שתף קטע נבחר

חשבון החשמל: אפשר לעבור לתעריף אחר

מחיר החשמל עלה בשנה האחרונה ב-18.5%, והצרכנים משלמים כי אין ברירה ואין מתחרים לחברת החשמל. אבל מסתבר שיש שיטת תמחור חדשה שמאפשרת לשלם לפי תעריפים שונים בין עונות השנה ובין שעות השיא והעומס

חשבון החשמל של משקי הבית עלה במהלך 2002 בשיעור של כ-18.5% - הרבה יותר מהאינפלציה, שרשמה בשנה זו עלייה של 6.5% והרבה יותר גם מהשכר במשק, שרשם ירידה בשנה האחרונה.
הבעיה בהתייקרות חשמל היא, שלא מדובר במוצר מותרות כמו טלפון סלולרי, או דלק לרכב, אלא במוצר קיומי - שאי אפשר בלעדיו. בעיה אחרת נעוצה בכך שבישראל רק חברת חשמל אחת, מה שכמעט מבטל מראש כל חרם צרכנים וכמובן מונע מעבר לספק אחר. בסיכומו של דבר כולם אוהבים לשנוא את חברת החשמל, אך כשהחשבון מגיע הוא משולם.
אבל מסתבר שיש אפשרות לשלם עבור החשמל בצורה אחרת. בחשבון האחרון ששלחה חברת החשמל ללקוחות נכתב, בין היתר, כי "במהלך 2003 יוכל לקוח ביתי, לפי בחירתו, לשלם עבור החשמל שהוא צורך על פי תעריפים המשתנים בהתאם לעומס המערכת וזמן הצריכה. בתעריף זה מחירי החשמל בלילה זולים יחסית למחיר החשמל בשעות היום, ובעונות המעבר זולים המחירים יחסית לעונות השיא (קיץ וחורף).
בעברית קלה יותר מדובר למעשה למעשה במעבר לשיטת תמחור חדשה - שנקראת בשפה מקצועית תעו"ז, שיטה שהתאפשרה עד כה רק לחברות גדולות ולתעשייה.
בשורות הבאות ננסה להסביר מה זה בעצם תעו"ז, כמה הוא עולה ואיך אפשר לעבור לשלם חשמל באמצעותו.

מהו תעו"ז?

תעו"ז הוא ראשי תיבות של תעריף עומס וזמן, המשקף באמצעות שונות תעריפית (3 תעריפים לכל עונה נבנו לצורך כך) את עלויות ייצור החשמל השונות על פני שעות היממה ועונות השנה. צרכני תעו"ז משלמים תשלום שונה עבור השימוש בחשמל בשעות היממה ובעונות השנה השונות. עד כה הוחל התעו"ז כאמור רק על צרכנים גדולים בעלי צריכה גבוהה יחסית לצריכת החשמל של רוב רובם של הצרכנים הביתיים. באותו זמן שילמו הצרכנים הביתיים תעריף אחיד (אותו תעריף בשעות היום והלילה במשך כל השנה) שמשקף את העלות ממוצעת של מאפייני צריכתם השנתית הכוללת. העלות הגבוהה של מונה התעו"ז הייחודי (כ-200 שקל בחודש) היא זו שעמדה בשורש הקביעה ליישום השיטה לצרכנים גדולים בלבד.

אז מה החידוש?

כעת יוכל גם הצרכן הביתי להצטרף לשירות התעו"ז, תמורת תשלום של כ-20 שקל לחודש, ובכך להתאים את דפוסי צריכתו בבית לעלויות החשמל בשעות היממה השונות.

מה היתרונות ?

יתרונות השימוש בתעו"ז הביתי ברורות: הצרכן הביתי יוכל להתאים את דפוסי צריכתו לשעות בהן מחיר החשמל זול יותר. זאת, כמובן בתנאי שדפוסי הצריכה שלו אכן ניתנים להגמשה (כמו אצל צרכנים שבעונת החורף מחממים בשעות שיא באמצעי חימום שאינם על בסיס חשמל או שאינם נדרשים להפעלת מזגן בשעות השיא בעונת הקיץ). צרכן שבאפשרותו להגמיש את הצריכה יימנע מהפעלת מכשירים "זוללי" חשמל בשעות השיא ויקפיד להשתמש בחשמל בשעות בהן הוא זול יותר. כך, בוודאות, יוכל לשקף את השינוי שביצע בדפוסי צריכתו גם בחשבון החשמל הפרטי שלו.
בראייה משקית רחבה, שימוש בתעו"ז מוביל לכך שכל צרכן משלם את העלות האמיתית של החשמל שהוא צורך ונמנע סבסוד תעריפי. במקביל, שימוש מושכל של הצרכנים ביתיים, שיתבטא בניצול גמישות הביקוש והסטת הצריכה לשעות בהן העומס על מערכת החשמל גדול יותר והעלות יקרה יותר, תוביל להפחתת שיאי הביקוש במשק.
הפחתת ביקושי חשמל בשעות שיא מקלה על יכולת חברת החשמל לספק את הביקושים לחשמל מבלי לבצע הפסקות חשמל יזומות. כמו כן, היא תמנע שימוש מוגבר ביותר משאבי ייצור שמגבירים את אפקט החממה וזיהום הסביבה.

למי מתאים התעו"ז?

מאחר שהתעריף הביתי נקבע על בסיס הרגלי צריכה של צרכן ממוצע, צרכן הסבור שהרגלי הצריכה שלו יהיו זולים יותר רשאי לבקש לנצל את היתרון היחסי שלו ולממש הוזלה בחשבון החשמל. כמובן, שמי שיפעל באופן שונה עשוי בסופו של דבר לשלם חשבון חשמל גבוה יותר מהתעריף האחיד לסקטור הביתי.

מה נדרש לעשות כדי להיות צרכן תעו"ז ?

ראשית, על הצרכן לפנות לחברת החשמל בבקשה לקבלת השירות. לאחר השלמת פרטי הבקשה ואישורה תחליף החברה את מונה החשמל הקיים למונה מיוחד לתעו"ז שיותקן מחוץ לדירת המגורים. החלפת מונה נועדה לאפשר קריאה רלוונטית של הצריכה לפי עונות השנה ושעות היממה, שאינה אפשרית במונה הקיים אצל הצרכנים הביתיים. התשלום הקבוע על מונה זה עומד על 22.24 שקל לחודש.

כמה עולה להיות צרכן תעו"ז?

צרכן ביתי בתעריף אחיד משלם כיום 37.78 אגורות לקוט"ש (קילו-ואט לשעה). התעריף הנמוך ביותר בשיטת התעו"ז הוא בעונת המעבר (אפריל-מאי וספטמבר-אוקטובר), בין השעות 23:00 ל-06:00, אז התעריף עומד על 20.48 אג' לקוט"ש. בשעות השיא של עונות המעבר (08:00 עד 22:00) עומד התעריף על 46.57 אג' לקוט"ש.
בעונת החורף ישלם הצרכן בשעות השיא שהן 17:00-22:00 תעריף של 62.48 אג לקוט"ש, לעומת 20.24 אג' בשעות השפל (23:00-06:00). תעריף הביניים בעונת החורף, שהוא בין השעות 06:00 ל-17:00 ו-22:00-23:00, עומד על 37.02 אג' לקוט"ש.
בעונת הקיץ תעריף השיא לצרכני התעו"ז עומד על 75.38 אג' לקוט"ש (השעות - 11:00-17:00). תעריף השפל שישולם על צריכת חשמל בין השעות 23:00-07:00 הוא 21.15 אג' לקוט"ש, ותעריף הביניים - בין השעות 17:00-23:00 ו-07:00-11:00 - הוא 43.80 אגורות.
אבל לפני שאתם רצים להתקין את המונה המיוחד כדאי לעצור ולחשוב רגע האם כל זה מתאים לכם ובאמת יביא לחיסכון כספי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסנת קרסננסקי
מונים של חברת חשמל. אפשר גם אחרת
צילום: אסנת קרסננסקי
מומלצים