשטיין. מקרה חריג
צילום: גלי תיבון
צילום: גלי תיבון
ארבל. תמיכה ברובינשטיין
צילום: גלי תיבון
מומלצים