שתף קטע נבחר

שומרים על המסורת

בתי הבד המודרניים, למרות שאינם מוחבאים במערות, מייצרים עדיין שמן איכותי

לפני כשלושים שנה חיפשו בקיבוץ בית ניר גידול שיחליף את גידולי הכותנה. הקצאות המים הלכו וקטנו, עלויות המים עלו, וההכנסה מכותנה כבר לא הצדיקה את העלויות היקרות. באחד הערבים שמעו בקיבוץ הרצאה של פרופסור שמעון לביא על גידול זיתים בצורה אינטנסיבית ומודרנית. הקיבוץ התרשם והחליט לנסות.
מטע הזיתים הגדול של קיבוץ בית ניר, שבו נשתלו שתילים של זן הזיתים החדש ברנע היה להצלחה. מאותה הצלחה צנועה התפתח אזור יואב-יהודה כאזור שבו הפך גידול הזית לשמן לאחד הגידולים של החקלאות היהודית.
בכך נסגר מעגל בין חדש לישן. בתי הבד העתיקים הרבים המתגלים באזור, רובם במערות חצובות בסלע הקירטון הרך, מוכיחות על תפוצתו הרבה של גידול הזיתים והפקת שמן הזית באזור בתקופות עתיקות. בתי הבד המודרניים של ימינו, למרות שכבר אינם מוחבאים במערות, עדיין משתמשים באותם עקרונות ושיטות ומייצרים, בעשרות מקומות, את שמן הזית היוקרתי של ישראל.
מרכז מבקרים שמן זית במושב בני דרום - במושב ליד צומת אשדוד, מקיימים פעילות הכוללת הדגמה חיה של תהליך עצירת השמן בבית בד עתיק ומשוחזר, סרט והרצאה מרתקת על תהליך הפקת השמן, תכונותיו הבריאותיות וההבדלים בין שמן זית מזויף לאמיתי. אחר כך אפשר לטעום סוגים שונים של שמן זית. סגור בשבת ובחג. טל': 8515555-08.
קיבוץ גזר - סיורים הקרויים "מהזית אל השמן"; הסיור מותאם במיוחד לתלמידים ולמשפחות וכולל חוויית מסיק בנוסף להסבר. מבקרים בבית בד עתיק שכולל מכבש ומפרכה. לאחר ששופכים זיתים אל המפרכה עוצרים שמן זית כבימי קדם.
מבית הבד העתיק ממשיכים אל בית בד מודרני וצופים בתהליך הכנת השמן בימינו בהשוואה להכנת השמן בעבר. וכמובן שאי אפשר לסיים בלי טעימות של שמן זית. מסלול הסיור הרגיל נמשך כשעה. יש גם פינות פיקניק, מזנון-מסעדה, שירותים ופינות יצירה. לתיאום סיור: 752814-055.
בתי בד נוספים באזור: אגריניר - קיבוץ בית ניר, ביקור בתיאום מראש, 6874400-08. כפר בן נון (מיכל בורוכוב) - ביקור בתיאום מראש, טל': 9797608-08. שמן זית עג'ור, בתיאום מראש, טל': טל':9910483-02.

בתי בד עתיקים

אחד מענפי החקלאות החשובים ביותר בעת העתיקה באזור יואב-יהודה, היה גידול זית. באתר המזוהה כעקרון המקראית (תל מקנה), ליד קיבוץ רבדים, התנהלה תעשיית שמן בקנה מידה בינלאומי. אבל גם הרבה יותר מאוחר, עד אמצע המאה ה-20, יצרו תושבי האזור שמן בשיטות מסורתיות. שרידים לא מעטים של בתי בד התגלו בשפלה, חלקם נותרו בשטח גם בימינו. לפניכם רשימה חלקית של בתי בד מסורתיים, ששרידיהם ניכרים בשטח:
גן לאומי בית ג'וברין - באחת ממערות הגן הלאומי נמצאים שרידים של בית בד על כל חלקיו. כאן נמצא מתקן הפריכה, שבו שברו את הזיתים והפכו אותם לעיסה. את העיסה הניחו בסלי נצרים, ולחצו אותם באמצעות קורת בד כבדה, שלקצה שלה חיברו משקולות. בגלל האקלים החם השורר בשפלה העדיפו הרבה פעמים להקים את בתי הבד במערות.
כביש עמק האלה - מטע - בצד הכביש (מימין לעולים מעמק האלה) נמצא מתקן לחיצה משוחזר. כאן שיטת הלחיצה איננה באמצעות משקולות, אלא באמצעות בורג גדול. יערני קק"ל שיפצו את המתקן.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
בבתי הבד עדיין משתמשים בשיטות העתיקות
צילום: לע"מ
צילום: מתוך ארץ וטבע
אי אפשר לסיים את הסיור בלי טעימות של שמן זית
צילום: מתוך ארץ וטבע
מומלצים