שתף קטע נבחר

ראשל"צ שלישית בשיעור הגירושין

בשנה החולפת התגרשו בעיר 378 זוגות, עלייה של 3.85 אחוז לעומת 2001; רחובות במקום ה-12 בארץ; בנס ציונה, גדרה, בית דגן ועקרון מתגרשים פחות

ראשון לציון היא העיר השלישית בישראל, אחרי תל אביב וירושלים, בשיעור הגירושים לשנת 2002. בשנה זו התגרשו בעיר 378 זוגות – עליה של 3.85 אחוז מספר המתגרשים לעומת השנה הקודמת. כך עולה מנתונים של הנהלת בתי הדין הרבניים בישראל.
רחובות מדורגת במקום ה-12 בישראל. 187 זוגות התגרשו ברחובות בשנה שעברה, עלייה של 1.45 אחוז לעומת 2001. ביישובים הקטנים באזור נרשמה בשנת 2002 ירידה במספר המתגרשים. הירידה הגדולה ביותר במספר המתגרשים, 42 אחוז, היתה בבית דגן. אחריה בסדר יורד: גדרה, נס ציונה וקרית עקרון.
מנהל בתי הדין הרבניים בישראל, הרב אליהו בן דהאן, אומר שבשנה שעברה הייתה ירידה בשיעור המתגרשים הארצי: "בשנת 2002 חלה ירידה בשיעור ארבעה אחוז בממוצע במספר המתגרשים לעומת שנת 2001 בישראל. כמובן שיש מקומות שיש בהם גידול ויש מקומות שיש בהם ירידה. אנחנו חושבים שהבעיות הביטחוניות והכלכליות גרמו לזוגות נשואים להחליט להמשיך לעבור את התקופה יחד ולא בנפרד".
ד"ר מאיר נעמן, פסיכולוג קליני בכיר והבעלים של 'המרכז הישראלי לגירושין – חוק ונפש', אומר שעד לפני כשנתיים-שלוש היה גרף הגירושים בעלייה. "בשנתיים שלוש האחרונות יש התמתנות בהיקף הגירושין הפורמליים, אבל יש הרבה מאד גירושין בתוך הזוגיות. אנשים נשארים ביחד, בבית אחד, אבל הם עויינים זה לזה. פסיכולוגית הם גרושים ולכל אחד יש פתחי מילוט: למאהבת, לעבודה או לסתם תחביב אחר. במובן הזה שיעורי הגירושים הם ללא ספק בעלייה.
"הירידה במספר המתגרשים לאחרונה קשורה למצב הכלכלי ובמיתון במשק. גירושים מתחייבים שינוי כלכלי לא מבוטל וזה מרתיע אנשים. מדובר בהוצאות כספיות גדולות, גם כשהגירושין הם בהסכמה. אני מתרשם בקליניקה ובעבודה הטיפולית שיש לא מעט אנשים שבנסיבות אחרות היו מחליטים לסיים את הנישואים, אבל הם מעדיפים להישאר באותו סיר לחץ בגלל שאין להם אפשרות לקחת סיכון כלכלי שקשור בעניין הזה".
מה הסיבות לעלייה במספר המתגרשים בדורות האחרונים?
"יש היום יותר פתיחות לגירושין. פעם אנשים ביקשו רק לשרוד. היום אנשים מעלים על נס ערכים כמו סיפוק, מימוש עצמי, הגשמה עצמית, אושר וחיים טובים. במקביל יש עלייה בתוחלת החיים, ואנשים בוחנים יותר את איכות החיים המשפחתיים הרגשיים והזוגיים שלהם".
זוגות ממהרים להתגרש?
לדעתי בתקופה הזאת אנשים ממהרים מדי להחליט החלטות שלפעמים עלולות להיות פזיזות. אם מתגרשים בלי להיות ערים לסיבות שבגללן הנישואין העכשוויים כשלו, ייתכן שאותן שגיאות יחזרו בקשרים העתידיים. הראיה לכך היא ששיעור הגירושין בקרב מי שנישאו בפעם השנייה גבוה באופן משמעותי משיעור הגירושין באוכלוסייה הכללית. בעניין הזה מן הראוי להשקיע מאמץ אינטנסיבי ורחב, כדי לנסות לשפר חיי נישואים וברוב המקרים זה גם מתאפשר. עם זאת כשזה לא מתאפשר, מן הראוי שאנשים יעזבו את הרציונליזציות שהם נותנים לעצמם, כמו פגיעה בילדים, כדי לנמק את רתיעתם ופחדיהם מלקבל אחריות על החיים, ולהיחשף לקשר אחר ולסיכויים אחרים".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
378 זוגות מראשל"צ התגרשו השנה
מומלצים