שתף קטע נבחר

סידן - עכשיו גם בדיאטה

פצחתם בדיאטה? רבים שוכחים את חשיבותו של הסידן גם בתפריט הדל. מחסור בסידן עלול לפגום בעצמות ולהביא לנזק בלתי הפיך. הדיאטנית בתיה מוסקוביץ מציעה פתרון

בני אדם בכל הגילאים זקוקים לסידן לצורך שמירה על עצמות ושיניים בריאות ולתפקודים נוספים בגוף כמו ויסות התכווצות השרירים, העברת דחפים עצביים, קרישת דם, הפרשת הורמונים ואנזימי עיכול ועוד. מסת העצמות שלנו מגיעה לשיאה בשנות הבגרות המוקדמות והשגת שיא זה היא ההגנה הטובה ביותר, כנגד איבוד עצם בשלבים מתקדמים יותר בחיים ושברים הנובעים מירידה בצפיפות העצם.
צריכה מספקת של סידן, בתזונה לאורך החיים, חיונית ביותר להשגת שיא מסת העצם (התלוי בגבולות התורשתיים שלנו). מזונות מקבוצת החלב הם המקור העשיר ביותר לסידן. כמויות קטנות יותר ניתן לקבל מקבוצות המזון האחרות. על אף שעובדות אלה מוכרות היטב, רבים מאתנו לא צורכים די מקבוצת המזונות העשירים בסידן ובעיקר איננו צורכים כמות נאותה של חלב ומוצרי חלב. לעיתים תכופות צריכה בלתי מספקת של חלב ומוצריו נובעת מההחלטה להפחית במשקל.
"מחסור קבוע באספקת סידן אינו משנה את רמת הסידן בדם אך הוא בהחלט עלול להפחית את מאגרי הסידן בעצמות" אומרת בתיה מוסקוביץ, דיאטנית קלינית, "יש להדגיש שוב ושוב שהעצמות ולא הדם, הן שנפגעות עקב מניעת סידן מן הגוף". לדבריה, כמות הסידן המומלצת למתבגרים בגילאים 9-18 היא 1300 מיליגרם ליום, הכמות המומלצת לבני 19-50 היא 1000 מיליגרם ליום והכמות היומית המומלצת החל מגיל 51 היא 1200 מיליגרם, לבני שני המינים. מומחים רבים בעולם, ממליצים על כמות גבוהה מזו (1500 מיליגרם), לנשים שגילן עולה על 50 אך רבות הן הנשים אשר צריכת הסידן שלהן נופלת בהרבה מכמות זו.
לאנשים הנמצאים בתהליך הפחתת משקל, ממליצה מוסקוביץ' על צריכת חלב ומוצרי חלב דלי שומן אשר עשויים לספק את כמות הסידן הנדרשת, במגבלות האנרגיה הכוללת אותה יש לצרוך בעת תהליך כזה. מוצע כאן תפריט עשיר סידן, המכיל 1300 קלוריות, ולמעלה מ-1200 מיליגרם סידן. מומלץ לכלול בתפריט 10-12 כוסות שתייה - מים, סודה, משקה דאיט וכוס חלב 1% לשתייה במהלך היום.

ארוחת בוקר:

2 פרוסות לחם קל.
½ גביע גבינה 5% - מועשרת בסידן.
ירקות טריים + כפית שמן זית + מיץ לימון ותבלינים.

ארוחת ביניים:

מנת פרי (3 משמשים מיובשים או תאנה מיובשת או כוס קוביות מלון או אגס או פרי אחר).

ארוחת צהרים:

150 גרם בשר הודו או עוף או בשר בקר רזה (כתף, פילה מדומה, צוואר, מותן ) או דג לא מטוגן.
½ כוס אורז או כוסמת או אטריות או בורגול או גרעיני תירס או אפונה ירוקה או תפוח אדמה בינוני.
ירקות מאודים (עשירים בסידן): ברוקולי, במיה, עלי כרפס, כרוב.
סלט חסה או כרוב + כף שומשום מלא + תבלינים.

ארוחת מנחה:

מנת פרי + גביע מוצר חלב ללא סוכר.

ארוחת ערב:

2 פרוסות לחם קל.
גביע יוגורט 'פרוביוטי' או ½ גביע גבינה 5% - מועשרת בסידן.
ירקות טריים + כף טחינה או כף אבוקדו או כף רוטב לסלט.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מומלצים