איזור א' נערך למלחמה
לעיריית קריית-אונו יש תוכנית סודית לפנות את התושבים לערד, תושבי רמת-גן יוזמנו לקריית-גת, לגבעתיים יש הסכם עם המועצה האזורית לכיש. לא כל ראשי הרשויות באיזור המרכז תומכים ביוזמת הפינוי, וישנם מי שמחכים להוראות פיקוד העורף. איזור א' נערך לכל צרה שלא תבוא
תל-אביב: מערכות סינון במקלטים
לתל-אביב אין תוכנית לפינוי התושבים לערי מקלט. "אני סומך על שיקול דעתו של כל אחד מהתושבים", אמר אתמול (יום ב') ראש העירייה, רון חולדאי. "אני מציע לכולם להירגע, כי הסיכוי שיקרה משהו הוא מאוד מאוד נמוך".
לדברי שלום אלקיים, המשנה למנכ"ל העירייה, נערכו בימים האחרונים פעולות שונות לשיפור רמת המוכנות, ביניהן איתור מקומות מקלט נוספים, שיפור מיגון לצוותים בעירייה והתקנת מערכת סינון אב"כ במקלטים הציבוריים. בימים האחרונים עוברים אנשי אגף הביטחון בעירייה בין כל המקלטים הציבוריים הפרושים בעיר ומוודאים פעם נוספת כי הם אכן מוכנים לקליטת התושבים.
רמת-גן: מפה לעזרת המתפנים
תוכניתו המקורית של ראש-העירייה, צבי בר, למקרה של התקפת טילים היתה שהתושבים יתפנו בכוחות עצמם ליער המלאכים בתחום המועצת האזורית לכיש. כעת, עם בוא החורף, גיבש בר יחד עם ראש עיריית קריית-גת, אלברט ארז, תוכנית חלופית, לפיה התושבים החוששים להישאר בעיר במהלך המלחמה יוכלו לעבור להתגורר במתנ"סים, בבתי-ספר ובאולמות ספורט בקריית-גת. בחוברת מידע שחולקה לתושבים הופיעה מפה מיוחדת עם הסבר כיצד להגיע למקום הריכוז באיצטדיון הכדורגל בעיר הדרומית.
בספארי החלו לחסן את החיות נגד אנתרקס, כיוון שהן רגישות מאוד ועלולות למות במהירות. בנוסף הוכנו רובים מיוחדים, שבעזרתם ניתן יהיה לשתק או להרוג בעלי חיים מסוכנים, כמו אריות, במקרה שטיל יהרוס את כלובי החיות ואת חומת הספארי ויגרום לבריחתם.
גבעתיים: מוקד לרישום מפונים
על-פי סיכום בין ראש עיריית גבעתיים, אפי שטנצלר, וראש המועצה האזורית לכיש, אלי אוזן, יוכלו תושבי העיר, אשר ירצו לעזוב את בתיהם בתקופת המלחמה, להתארח בבתי תושבים בלכיש.
בימים האחרונים שלחה המועצה האזורית לכיש לתושביה מכתבים, אשר קראו להם לפתוח את בתיהם לתושבי גבעתיים, ובנוסף הסדירה מבני ציבור באיזור לקליטת אורחים. בשבוע הבא יפתחו בגבעתיים מוקד מיוחד, בו יוכל להירשם כל מי שרוצה לעזוב את העיר.
בני-ברק: גל שקט לתושבים
ראש העירייה, מרדכי קרליץ, מתנגד לתוכנית פינוי המונית. "עיר המקלט שלנו היא בני-ברק", הוא אומר. "אנחנו לא רוצים ליצור פאניקה ולברוח מהמקום. צריך לגלות אחריות. לא נראה לי רציני להציע לתושבים מזרן על הרצפה במתנ"ס בקריית-גת. לא מדובר בקבוצה של הצופים. מדובר במשפחות שלמות עם ילדים".
הבעיה הגדולה בעיר היא מחסור במקלטים ציבוריים. בשיתוף עם פיקוד העורף הוחלט על הפעלת גל שקט בשעת חירום, שיעביר את הודעות פיקוד העורף לתושבים.
פתח-תקווה: 12 מתקני קליטה
במרכז העיר הקימו חדר מלחמה ממוגן נגד התקפה כימית וביולוגית, שיופעל במקרה שתפרוץ מלחמה. אם ייפול טיל בעיר, יפונו התושבים ל-12 מתקני שהייה למשך 24 שעות, ולאחר מכן יעברו לשלושה מתקני קליטה. בעיר הקימו ארבע תחנות לחלוקת תרופות למקרה של מתקפה ביולוגית, ו-16 מקומות שבהם יינתנו חיסונים.
העירייה הכינה מאגר של 1.1 מיליון קוב מים למקרה של זיהום מים בעיר, וכן 8 בארות מים שיוכלו לספק מים בשעת חירום. כמו כן רכשה העירייה מכליות מים, שיוכלו להעביר 100 אלף ליטר מים לאיזור שנפגע מטיל ולספק מים לתושבים.
קריית-אונו: תוכנית פינוי סודית
לישראל גל, ממלא מקום ראש עיריית קריית-אונו, יש תוכנית פינוי סודית, הנחשפת כאן לראשונה: במקרה שבעיר יפלו טילים כימיים או ביולוגיים, יוכלו התושבים לנדוד דרומה, לערד.
בימים אלה עורכת העירייה אסיפות הסברה לגימלאים וועדי בתים. העירייה סיימה להכשיר את כל המקלטים הציבוריים והקימה מוקד מידע לשעת חירום.
גבעת שמואל: ננקטו כל האמצעים
לראש מועצת גבעת שמואל, זמיר בן-ארי, אין תוכניות פינוי מיוחדות. "אני לא חושב שיש בכך צורך", נימק אתמול. לדברי בן-ארי, העירייה נקטה בכל האמצעים הדרושים, על-פי הנחיות פיקוד העורף.
יהוד: עוברים למושב
לדברי ראש-העירייה, עוזי מאיר, 19 המקלטים הציבוריים בעיר ערוכים לשעת חירום. במקרה הצורך, תיעזר העירייה גם בחניונים תת-קרקעיים. אם פיקוד העורף יבקש לפנות את האוכלוסייה, יישלחו התושבים למושב בארות-יצחק הסמוך. גם מלון "אוויה" שבעיר יקלוט תושבים בשעת הצורך.
גני-תקווה: עוברים לקיבוץ
במקרה חירום יפונו תושבי גני-תקווה לקיבוץ גלאון בדרום. לדברי ראש העירייה, אבישי לוין, 40 משפחות כבר נרשמו לאירוח בקיבוץ. "ידוע לנו שכ-40 אחוז מהתושבים סידרו לעצמם שהות במקומות כמו קפריסין, בעת הצורך", אמר לוין.
סביון: נפגשים באולם ספורט
מקלטים ציבוריים יש רק בבית-הספר ובספרייה. בשעת חירום יפונו תושבים לאולם הספורט, שם הוכן כל הציוד הנדרש לשהותם.
רמת השרון: חדר מצב עירוני
כל המקלטים העירוניים הוכשרו לשימוש וייפתחו בשעת חירום. העירייה הקימה חדר מצב עירוני, שיפעיל את כל מערכות החירום בעיר.
לראש העירייה, גבי פארן, יש ניסיון קודם בנושא: במלחמת המפרץ, ב-91', הוא שימש מנכ"ל עיריית רמת-גן, שהופצצה על-ידי טילי סקאד, והוא אף כתב חוברת היערכות למלחמה, שהופצה לראשי העיריות.
הרצליה: תפורסם רשימת המקלטים
עיריית הרצליה לא הכינה תוכנית לפינוי המוני של האוכלוסייה. יחד עם זאת ציינו בעירייה, כי אם תתקבל הנחייה מפיקוד העורף, יפונה האיזור על-פי ההוראות. השבוע תפרסם העירייה בעתונות המקומית את רשימת המקלטים הציבוריים.
חולון: מחכים לפיקוד העורף
למוטי ששון, ראש העירייה, אין – נכון לעכשיו – תוכנית פינוי תושבים בשעת חירום. "אני ממתין להוראות פיקוד העורף", הסביר אתמול.
ראשון-לציון: יש לאן להתפנות
14 מרכזים בעיר ישמשו בשעת חירום חפ"ק עירוני. הוכנו מרכזי שהייה, לשם יפונו התושבים שבתיהם נפגעו. בחודש האחרון תירגלו בעירייה היערכות לכל תרחיש של פגיעת טילים במרכזי אוכלוסייה. בזמן חירום תפרסם העירייה את מספר הטלפון של מוקד מידע, שיתן מענה לכל שאלה.
רמלה: מתן מחסה ראשוני
המוקד העירוני 108 יקבל בשעת חירום את כל הפניות מהציבור ויפנה אותם למוקדי הפינוי העירוניים. הוכנו צוותי מתנדבים, שיסייעו באיטום בתי קשישים ומוגבלים. העירייה ערוכה למתן מחסה ראשוני לתושבים שיפונו וכן תספק להם מים ומזון במידת הצורך.
גדרה: מתפנים לביה"ס
בשעת חירום יפונו תושבים בשלב ראשון לבתי-הספר "פינס" ו"נתיבי נוער", ומשם יפונו למתנ"ס היישוב ולמרכז הפיס הקהילתי.
לוד: מים בשעת חירום
במקרה הצורך יפונו התושבים למתנ"סים בעיר, שם תספק להם העירייה מזון ושתייה. העירייה הכינה תוכנית לחלוקת מים בשעת חירום, במסגרתה יפוזרו בעיר 21 מכלי מים עם ברזיות.
היכל התרבות העירוני נקבע כמקום טיפול של אירוע אנתרקס. במקרה של אירוע רב נפגעים, הם יפונו לאיצטדיון הכדורגל העירוני. מוקד 106 יהפוך למוקד חירום במלחמה.
כפר-סבא: לימודים בשתי משמרות
בעיריית כפר-סבא ערכו בשבועות האחרונים תרגול לקראת המלחמה הצפויה, שלדברי בכירים בעירייה הוגדר כהצלחה. במוסדות החינוך הוכנה תוכנית לימודים לשעת חירום. בבתי-הספר בהם אין די מקלטים, ילמדו בשתי משמרות. בשישה גני ילדים בעיר אין מקלטים, והצוות תורגל לפנות את הילדים למקלט ציבורי סמוך. המקלטים הציבוריים בעיר ממוקמים בעיקר באזורים הוותיקים יותר. המקלטים מתוחזקים על-ידי העירייה, ועל כל אחד מהם מופקד עובד, שיפתח אותו בשעת חירום.
רעננה: חוברת מפורטת
תושבי העיר קיבלו חוברת היערכות למלחמה, הכוללת את רשימת הטלפונים לשעת חירום, הציוד הדרוש בחדר האטום ורשימת המקלטים בעיר. בחוברת מפרטת העירייה גם דרכי התנהגות מומלצות למקרה של התקפת טילים מכל סוג שהוא.