שתף קטע נבחר

קישורים לאסון

כמו בשעות ובימים לאחר מתקפות הטרור של ה-11 בספטמבר, שימשה הרשת גם הפעם אמצעי להעברת מידע וחדשות ממספר עצום של מקורות. הניסיון להבין התערבב עם האבל האותנטי, הומור סר טעם וניסיונות של יזמים זריזים לגרוף הון מהאסון. מבחר קישורים מהימים האחרונים



ניסיון להבין

האתר המצוין Howstuffworks.com יספר לכם את כל מה שרציתם לדעת על מעבורות חלל. קולומביה הייתה מעבורת החלל הראשונה ששוגרה לחלל, על פי אתר נאסא, שמאפשר לצאת לסיור וירטואלי במעבורת חלל. האתרים MSMBC.com והגארדיאן מציעים מדריכים אינטראקטיביים שמפרטים את ההיסטוריה של מעבורות החלל מ-1981 ועד 2002 ומספקים הסבר מפורט על פעולת מעבורת חלל. מדריך אינטראקטיבי באתר הסי אן אן מציין את אבני הדרך בתולדות חקר החלל ומדריך פלאש נוסף מתאר את שלבי הנחיתה של מעבורת. עם התרסקות הקולומביה, נותרו שלוש מעבורות שמיועדות לטוס לחלל: אנדיבר, דיסקוברי ואטלנטיס (אנגלית).

על חלקה של ישראל בפרויקט

ישראל בחלל, אתר משותף למרכז לטכנולוגיה חינוכית ולסוכנות החלל הישראלית, עקב אחר הטיסה של המעבורת קולומביה וניסוי סופות האבק "מיידקס" (עברית).

טיסה STS 107 - תעודת זהות

תיק העיתונות של המעבורת "קולומביה" - כל הפרטים על טיסה STS-107, מטרות המחקר של הטיסה, מטרות הטיסה, ציוד, ביוגרפיות של חברי הצוות ועוד. מדריך פלאש באתר של "בואינג" מפרט את חלקה של חברת התעופה בהנדסת המעבורת. רשימה של כל הניסויים שבוצעו על סיפון המעבורת. מדובר בניסויים שהוזמנו על ידי מוסדות אקדמיים וחינוכיים באוהיו, איטליה, גרמניה, ישראל, צרפת ועוד (אנגלית).

יוסטון, יש לנו בעיה

שידור וידאו המתעד את התרסקות המעבורת לאחר כניסתה לאטמוספירה. תמונות רדאר של השירות המטאורולוגי האמריקאי המתעדות את איזור ההתרסקות בזמן אמת בצבעים חדים וברורים - תמונה אחר תמונה. תמונות של שרידים מהמעבורת, שהתפזרו ברדיוס של 300 ק"מ. מסמך שפורסם בקבוצת הדיון sci.space.shuttle מציג את כל השאלות והתשובות על אודות התרסקות המעבורת (אנגלית).

ההתחלה

ב-11 בדצמבר 1995, במסיבת עיתונאים אשר התקיימה עם סיום ביקורו של רוה"מ דאז מר שמעון פרס אצל נשיא ארה"ב דאז, מר ביל קלינטון, נמסר על "הסכמה להתחיל בניסויים מבוססי חלל בשימוש בר-קיימא במים ובהגנת הסביבה" וכן כי במסגרת מאמץ זה, ארה"ב תאמן אסטרונאוטים ישראלים להשתתפות בתוכניות אלה" (עברית).

אילן רמון – האתר הרשמי

"מדינת ישראל, צה"ל וחיל האוויר מצדיעים היום לאל"מ אילן רמון ולששת חבריו האסטרונאוטים בטיסה STS 107 על המעבורת "קולומביה", שלא שבו ממשימתם. אנו מאמצים אל לבנו את אשתו רונה, את הילדים אסף, טל, יפתח ונועה, את אביו אליעזר ואת בני המשפחה. אנו משתתפים בצערם של אזרחי ארה"ב, חברינו בנאסא ומשפחות ששת האסטרונאוטים -ריק האסבנד, ויליאם מק'קול, מייקל אנדרסון, קלפאנה צ'וואלה, דיוויד בראון ולורל קלארק", דן חלוץ, מפקד חיל האוויר (עברית).

מסיבת העיתונאים של נאסא

הטלוויזיה של נאס"א משדרת, בימים רגילים, תמונות של חברי הצוות בהכנות לטיסה ושידורים ישירים של המראות, במטרה להסביר לציבור את פעולות הסוכנות. כעת, ערוץ הטלוויזיה משדר לגולשים, על פי דרישה, את מסיבת העיתונאים שכינסה נאסא בעקבות האסון.

שירים עבריים בחלל

קריאות השכמה הן מסורת שהשתרשה בתוכנית החלל של נאסא. בכל יום במהלך המשימה, בקרי הטיסה נוהגים להשכים את האסטרונאוטים בקטע מוזיקלי המתאים לו. הנה קטעי אודיו להורדה של כל קריאות ההשכמה של טיסה STS 107, ובהן "התשמע קולי" ביום הרביעי, "מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר" ביום השמיני ו-"שלום לך ארץ נהדרת" ביום ה-16.

הראיונות האחרונים

אל"מ אילן רמון סיפר בראיון לביטאון חיל-האוויר, חודשים ספורים לפני ההמראה, על מעורבות המשפחה באימונים ועל האפשרות של דחייה נוספת בתאריך השיגור. ראיון עם אילן רמון פורסם באתר הידען בחודש דצמבר, 2002. צ'ט עם אילן נערך באתר חיל האוויר בחודש יולי, 2002 (עברית).

נרות וירטואליים

בעקבות אסון המעבורת קולומביה, השיקה "סנונית" דף באתר 'סנונית בחלל' בו יכולים הגולשים לחלוק את רגשותיהם ולהדליק נר לזכרו של אילן רמון ושל שאר חברי צוות המעבורת שנספו יחד אתו. האתר החינוכי, שהוקם לקראת טיסתו של אילן רמון, האסטרונאוט הישראלי הראשון, מוקדש לזכרו. גם באתר תפוז מדליקים נר לזכר רמון.

מה מסבירים לילדים?

"לאור, ילד בן 7 היו דמעות בעיניים כשהוא סיפר לי את רגשותיו: "ראיתי את שיגור מעבורת החלל. הייתי כל כך שמח וגאה! אסטרונאוט ישראלי טס לחלל. בבית הספר סיפרו לנו על החלל, על המעבורת ועל אילן רמון. במסדרון ליד כיתות א' הכנו פינה מיוחדת לכבוד הטיסה לחלל. על הקיר היה תלוי פתק עם מספר הימים עד לחזרתו של אילן לכדור הארץ. ועכשיו הוא לא יחזור יותר! אני כל כך עצוב" (מתוך אתר "גלים" של סנונית").

"מיומנו של אסטרונאוט"

אל"מ אילן רמון כתב טור קבוע בביטאון חיל האוויר, "מיומנו של אסטרונאוט". את אחד הטורים האלה הוא הקדיש לקבוצת אסטרונאוטים, עמיתיו בנאס"א, שאיישו את טיסה STS-103 לחלל. מטרת הטיסה הייתה תיקון טלסקופ החלל "האבל". "תהליך הטיפול בטלסקופ דורש עבודה מחוץ לתא המדוחס של המעבורת ומחייב מספר ריחופים בחלל - שהם חלומו הרטוב של כל אסטרונאוט", כתב רמון.

כל קטעי הווידאו של נאסא

כל קטעי הווידאו של המעבורת "קולומביה" וצוות טיסה STS-107 באתר נאסא, כולל ההכנות של הצוות לפני ההמראה ובמהלך השהות בחלל. בדף הבא אפשר לצפות בתמונות מתוך טקסי אבל ותפילות לזכר חיי האסטרונאוטים, והנה קטע וידאו של הצהרת נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, בעקבות האירוע.

המרוץ לחלל הסתיים

"הייתי שוכב במיטה וחולם שאני הולך על ים של שלווה/ ידעתי שבקרוב שוב נפליג לירח/ אך החלומות נלקחו והמושבים ליד החלון נתפסו ו-2001 כמעט חלפה/ מה אני אמור לעשות?/ כעת כשהמרוץ לחלל הסתיים לעולם לא אלך על הירח/
ואני לא יכול להימנע מהתחושה שכולנו גדלנו מהר מדי.../ בני ואני עומדים מתחת לשמי הלילה הגדולים ובוהים בפליאה/ אני מספר לו את סיפורה של אפולו/ והוא שואל: למה הם בכלל יצאו לדרך?"
"המרוץ לחלל הסתיים", בילי בראג

יהלום בוער בכחול ולבן

"לפני כמה שנים, נסעתי בלילה בכביש המהיר A1A בחוף המזרחי...עברתי על פני גשר ארוך כשלפתע ראיתי משהו מאוד יפה בשמיים. בתחילה ראיתי שובל של להבה כתומה ולאחר מכן, כשהלהבה עלתה, היא הפכה כחולה ובהירה יותר מכל דבר אחר אחר שראיתי לפני כן. הביטוי "כמו יהלום בשמיים" הפך ברור לפתע. יהלום כחול-לבן ענק ובוער הופיע מולי, ואני עצרתי בשולי הגשר והתבוננתי בו עולה ועולה ועולה. הבנתי שאני מביט בשיגור של מעבורת חלל..."
ניל גיימן, הבלוג של ניל גיימן

"כשהייתי ילד האמנתי במסעות לחלל. היה לי ספר של וילי לוי עם איורים של צ'סלי בונסטל....הבן הבכור של חברתה הטובה ביותר של אמי היה טייס בחיל האוויר. הוא בא לבקר אותנו, במדים, ואני הראיתי לו את הספר שלי וסיפרתי לו על טילים ומסעות לחלל. הוא אמר שזה בלתי אפשרי ולעולם לא יקרה. הווילי לוי הזה טועה, אמר, אי אפשר לטוס לחלל עם טילים. התווכחתי אתו. זו הייתה הפעם הראשונה בחיי שיצאתי בגלוי נגד מבוגר...וילי צדק, ואף אחד לא אמר שהמסע יהיה נטול סיכונים. אילו היה כזה, כל ההילה הייתה נעלמת. רק אובדן כזה ממחיש לנו במה מדובר, בעצם".
ויליאם גיבסון, הבלוג של ויליאם גיבסון

עדות אישית

בעקבות האירוע הטרגי האחרון הבלוגים, יומני הרשת, לרוב לא שימשו כאמצעי לעדכון דיווחים ראשוניים, אלא ריכזו במהירות את כל המידע החדש והפנו לידיעות חדשות מכלי תקשורת ברחבי הרשת ובכך סיפקו שירות ראשון במעלה עבור הגולשים הצמאים למידע.
דומה כי איליין גריי היא אחת ממתי מעט שהביטו לשמיים וראו משהו משמעותי שלא יישכחו לעולם. "הבוקר, 'איקס' ואני עמדו ליד החלון הפונה לצפון והתבוננו החוצה, אל שובל המעבורת הנכנסת לאטמוספרה", כתבה גריי אתמול, "לא נשמע דבר לבד מאוושת הגלים וקולות ההשתאות שלנו...".

אתרי הנצחה

דיוקנאות של חברי צוות המעבורת קולומביה - פרויקט פלאש באתר הניו יורק טיימס. אתר "אילן רמון" מציג תצלומים מתחלפים המציגים את אילן רמון וברקע נשמע השיר "התשמע קולי". ניתן להוסיף תנחומים באתר. אתר ההנצחה הזה כולל ביוגרפיה קצרה של רמון, באנרים לזכרו ואת השיר "ספייס עוד איתי". אתר הנצחה נוסף מציג תמונות קטנות של רמון וחברי הצוות וקורא לבעלי האתרים להציב אותן באתרים לזכר הנופלים.

הצדדים הפחות יפים

גולשים רבים הזדרזו לרכוש כתובות אינטרנט הקשורות לאסון - מדובר בתשעה שמות מתחם, לכל הפחות, בהם:
ilanramon.org.il ,ilanramon.net ,ilanramon.com ואף columbiadisaster.com. בכל הכתובות האלה לא פועלים כרגע אתרי הנצחה, ומותר לחשוד במניעים של הרוכשים. גם אם המניעים טהורים, יש לציין, כי, ראוי, על פי אמות המידה המשפטיות והמוסריות, שכתובות שמיות כמו ilanramon.com יישארו ברשות המשפחה.

הומור שחור או הומור סר טעם, בהתאם לטעם, הוא בלתי נמנע באירועים כאלה. לא תמיד מדובר בזלזול בממדי האסון או הצער. לעתים זו דרך התמודדות אלטרנטיבית עבור אנשים שאינם חשים נוח עם הרגשנות הנשפכת בכל פורום ובמה מקוונת. דוגמה להומור שחור אופייני. מה באמת קרה במעבורת? רמז: מסכים כחולים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נרות וירטואליים
Memorialap – מתאבלים יחד
צילום: איי פי
תמונת הרדאר מאזור ההתרסקות
טיסה STS 107 של נאסא
מומלצים