שתף קטע נבחר

הצנזור לאתרים: רסנו עצמכם

לרגל המלחמה בעיראק, שלח הצנזור הראשי מכתב לכלי תקשורת בישראל, בהם, לראשונה, גם פורומים פופולריים באינטרנט, המפנה את תשומת לבם להנחיות הצנזורה עקב המצב הביטחוני

הצנזור הראשי, תא"ל רחל דולב, שלחה אתמול (ד') מכתב לכלי תקשורת בישראל, בהם אתרי אינטרנט פופולריים, המפנה את תשומת לבם להנחיות הצנזורה. "נוכח המצב הביטחוני, מוזכר בזאת, שיש להגיש כל חומר העשוי לפגוע בביטחון מדינת ישראל ותושביה", נכתב במסמך.
תא"ל דולב מציינת כי אין לפרסם מידע על מיקום מדויק של נפילות טילים (פרט לשם האיזור הכללי בו נפל הטיל – איזור ת"א, איזור חיפה ואיזור ירושלים בלבד) ללא אישור מוקדם של הצנזורה או לאחר פרסום הודעה מוסמכת של פיקוד העורף.
כמו כן, המסמך קובע כי אין לפרסם את סוג הטיל שנפל ואף פרטים על הערכות של עיתונאים עד לפרסום הודעה מוסמכת של פיקוד העורף או דובר צה"ל. זאת, נוכח "הסיכון לחיי אדם, במקרה של מתן הערכה לא מוסמכת". עוד מוזכר במסמך, כי אסור לפרסם מידע על הערכות מבצעיות של צה"ל, שיתופי פעולה עם גורמים זרים או מידע על דיוני קבינט.
לראשונה, הנחיות הצנזורה נשלחו לא רק לאתרי חדשות ופורטלים גדולים אלא גם לאתרים לא עיתונאיים ובלתי "ממסדיים", המפעילים פורומים של סקופים, בהם האתרים רוטר.נט ו"פרש".
האם חובת הצנזורה חלה על אתרי אינטרנט, שאינם נחשבים "עיתון" על פי משמעותו בפקודת העיתונות ("כל דבר דפוס הנדפס במכבש דפוס ויוצא לאור בישראל")? אמנם, חלק מהאתרים, בהם ynet, מחילים על עצמם את ההסדרים הבלתי פורמליים שבין הצנזורה לוועדת העורכים, אך אתרים אחרים, בהם פורומים ואתרי "דרמה ניוז" כמו "תיק דבקה" אינם חלק מהסדרים אלה. במסגרות אתרים אלה מתפרסמות לרוב שמועות, דיווחים שפורסמו בעיתונות הרשמית מחוץ לישראל ומידע גולמי או בלתי בדוק.

בעיית האכיפה

עו"ד חיים רביה, מומחה למשפט באינטרנט, מציין כי סמכות הצנזורה חלה על כל אדם בישראל. לדבריו, הצנזורה, שפועלת מכח תקנות הגנה לשעת חירום (1945), אוסרת על כל אדם לפרסם מידע שהצנזור לא אישר ואינה מוגבלת לכלי תקשורת בלבד.
תקנות אלה קובעות כי הצנזור רשאי לאסור על פרסום כל מידע שעלול לסכן את שלום ציבור או לפגוע בביטחון ישראל. כל אדם שמפרסם מידע תוך הפרת צו הצנזור ייאשם בעבירה על פי התקנות האלה. עו"ד רביה אומר כי מושג הפרסום מוגדר בצורה רחבה ביותר במסגרת התקנות המנדטוריות וחל גם על כלי התקשורת האלקטרוניים והאינטרנט.
הבעיה העיקרית של הצנזורה אינה הסמכות אלא יכולת האכיפה. "קשה ביותר לאכוף את הצנזורה באינטרנט", אומר עו"ד רביה, "מידע מזיק עלול להתפרסם במאות אתרים שונים, שחלקם עשויים לפעול מחוץ לישראל".
מדובר צה"ל נמסר: "הצנזורה הפנתה את המכתב לכלל אמצעי התקשורת, הכתובה והאלקטרונית, לרבות אתרי אינטרנט חדשותיים. על פי חוק, חובת ציות לכללי הצנזורה חלה על כל פרסום שעלול לגרום נזק לביטחון המדינה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכתב הצנזור שנשלח אל האתרים
מומלצים