שתף קטע נבחר

סוכנות הפליטים של האו"ם ל-ynet: "מדובר באסון"

אנשי האו"ם צופים שכעת, לאחר מספר ימי לחימה בעיראק, תחל נהירת הפליטים למחנות האוהלים שהוקמו. "המצב נורא: מאות אלפי אנשים נשארו ללא קורת גג, מנותקים ממים, חיים במערות. אני מקווה שארה"ב ובריטניה לקחו את זה בחשבון" אומר ל-ynet דובר סוכנות הפליטים של הארגון. העזרה מתעכבת בגלל הלחימה

מבעד לערפל הקרב, עשן הפצצות ומסך התעמולה של שני הצדדים, נעלמים לעיתים הקורבנות השקטים של המלחמה בעיראק - אלפי הפליטים, הרעבים וחסרי הבית, שגם אם לא ספגו פציעות בגופם, צל כבד מעיב על עתידם גם לאחר שוך הקרבות.
"אני מאוד מקווה שארה"ב ובריטניה לקחו בחשבון את מימדי האסון ההומניטרי שמתרחש בעיראק. מדובר במדינה עם מיליוני אנשים שהולכים להישאר ללא אוכל וללא מים. צריך למצוא להם פיתרון במהירות האפשרית כדי להציל כמה שיותר חיי אדם. ארה"ב תצטרך לדאוג להם בהיותה מדינה כובשת". כך אומר ל-ynet פיטר קסלר, דובר סוכנות הפליטים של האו"ם.

התמונות הקשות באמת

כעת, בתום שישה ימים של לחימה שהציפו את כלי התקשורת בתמונות שלכאורה הן חלומו של כל עורך צילומים, מתחילות להופיע התמונות הקשות באמת. התמונות של האנשים הפשוטים, שכל חטאם היה להימצא בנתיב שיירות הלוחמים, ושכעת מחפשים מקלט מאימת המלחמה.
התמונות האלו לא הפתיעו את נציגי האו"ם, שנדרכו לקראת האסון עוד לפני תחילת העימות הצבאי. "האזרחים בעיראק חיים בעוני מזה עשרות שנים. המצב אחרי ארבעה ימי לחימה הוא נורא. מאות אלפי אנשים נשארו ללא קורת גג, מנותקים ממים, חיים במערות. מדובר באסון", אומר קסלר.
באו"ם מדגישים שהאחריות ההומניטרית לגורל אזרחי עיראק מוטלתת על כתפיה של ארה"ב. "על פי אמנת ז'נבה, המדינות הכובשות הן האחראיות לסיוע", אומר קסלר. "לממשלה האמריקנית יש אחריות כלפי האזרחים העיראקים וצריך לזכור שלא מדובר רק באוכל או מים. צריך גם חשמל, תרופות, ציוד רפואי ועוד הרבה דברים". הוא מתחמק בדיפלומטיות מהשאלה האם הטלת האחריות על וושינגטון קשורה להפניית האצבע המאשימה כלפי בוש בכל הנוגע להפסקת עבודת פקחי הנשק של האו"ם. "איני יכול להשיב בעניינים פוליטיים", הוא אומר.

השטח עדיין אינו בטוח

בימים האחרונים הגיעו דיווחים שהעזרה והציוד ההומניטרי שהגיע לעיראק נתקע בדרך בגלל הלחימה בצירים המרכזיים ובעיות לוגיסטיות שונות. בתחילת השבוע אמר הנשיא בוש שהסיוע לעיראק יסופק בתוך 36 שעות; עד לרגע זה טרם דווח על עזרה מאורגנת שהוגשה לאזרחים. נציגי סוכנות הפליטים של האו"ם ואירגוני פליטים אחרים לא הגישו עזרה הומניטרית לאזרחים מאז תחילת הלחימה. "האו"ם יכול לנסות לסייע, אבל לא נוכל לשלוח את אנשינו למקום לא בטוח או לשטח אש", אומר קסלר. לדבריו, הדיווחים על המצב הקשה בעיראק מגיעים לסוכנות באופן יומי דרך אמצעי התקשורת בלבד. יחד עם זאת הוא מעריך שייתכן שלעיראקים, בעיקר לתושבי הערים הגדולות כגון בגדד, נותר אורך נשימה. "על פי מידע שקיבלנו, שלטונות עיראק ציידו את התושבים באוכל ושתיה לתקופה של חודש. אבל מעדויות שהגיעו אלינו הבנו שחלק מהאנשים מכרו את האוכל כי לא נשאר להם כסף".

בינתיים המחנות ריקים

סוכנות הפליטים של האו"ם נערכה בשבועות האחרונים לקליטת מאות אלפי פליטים שיצאו מעיראק. שמונה מחנות אוהלים הוקמו בגבולותיה עם ירדן, איראן וסוריה. "שיתוף הפעולה מצד המדינות היה חיובי" מספר קסלר. אולם כמו בכל נושא, גם סוכנות הפליטים עומדת בפני בעייה תקציבית. "פנינו בבקשת תקציב של 60 מיליון דולר וקיבלנו רק 25", הוא מספר. "עד עכשיו כבר הוצאנו 29 מיליון דולר ואפילו פנינו בבקשות סיוע לסוכנויות פליטים אחרות ברחבי העולם".
לדבריו, כ- 230 אנשי הארגון נפרשו במחנות וממתינים לפליטים. אבל לפי שעה המחנות נותרו מיותמים ברובם. "עד כה לא קיבלנו פליטים רבים. כמה עשרות. אנו נערכים לכל מקרה שלא יבוא. מניסיוננו במקרים אחרים בעולם, רק אחרי כמה ימי לחימה הפליטים מתחילים להגיע".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שתי אחיות שמשפחתן נמלטה מהקרבות לירדן
צילום: רויטרס
פועל ירדני מתפלל במחנה אוהלים ליד הגבול עם עיראק
צילום: איי פי
ילדה משחקת על רקע האוהלים במחנה בירדן
צילום: איי פי
פליטים כורדים שנמלטו מהעיר דוהוק לאזור הכפרי
צילום: רויטרס
מומלצים