שתף קטע נבחר

הזרמת השפכים לים: היום ההכרעה

כבר שבוע מוזרמים מי ביוב לים. איגוד ערים דן לביוב מבטיח לעמוד בהבטחה ולתקן את הצינור בתוך שבועיים. בינתיים דורשת עמותת "אדם טבע ודין" לחקור איך קרה המחדל ומשרד הבריאות עוד לא אמד את הנזקים. בינתיים מתכוונת קבוצת מתרחצים להפגין בדרך מקורית בכיכר רבין

מהנדסי איגוד ערים דן לביוב אמורים להחליט הבוקר (ד') כיצד לתקן את צינור הביוב המרכזי של גוש דן שהתבקע, הגורם להזרמת שפכי גוש דן לים מזה כשבוע. דובר האיגוד, תמיר שפר, מסר ל-ynet כי האיגוד מתכוון לעמוד בהבטחתו, שהתיקון יסתיים בתוך שבועיים. שלשום נפגשו נציגי האיגוד עם מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, וסיכמו על קיום פגישה נוספת מחר'.
בתוך כך, עמותת "אדם טבע ודין" חוזרת ודורשת ממשרדי הבריאות, איכות הסביבה ומעיריית תל אביב לקיים חקירה יסודית באשר לסיבות שגרמו לכשל בצינור הראשי של השפד"ן, המפעל לטיהור מי השפכים. במכתבים שהעבירה העמותה למנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, לבכירי משרד הבריאות ולמהנדס עיריית תל אביב, היא דורשת שחקירת האירוע תיערך "באופן שקוף לציבור" וכי "כל המידע יפורסם".
עו"ד אלונה קארו-יפת מ"אדם טבע ודין", מציינת כי גם ללא התבקעות הצינור, איגוד ערים דן לביוב הוא "מזהם לא קטן של הים".
השפד"ן מזרים מדי שנה לים כ-5 מיליון מ"ק בוצה, חומרי הביוב המוצקים. על פי ארגון הבריאות העולמי והאו"ם, הבוצה הוא אחד משמונה המזהמים הגדולים של הים התיכון. הבוצה מכילה לא רק חומר מוצק שהופרד משפכי הביוב הביתיים, המכיל מחוללי מחלות וחומרים אורגניים רעילים, אלא גם מאות טונות של מתכות כבדות, כמו כספית, קדמיום וכרום, שמקורן בשפכי תעשיה המוזרמים לשפד"ן.
הירוקים איימו אתמול בתביעה ייצוגית נגד האחראים לנזק. "מבחינת החוק מה שהם עושים זו עבירה על חוק מניעת זיהום הים ממקורות יבשתיים, שזהו חוק פלילי", אמר עורך דין רם דקל.

הנזק: סכנה למחלות קשות וזיהומים

במקביל ממשיכים במשרד הבריאות לאמוד את הנזקים והסכנות הנשקפות מהזרמת השפכים לים. "זה מתחיל ממחלות זיהומיות ומחלות מעיים" מסביר ד"ר אלכס לוונטל, הממונה על שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, "דרך צהבת, דלקות עיניים או דלקות אוזניים ומחלות עור שונות. למזלנו אנחנו בחורף, אז יש פחות מתרחצים, אבל אי אפשר לדעת עד לאן תגיע ההשפעה ארוכת הטווח של המצב". החורף עשוי להקל על ההשפע, אם רוחות חזקות יגרמו להאצת המהילה של השפכים בים. מצד שני, הזרימה עלולה לדחוק את השפכים אל המרינות ושוברי הגלים, מה שיאט את קצב המהילה.
אבל הזיהום לא מסתיים בגבולות החוף. "אכילת דגים שנדוגו בחופים מזוהמים", ממשיך ד"ר לוונטל, "עלולה להוביל לזיהומי מעיים וצהבת. הרעלים והמתכות הכבדות נשארות בגוף לטווח ארוך, עיין ערך הצלילה בקישון, וההשפעה שלהן יכולה לגרום למחלות כרוניות.
רק מיעוט מהדגים הנאכלים בישראל מגיעים מחופי הים בתל אביב, אך חשוב להקפיד לברר מה מקור הדגים לפני שאוכלים אותם.

העונש על עבירה על החוק: שנת מאסר וקנס גדול

בינתיים מחכים במשרד הבריאות לסיום הזרמת השפכים, כדי לבצע בדיקות שיקבעו את מידת הסיכון שבחשיפה למים. במישור האדמיניסטרטיבי מחכה משרד איכות הסביבה לדיון שיקיים עם נציגי איגוד דן ערים לביוב, ולאחריו יכריע המשרד בנוגע לפתיחת חקירה בחשד לכאורה לעבירות פליליות שביצע האיגוד.
"החקיקה הרלוונטית לעניין זה הינה 'החוק למניעת זיהום הים ממקורות יבשתיים' (1988)", אומר עו"ד צבי לוינסון, מומחה לאיכות הסביבה. "חקיקה זו באה ליישם בארץ את אמנת ברצלונה משנת 1976, עליה חתומה ישראל. החוק אוסר על הזרמה, שלא בהיתר, של שפכים ממקור יבשתי לים. את ההיתר מוסמכת לתת ועדה מיוחדת לנושא, שהרכבה וסמכויותיה מוגדרות בחוק".
"אם הגוף המדובר לא קיבל היתר, ואם לא הוכח שהזרמת השפכים מקורה בנזק, או תאונה, או מחמת סכנה מוחשית לבני אדם", אומר עו"ד לוינסון, "חשופים הגוף המזרים ומנהליו לסנקציות פליליות של שנה מאסר, או קנס של 150 אלף שקל וכן לקנס של 3,000 שקל לכל יום בו נמשכת העבירה. במקרה של הפרת החוק, רשאים גם ראש הרשות המקומית או הגורם המוסמך במשרד לאיכות הסביבה, להטיל גם סנקציות מינהליות של הוצאת צווי סגירה לפי חוק רישוי עסקים".

מחאת המתרחצים: פסולת בכיכר רבין

צוללנים, גולשים ומתרחצים, הקוראים למזעור הנזק, יערכו אחר הצהריים הפגנה בכיכר רבין, במסגרתה ישליכו צואה לבריכה בכיכר. "ישראל חתומה על אמנה שאוסרת על זריקת פסולת לים", מסביר גיא אביטל, אחד היוזמים, "ולכן כל אדם שעושה את צרכיו בביתו, הוא עבריין בעל כורחו. אנחנו קוראים לכל תושבי גוש דן למצוא מקום חילופי לעשות בו את צרכיהם, לדוגמה, הבריכה בכיכר".
המפגינים החליטו על המיקום בשל הסמיכות לעיריה, שתוכל לדאוג לניקיון ובשל העובדה כי בבריכה אין דגים. "זה יהיה מעין טקס תשליך של צואה לבריכה. אנחנו קוראים לכל מי שאכפת לו מהים לבוא, מומלץ להביא את המיצגים בשקית ניילון שקופה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
הצינור שקרס ביפו (צילום ארכיון)
צילום: שאול גולן
להיזהר מהדגים (צילום ארכיון)
מומלצים