סחורות בשווי 400 מיליון שקל תקועות בנמלים
עקב שביתה של רשויות המכס, לא יכולים היבואנים לשחרר סחורות בנמלים. ynet בדק כיצד המשך השביתה צפויה להשפיע עלינו, הצרכנים
עיצומי עובדי המכס גורמים לעיכוב יבוא ויצוא סחורות בהיקף של 400 מיליון שקל. כך מסר משה נחום, ראש אגף סחר חוץ בהתאחדות התעשיינים. לדבריו, 20% מהסחורות שעברו בנמלים מעוכבות, מתוכם סחורות בשווי 120 מיליון שקל בנמלי הים והיתר בנתב"ג. "העיצומים במכס גורמים נזקים עצומים לתעשייה ולמשק; זו הפקרות ותחילת התפוררותו של היצוא והיבוא", טוען נחום.
לדבריו, עובדי המכס ביטלו אפשרות לבצע שליפה אוטומטית של סחורות מהמכס, ובכך מונעים העובדים סחר חוץ ללא אישור מיוחד. בוועדת החריגים של המכס ממתינות 800 בקשות לשחרור סחורות. עובדי המכס, הוסיף נחום, משחררים רק סחורות מתכלות.
נחום סיפר, כי סחורות בנתב"ג שכבר הועמסו על המטוסים, הוחזרו חזרה על ידי המוכסים למרות אישור המכס. עוד סיפר נחום, כי עשרות משאיות ישראליות וירדניות תקועות במעברים היבשתיים בין ישראל לירדן, בעקבות החלטת המכס שלא לאפשר מעבר סחורות, גם לא בשיטת "גב אל גב". נחום טוען, כי למצב זה יהיו השלכות שליליות על יחסי הסחר בין ישראל לבין ירדן, זאת מעבר לנזקים הבלתי הפיכים להתחייבויות של התעשיינים הישראליים לקיום החוזים.
כלכלני התאחדות התעשיינים מציינים כי בארבעת ימי השביתה במשק נגרם נזק כולל בשווי של 240 מיליון שקל כתוצאה מאובדן תוצר.
תעשייני התכשיטים מציינים כי עיצומי עובדי המכס גורמים נזקים גם להם: מפעל ג'אפה גולד אינטרנשיונל בע"מ באופקים, המעסיק 120 עובדים, יסגור את שעריו ביום ראשון הקרוב. יוסף מרקו, מנכ"ל המפעל, מסר שמשלוחים לארה"ב מעוכבים במכס. יעקב טוביאס, סגן נשיא איגוד תעשייני התכשיטים, אמר כי התעשייה נפגעה קשות בשנתיים וחצי האחרונות בגלל המצב הביטחוני, ובמצב הנוכחי השביתה תהיה הקש ששבר את גב הגמל. אנו מוצאים את עובדי המפעל לחופשה החל מהיום ובתום השביתה לעובדים לא יהיה מקום לחזור אליו.
גם לאיגוד לשכות המסחר הגיעו תלונות על סחורה שמעוכבת במכס, ביניהם של יבואני מתנות, מזון והלבשה שעיקר הכנסותיהם הוא מהמכירות בפסח. לאיגוד מסרו כי לאחד היבואנים מעוכבת סחורה בשווי 300 אלף דולר בנמל.
עדיין לא מורגש מחסור
מבדיקת ynet עולה כי לעיצומים שנוקטים עובדי המכס עדיין אין השלכות ישירות על הצרכן ועדיין לא מורגש מחסור בפריטי הייבוא, אך מצב זה עשוי להישתנות אם יימשכו העיצומים, ובעיקר לאור כוונות ההסתדרות להכריז על שביתה כללית בשבוע הבא.
המדובר בעיתוי בעייתי במיוחד עבור הסוחרים, שמצפים לעלייה בהיקף המכירות ערב חג הפסח, במיוחד על רקע השפל עקב המיתון. המדובר בכלי רכב שעומדים בחניוני הנמלים, קולקציות של חברות אופנה, שאינן יכולות למלא את מדפי החנויות, מוצרי חשמל מיובאים ואפילו מצרכים שונים לחג הפסח. ynet ערך בדיקה כיצד המשך השביתה צפוי להשפיע עלינו, הצרכנים.
יינות ומשקאות
מנכ"ל יינות סגל, יוסי הראל, אמר ל-ynet: "כאשר הבחנו כי אנו עומדים בפני שביתה, הקדמנו שחרור של סחורות מהמכס. משמעות הדבר היא תשלום מכסים והוצאות מוקדם מהצפוי". הראל מעריך, כי אם השביתה תמשך יותר משבוע, צפויה להיות השפעה על זמינות המוצרים. "אני מקווה שהשובתים לא יעבירו את הבעיות שיש להם גם על המגזר שלנו, כי מדובר בגידול בהוצאות ובאובדן של הכנסות, במצב של מיתון קשה במשק", אמר הראל.
ענף הרכב
אייל כרמי, סמנכ"ל השיווק של צ'מפיון מוטורס, יבואנית פולסוואגן ואודי, אומר ל-ynet: "מתחילים להיווצר עיכובים. ככל שהשביתה תתגבר, המצב יחריף, במיוחד לקראת שנת המודל החדשה – 2004, שאמורה להתחיל כבר בשבועות הקרובים".
מוצרי חשמל ואופנה
יבואניות מוצרי חשמל מסרו ל-ynet, כי הן עדיין לא התעוררו בעיות באספקת מוצרים. משקם אלקטריק נמסר, כי "הרשת ראתה את הנולד והצטיידה מבעוד מועד במלאים מספיקים, שיאפשרו אספקה סדירה ללקוחותינו". ישפאר, יבואנית סוני וג'נרל אלקטריק בישראל, מסרה כי הערכת המצב תשתנה בעוד מספר ימים אם תימשך השביתה.
חברת האופנה לי קופר מסרה, כי 5 מכולות מחכות לשחרור במחסני המכס, וכי חלק מהסחורה של הקולקציה החדשה מתחיל להיגמר. רשת האופנה קסטרו, המייצרת בסין, ציינה, כי במידה שהשביתה תימשך לאורך זמן, תחל פגיעה בפעילות החברה.