שתף קטע נבחר

נעלמו בעשן

עלה ירוק, מפלגת אינטרנט בפוטנציה, נשארה בבחירות האלה בבית. כמו המצביעים שלה. קצת חבל בהתחשב בזה שזו הייתה כנראה המפלגה היחידה שהבינה מהם קוד פתוח וחופש מידע, או מהי חשיבות ההייטק לכלכלה

עלה ירוק כמעט והייתה למפלגת האינטרנט הישראלית. עם תשדיר בחירות שנראה כמו מצגת Flash, עם אתר רשמי ואתר מחתרתי-רשמי, ופעילות מקוונת אינטנסיבית במיוחד. מפלגה שלא זו בלבד שמחשבים ואינטרנט אינם זרים לה, אלא שכמעט והשכילה להשתמש בהם כדי לעבור את אחוז החסימה.
קל לזלזל במפלגה הזו ולהתייחס אליה כאל מפלגת הסטלנים, ותו לא. מפלגה שנרקומנים מריצים אותה ונרקומנים מצביעים בשבילה. אבל אפשר, ורצוי גם, לדבר על הנושאים האחרים שעלה ירוק הריצה, שבפני עצמם אינם נטולי חשיבות ומשקל. העיסוק בנושא איכות הסביבה, למשל. הזכות לפרטיות, הפנייה לקהילה ההומו-לסבית. וכן, אפילו עניין הסמים - הרי יש יותר משמץ של היגיון בטענה שאת הון העתק שמוקדש לאכיפה אפשר להקדיש לחינוך נגד השימוש בסמים. שנרקומנים הם אנשים שזקוקים לטיפול ולא לעונש.
אבל מעבר לכל זה, יש משהו מצער בכך שמפלגה שחבריה הם אנשים שחיים את תרבות הרשת, שהשכילו להשתמש במדיום הזה, נשארו רחוקים חמשת-אלפי קולות מאחוז החסימה. נדמה לי שרבים מאיתנו, גם כאלו שלא התלהבו מרעיון הלגליזציה של סמים קלים, גם כאלו שאפילו לא שקלו להצביע למפלגה הזו, קיוו בסתר ליבם שהיא תיכנס. ולו בגלל שזו הייתה עשויה להיות מפלגת האינטרנט.
לכאורה, קשה להבין מדוע הם נכשלו. הרי כל אחד מהנושאים שעמדו במרכז המצע של עלה ירוק הוא כזה שמעסיק ציבור לא זניח בחברה הישראלית. הם מיצבו את עצמם היטב, דיברו בשפה הנכונה, ופנו - לפחות על הנייר - לקהל עצום.
לא צריך להסביר מדוע איכות הסביבה, למשל, היא נושא רגיש. האזרח הישראלי אולי אדיש לזה שאינו יכול לצלול בקישון, אבל הוא בוודאי לא אדיש לזה שבחופי הים שלו, מלבד מדוזות, הוא יפגוש השנה גם מיליוני קוב חרצפים.
נושא זכויות הפרט, גם ובמיוחד בעידן של חופש המידע, הוא עוד דבר שמאיים על רבים מאיתנו. המידור של פעם התחלף היום בחופש-יתר של מידע, והרי ברור שזה תהליך שרק ילך ויחריף. יותר מדי אנשים יכולים לדעת עלינו כל מיני דברים שלא היינו רוצים שידעו. כמה כסף יש או אין לנו, מאילו מחלות אנחנו סובלים, ובגלל איזו שטות שעשינו בצבא יש לנו רישום פלילי שלא ידענו עליו עד לפני שנתיים.
רבים יטענו שהנושאים הללו מתגמדים לנוכח מצוקות השעה. המצב הבטחוני, המצב הכלכלי, מצב הרוח. אבל עובדה היא ש"המצב" לא היה חשוב מספיק לשליש מציבור המצביעים. אחוז גדול מתושבי המדינה שלא האמינו כנראה שההצבעה שלהם תשנה משהו. שמאסו בפוליטיקאים ובפוליטיקה והעדיפו לנצל את יום החופש הממלכתי כדי לטייל. חלק עשו זאת מתוך מחאה, רבים מהם בטענה שמערכת הבחירות לכנסת ה16- פשוט לא עוסקת בנושאים הנכונים. בין האנשים האלה, מסתבר, לא נמצאו ארבעים וחמישה אלף איש שהיו מוכנים להביע את המחאה שלהם בהצבעה למפלגת עלה-ירוק.

קורבן של עצמה

בראש ובראשונה, אני חושב, עלה ירוק הייתה קורבן של עצמה ושל הטעויות שלה. אפשר היה לחוש בשינוי שהוביל לזה, בדעת הקהל המקוונת, בהודעות הדואר האלקטרוני. בתחילה הם נתפסו עדיין בצורה דומה לזו שבה נתפסו בבחירות בקודמות - כמפלגה קיקיונית, שהרימה ראש מנייר הגלגול רק לתקופת הבחירות. אחר-כך חלה תפנית. הגולשים העבירו ביניהם את הקישורים, המצגות, ושאר פריטי התעמולה המקוונת של עלה ירוק. התברר שזו המפלגה היחידה שמדברת על טכנולוגיה וגם יודעת על מה היא מדברת. היחידה כמעט שהרימה אתר אינטרנט מקצועי ומקורי באמת. התברר שברשימה שלה ישנם כמה אנשים אינטליגנטיים, משכילים, שדוגלים במשהו יותר מתוחכם ועדכני מסקס-סמים-ורוקנרול.
בשיאה, היו לעלה ירוק לפחות שני מנדטים. וירטואליים לגמרי אמנם, אבל אני מאמין שלו הבחירות התקיימו בסוף דצמבר ולא בסוף ינואר, קרוב לוודאי שהיו הופכים למנדטים אמיתיים לגמרי. רק שבאינטרנט, כמו באינטרנט, כל מה שאתה אומר נרשם, מועבר, מקושר, מטוקבק. חברי עלה ירוק ודובריה, באוסף של התבטאויות לא אחראיות, בנימה הקצת יותר מדי בטוחה בעצמה, הרחיקו עוד ועוד מצביעים. שני המנדטים שהופיעו בסקרים הפכו פתאום ל"0-2". זה כשלעצמו, הספיק כנראה כדי להשאיר בבית לפחות חמשת-אלפים מצביעים.
תעשיית ההייטק איננה סתם עוד מגזר שזקוק לקבוצת לחץ ולייצוג בפרלמנט. זהו אחד הענפים היצרניים היחידים שהראו במהלך 2002 נתונים חיוביים כלשהם. ענף שאסור שהכנסת ה16- תפסח עליו כשתחליט מהן ה"תשתיות" בהן צריך להשקיע, ואיזה "חינוך" יש להעניק לדור הבא. אנחנו לא זקוקים לפוליטיקאים שיאמרו לנו שהטכנולוגיה היא העתיד - אנחנו זקוקים לפוליטיקאים שגם יעשו עם זה משהו.
רוב המומחים תמימי דעים: כלכלת ישראל נמצאת במשבר כבר זמן רב, הרבה יותר מהשנתיים הרשמיות. פריחת ההייטק הייתה אולי המרכזית מבין המגמות שהסתירו את הכשלים המבניים, את הכרסום בפריון, את ההאטה. מובן שהיא הושפעה גם מהמגמות העולמיות, אבל ההייטק הישראלי עומד בזכות עצמו. יש לו מה להגיד גם בימים האלה, והוא עשוי להיות המגזר שימשוך את העגלה החוצה מהבוץ שבו היא תקועה.
השאלה היא האם מישהו בפוליטיקה הישראלית מבין את זה, האם מישהו ילחם על זה. עלה ירוק, מפלגת אינטרנט בפוטנציה, נשארה וירטואלית. אולי בעולם האמיתי יהיה מישהו שירים את הכפפה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עלה ירוק. כנראה היחידה שמבינה בטכנולוגיה וקוד פתוח
שוקי גלילי
מתוך: netמגזין
מומלצים