שתף קטע נבחר

הדיאטה של הרמב"ם

עקרונות התזונה המודרנית, מחסרונות הבשר האדום ועד ליתרונות הפעילות הגופנית, נכתבו כבר לפני 880 שנה ב"משנה תורה" של הרמב"ם. התזונאית רלי אבל "תירגמה" אותם לשפת ימינו והיא מנחה על-פיהם קבוצות הרזיה. "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם" - מורה נבוכים דל-קלוריות

הרמב"ם כתב כבר לפני 880 שנה את עמדות ההלכה בענייני תזונה – והדברים מתבררים כיום במחקרים מדעיים-רפואיים כמדוייקים לחלוטין. "זה פשוט מדהים, לפתוח את 'משנה תורה' ולגלות שהכל כבר נכתב בפירוט מנומק ומדוייק. זה שינה לחלוטין את הגישה שלי לתזונה", אומרת התזונאית רלי אבל, 28 שנים במקצוע, בעלת תואר שני בתזונה ובאפידימיולוגיה, דוקטורנטית לביוכימיה, עם התמחות בת חמש שנים ברפואה סינית. בעקבות הגילויים האלה, רלי אבל, המנהלת את היחידה לתזונה ולדיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז המרכז, החלה להדריך את קבוצות ההרזיה שלה לפי העקרונות של הרמב"ם.

עקרונות התזונה של הרמב"ם

קודם כל, "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם". כלומר, הבריאות במקום הראשון, מסבירה רלי אבל. מתוך "משנה תורה": "הרוצה לשמר את בריאותו, צריך לדעת התנועות הנפשיות ולהיזהר מהם והן כמו השמחה, והדאגה, והכעס, והפחד, שהן הפועלות בנפש. וצריך המשכיל שיהיה שמח בחלקו כל ימי הבלו, ולא ידאג על העולם שאינו שלו, ולא יבקש יתרונות ויחיה בטוב לבב ובשמחה הממוצעת, כי היא סיבה לגדל את החום הטבעי, ולעכל את המאכל ולדחות את המותרות (להפריש את המיותר מהגוף. ס.א) ולחזק את אור העיניים וכל הרגשות, וגם מחזק את כוח השכל".
הרמב"ם, שהיה כידוע לא רק פילוסוף גדול, אלא גם רופא, מדגיש את החשיבות העליונה של עיכול יעיל, עיקרון ידוע היטב ברפואה המודרנית. לדברי הרמב"ם, כל המחלות מתחילות בעיכול לא תקין: לחץ דם, סוכרת, דלקת פרקים, אלרגיות, השמנה, ירידה בתפקוד המערכת החיסונית. עיכול יעיל מביא להפרשת הפסולת פעם או פעמיים ביום, והוא המפתח לא רק לבריאות גופנית טובה, אלא גם לחיזוק מאור העיניים, לראייה הפנימית הבהירה, לחיזוק הרגשות הטובים ולחיזוק כוח החשיבה.

כמה לאכול?

כמות בינונית. לא מעט מדי ולא הרבה מדי. לפי הרמב"ם, דיאטות כאסח גורמות נזק עצום לגוף כי אם אוכלים מעט מדי העיכול יורד ועימו יורד חום הגוף הטבעי. אבל גם אכילה מרובה (אפילו של מזונות בריאים ומזינים) גורמת נזק. ארוחת בוקר חשובה מאוד לריכוז ואין להשמיטה. יש להמתין שש שעות בין ארוחה לארוחה כדי לאפשר למזון להתעכל לגמרי. מומלץ להשמיט ארוחה אחת בשבוע כדי שהקיבה תשבות מפעילות. מה לאכול? אוכל קל לעיכול, שתכונותיו נמצאות ביחס הפוך למזגו של האדם: אדם חם-מזג: עצבני, מוחצן ברגשותיו, מהיר, מזיע, חם לו גם בחורף, בעל לחץ דם גבוה, מתפרץ. הוא צריך לאכול מזון קר כמו דגים, בשר גדי, פרגיות, מנטה, לימון, פירות טריים ובעיקר פרי הדר, ירקות טריים, משקאות קרים. אדם קר-מזג: רגוע, איטי, מופנם, סובל מקור בחורף, בעל לחץ דם נמוך, סובל מעצירות. הוא צריך לאכול מזון חם כמו הודו, ירקות ופירות מבושלים, והרבה תבלינים: קינמון, הל, זנגביל, אגוזים.

מה לא לאכול?

- בשר "זקן" – עגל טוב יותר מפרה, פרגית טובה יותר מתרנגולת.
- חלקים פנימיים – כבד, לב וכליות אינם בריאים.
- קמח לבן וחלב בקר המעלים ליחה (ממש כמו ברפואה הסינית המסורתית), ירקות מוחמצים, גבינות צהובות מבושלות (כמו ברי וקממבר), תבשילי יין, בשר מעושן, חומץ, חרדל, צנון, פירות בוסריים.
- אין לצרוך דבש ויין לפני גיל 21.

איך לאכול?

מי שרוצה לאכול כמה סוגי מזון בארוחה אחת, יקדים לאכול את המזון הקל לעיכול. למשל, בשר עוף קודם לבשר בקר ופחמימות קודמות לחלבונים. לא לבלוע בלי ללעוס.

אכילה על-פי גיל

- אדם צעיר יאכל פעמיים ביום.
- אדם זקן יאכל מעט מאוד, כמה פעמים ביום, ויימנע מאכילת קטניות כעדשים, אפונה, פול וחומוס, המכבידים על הקיבה. אכילה לפי עונות השנה
- בימי הקיץ החמים נחלשת מערכת העיכול, לכן ראוי לאכול כמות מזון קטנה בשליש מזו של ימי החורף הקרים.

שתייה

8-10- כוסות מים או תה צמחים ביום. יש לשתות משקאות בטמפרטורת החדר, אז הם מרווים, בעוד שמים צוננים או חמים מאוד מכווצים את הנימים במעיים ואינם מרווים. יש לשתות מעט מאוד לפני הארוחה ומעט מאוד בזמן הארוחה. את מרבית הנוזלים יש לשתות בין הארוחות.
- יש להיזהר במיוחד משתיית מים צוננים אחרי פעילות גופנית, "כי המים הצוננים מכבים את האש".
- את היין שותים במשורה. מעט מאוד לפני הארוחה ומעט מאוד בזמן הארוחה, כדי לפתוח את המעיים. אף פעם לא אחרי הזעה מרובה ולא אחרי פעילות גופנית.

דיאטת החורף של הרמב"ם

ארוחת בוקר: דייסת שיבולת שועל, 3 כפות קוואקר, 1 כוס חלב (סויה או רגיל) אופן ההכנה: להרתיח, להוריד מהאש, להוסיף כף שקדיה ומעט קינמון. שתיה: תה צמחים בטמפרטורת החדר מבבונג, סרפד, או שן הארי.
ארוחת עשר: פרי בשל, תפוח או אגס, אפשר גם מבושל, 3-5 שקדים לא-קלויים.
ארוחת צהריים: מרק ירקות עם הרבה דלעת, גזר, בצל, שורש פטרוזיליה, שמיר ועשבי תיבול. אפשר לבשל עם גרונות הודו שמכילים הרבה ברזל, בשר הודו, עוף, גדי, טלה או בקר רזה על האש, או צלי מוקפץ קלות, ¾ כוס כוסמת (לאחר הבישול) או בטטה אחת, סלט עם נבטים, פטריות, רצועות גזר, בצל וקישואים מאודים. אפשר לתבל במעט סויה, ללא חומץ.
ארוחת ארבע: תה צמחים בטמפרטורת החדר.
ארוחת ערב: סלט ירקות מוקפץ עם שמן זית, או כף טחינה, או כף אבוקדו, או: פשטידת ירקות מבושלים, למשל, דלעת אפויה בתנור וממולאת בנבטים ופטריות, 2 פרוסות לחם שאור (רצוי ללא שמרים), גבינת עיזים, או גבינה צפתית 5 אחוז, או טופו (רצוי בתוך פשטידת הירקות), דייסה (כמו בבוקר). במקום שיבולת שועל, אפשר להוסיף שעורים (גריסי פנינה), שתייה: תה צמחים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מומלצים