שתף קטע נבחר

להוריד את הזבל

אם תיבת האימייל שלכם מתמלאת בדואר זבל, אם נמאס לכם מכל ההצעות ה"מפתות" והכדאיות המציפות אתכם, המדריך הבא יעזור לכם להתמודד עם מכת הספאם, ואפילו להתנקם בשולחי דואר הזבל

תואר אקדמי בשלושה חודשים, אורגיה עם בריטני ספירס, תכשירים ומוצרים טבעיים לדיאטה, הגדלת איבר המין (שביעות רצון מובטחת), דוגמניות עירום יפאניות ותחליף טבעי לויאגרה הם רק חלק מהודעות דואר הזבל (ספאם) הגודשות את הרשת ומטרידות משתמשים רבים. כ-80% מכלל הודעות הדואר האלקטרוני המתקבלות מדי יום בשרתי דואר הרשת "הוטמייל" העולמי, לדוגמא, הן לא אחרות מאשר הודעות ספאם.
תופעת דואר הזבל הולכת ומתגברת במעגל קסמים שסופו – אינו ברור עדיין. מצד אחד נמצאים התוקפים, אותם ספאמרים חסרי התחשבות המחפשים שיטות ודרכים למלא את תיבת הדואר הנכנס שלנו בהודעות מיותרות ומרגיזות. ונגד, נמצאים המשתמשים, ספקי האינטרנט וחברות הפיתוח השונות, המחפשות דרכים ושיטות לסנן את ההודעות האלה ולהשליך אותן לפח מבלי שיטרידו אותנו.
המדריך הבא יעזור לכם להתגונן ולהתמודד עם דואר הזבל בחשבון האימייל הפרטי והעסקי שלכם. לנוחיותכם, חילקנו אותו לשני חלקים: מניעה וטיפול. בחלק הראשון נסביר כיצד להמנע מחשיפת כתובת האימייל האמיתית ברשת ומקבלת דואר זבל, ובשלב השני ניתן עצות ושיטות כיצד להתמודד עם דואר הזבל שהצליח להגיע אליכם למחשב.

אל תחשפו אותו

אחת השיטות היעילות והפשוטות להתגוננות מפני דואר זבל, היא המנעות מהפצתה ופרסומה של כתובת האימייל הישירה שלכם ברשת האינטרנט או בקבוצות דיון. מאגרי המידע של הספאמרים סורקות דרך קבע את האינטרנט, הפורומים, קבוצות הדיון והאתרים הפופולאריים, ומחפשות אחר כתובות אימייל שהזינו המשתמשים. לדוגמא, כאשר אתם מציבים הודעה בפורום דיונים באתר החביב עליכם, אתם מאפשרים לגולשים לשלוח אליכם מסרים שונים – ובמקביל מאותתים לתוכנות הזבל להוסיף אתכם לרשימת הספאם שלהם.
כאשר אתם שולחים הודעה לקבוצת דיון (News Group) מקוונת, אתם מאשרים למעשה את נכונותה של כתובת האימייל שלכם (כתובת פעילה). תוכנות ריגול העוקבות אחר תעבורת המידע בקבוצות דיון פופולאריות ונידחות גם יחד, מאפשרות למפיצי הזבל לאסוף מאות אלפי כתובות אימייל אמיתיות ולעשות בהן שימוש לרעה.
אם חשוב לכם לצרף כתובת אימייל להודעותיכם בפורום, הקפידו לצרף כתובת אימייל באחד משירותי החינם מבוססי הרשת, בהם פועלים בדרך כלל פילטרים ותוכנות סינון שונות ויעילות. אתרים כמו yahoo, hotmail ו-mail.com ייאפשרו לכם לפתוח חשבון אימייל בחינם, ולקבוע בו כללים נוקשים לגבי קבלת דואר זבל. באתרים אלה, תוכלו להגדיר את אמצעי הסינון השונים שידאגו להעביר את דואר הזבל ישירות לתיקיית ה-Deleted Items או ה-Bulk Mail.
לקבוצות הדיון התחברו בצורה אנונימית, או לכל היותר באמצעות כתובת האימייל האלטרנטיבית שלכם. את האימייל האמיתי, זה שניתן לכם על ידי ספק האינטרנט שלכם, שימרו לעצמכם ולחבריכם הקרובים.
חלק מהספאמרים עושים שימוש במכתבי שרשרת אינסופיים, המגיעים לבסוף למענם כשהם עמוסים לעייפה במאות כתובות אימייל אמיתיות ובדוקות היישר מפנקס הכתובות שלכם ושל מכריכם. אם נתתם את כתובת האימייל ה"אמיתית" לחברים ומכרים, בקשו מהם להמנע ממשלוח הודעות מרובות נמענים כאשר כתובתיהם חשופות. במקום להשתמש בשדה ה-TO המסורתי, בקשו מהם למלא את רשימת השמות בשדה ה-BCC. בדרך זו, לא יוכלו אנשים בלתי קרואים לגלות את כתובת האימייל האמיתית שלכם ותבטיחו שהיא לא תתגלגל הלאה במכתבי שרשרת אינסופיים – שעשויים ליפול לידיהם של ספאמרים.

קראו את תנאי הרישום

בעת הרשמה לאתרי אינטרנט שונים הדורשים שם משתמש וסיסמה, תתבקשו בדרך כלל להזין כתובת אימייל אמיתית לצורך אישור חברותכם באתר. על מנת להמנע מהפתעות, הקפידו לקרוא את תנאי הרישום וההצטרפות של האתר. מדובר במסמך ארוך ומשעמם, ולכן תוכלו לקפוץ לסעיפים המתאימים על ידי חיפוש המילה "Email" או "Contact". כך תוכלו לגלות האם האתר מתכוון להפיץ את כתובת האימייל שלכם לצד ג' כלשהו, או לשלוח אליכם אימיילים "אטרקטיביים" שונים באישורכם.

חסימת ספאמרים: התוכנות

ברחבי האינטרנט תוכלו למצוא עשרות ומאות תוכנות לחסימת ספאמרים ולניהול דואר הזבל במחשב האישי שלכם. מרבית התוכנות פועלות באותה הצורה - באמצעות "קובץ חתימות" המזהה את טביעות אצבעותיהם של ספאמרים מוכרים ונוסחים קבועים של אותם מפיצי דואר זבל. מתוך מגוון התוכנות המוצעות בין אם בחינם ובין אם בתשלום, בחרנו להביא את התוכנות הטובות והמומלצות ביותר, המתאימות למשתמש הפרטי. משתמשים עסקיים יוכלו אף הם לעשות שימוש בכלים אלה, אך להם מומלץ להשתמש בתוכנות ה"כבדות" יותר (והיקרות יותר), המאפשרות הגנה מלאה ומדוייקת מפני דואר זבל.
תוכנת "Tagged Message Delivery" היא תוכנת חינם, המונעת מעבר דואר אלקטרוני מכתובת שאינה מזוהה על ידי המחשב שלכם. התוכנה מתקינה עצמה על גבי תוכנת הדואר האלקטרוני שלכם, וכאשר מגיע אימייל מגולשים עמם לא התכתבתם בעבר, התוכנה תשלח אליהם אימייל אוטומטי ומנומס, שיבקש מהם לאשר כי הם אכן אנשים בשר ודם – ולא תוכנה למשלוח המוני של דואר זבל.
שיטה זו הנה השיטה האגרסיבית ביותר וללא ספק – היעילה ביותר – למניעת הצפת התיבה שלכם בדואר זבל. היא יעילה ומתאימה במיוחד למשתמשים פרטיים, המתכתבים עם קבוצה מצומצמת וקבועה של אנשים ואינם מעוניינים בקבלת אימיילים מכתובות בלתי מזוהות או מוכרות.
אם אתם משתמשים בתוכנת Outlook על גרסאותיה השונות, תוכנת האנטי-ספאם Spam Catcher היא פתרון יעיל ופשוט למניעת קבלת ספאם. מדובר בפילטר ה"מתלבש" על תוכנת הדואר, ומאפשר קביעת כללים שונים לקבלה או דחייה של הודעות. אלפי כללים מובנים ומעודכנים בתוכנה ומיליוני כתובות אימייל של ספאמרים מוכרים, ילמדו לזהות ולמחוק באופן אוטומטי הודעות ספאם. התוכנה תומכת גם בשירותי האימייל של Hotmail, Yahoo ועוד.
תוכנה נוספת היא ה-Postal Inspector, פילטר שקט שכמעט ולא תבחינו בפעילותו, שידאג לרוקן את האימייל שלכם מהודעות זבל בלתי רצויות. על מנת להשאר מעודכן מול מפיצי הספאם ההולכים ומתחכמים, יתעדכן הפילטר באופן אוטומטי ויטען עצמו בקובצי חתימות מעודכנים אחת לפרק זמן שיוגדר לו על ידי המשתמש. בכך, תוכלו להבטיח שתהיו תמיד מוגנים נגד דואר זבל.
בנוסף לחסימה ומחיקה של דואר זבל, תוכנת EmC-Email Control מאפשרת לכם לבדוק את האימיילים שלכם כשהם עדיין אצל ספק האינטרנט ולפני שהם מגיעים אל מחשבכם האישי. כך תוכלו לעיין בהם עוד לפני שהורדתם אותם אל המחשב, לחסום משתמשים המטרידים אתכם, ולהמנע מקבלת דואר זבל, וירוסים והודעות מטרידות. מגוון הפילטרים הנמצאים בתוכנה ניתנים להגדרה אישית וכוללים גם כלים מובנים וקובצי חתימות מעודכנים. תוכנה נוספת, מצויינת ומומלצת, היא ה-Mail Commander, שתעשה לכם סדר בתיבת הדואר הנכנס – תלחם בספאם, תאפשר לכם להציב כללים וחוקים שונים, לענות אוטומטית למכתבים הנשלחים עליכם, לסדר, לאנקס ולמיין מכתבים ועוד.

ולסיום: נקמה מתוקה

תוכנת Fake Address 0.2 לא תעזור לכם להתמודד עם הספאם בטווח המיידי, אך מפתחיה מבטיחים כי שימוש בתוכנה יוביל לפגיעה ביעילותם של הרובוטים הסורקים את הרשת בחיפושיהם אחר כתובות אימייל. התוכנה מייצרת אלפי כתובות מזוייפות, ומזינה בהן את הרובוטים, כך שיעילותם בהפצת דואר זבל הולכת וקטנה.

באילו תוכנות לסינון ספאם אתם משתמשים? מהן התוכנות המומלצות שלכם? הגיבו לכתבה ושתפו את הגולשים בהמלצותיכם
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
דואר אלקטרוני
אילוסטרציה
EmC-Email Control
מומלצים