שתף קטע נבחר

התעמלות בוקר בבייג'ינג

יצחק בן-נר ממשיך במסע ונחשף לתופעה ייחודית: המוני סינים מתעמלים יחדיו תחת כל עץ רענן וממתינים בקוצר רוח לאולימפיאדת 2008, שאמורה להתארח בבייג'ינג

אסור לוותר ארגון טיול קבוצתי מדריכים מקומיים טיסות פנים 
בתי מלון המלצה 

השכמה מוקדמת לבוקר ראשון בבייג'ינג. מזג האוויר הסתווי של אוקטובר הוא אידיאלי לתיירים, אומרים. גשם דק מטפטף ואינו מפריע. הרחובות של הבירה עדיין ריקים כמעט, כשאנו חוצים אותה במוניות לראות עוד תופעה מקומית ובלעדית, תרבותית-חברתית: בחורשות המקיפות את מתחם מקדש השמים פזורים להם המוני סינים, בקבוצות גדולות וקטנות וגם ביחידים, זקנים וצעירים, ומתעמלים יחד, מתחת לכל עץ רענן. 06:00 בבוקר. מוזיקה מסורתית או מודרנית-קִצבית נשמעת מטייפים ביתיים, מדריכים ומדריכות מתנדבים או מקצועיים – והתעמלות קבוצתית, כמו-אירובית, מתואמת, בדבקות ובשקט. קבוצת זקנים מתעמלת בעזרת חרבות-סיף שבידיהם, קבוצה אחרת, של גילאי הביניים, כנראה בדרכם לעבודה, מכווצת ופושטת, כאיש אחד, לפי הוראות שקטות, את כפות הידיים והזרועות. גבר קשיש בכפפות לבנות משמיע פקודות שקטות לעשרות המתעמלים שמולו ואלה נעים בטאי-צ'י מסוגנן. בקבוצות אחרות רוקדים זוגות רבים טנגו או ואלס, כהרחבת המושג הפעלת הגוף. מתעמלים רבים בוחרים בהפעלה עצמית, לבדם, נעזרים בעצי המחט, להרמת רגל מתוחה והשענתה על ענף, או לחיכוך הגב בתנועות מעגליות בגזע העץ. עוברים ברגל לאורך מאות מ'. מאות קבוצות של מתעמלים נעות מבלי לזוז ממקומן, כל קבוצה בתחומה שלה, כמין מועדון חברתי סגור.
התעמלות-בוקר, מוסד יומי מקודש בסין. תיתקלו בו גם בערים אחרות, אם תשכימו קום. התופעה המרתקת חוזרת על עצמה בווריאציה לילית, במקומות רבים. בעיר לשאן, ליד הנהר, באור הקלוש (חיסכון באנרגיה. זוכרים?), נאספות בערב עשרות רבות של נשים, בנות כל הגילים, לתרגולים קבוצתיים של תנועה ומחול, עם מניפות בידיהן. מוזיקה. מדריכה פעלתנית, כוריאוגרפיה מעודנת וקולות החבטה של המניפות הנפתחות והנסגרות.

אולימפיאדת 2008, אופניים ואוכל-רחוב

בדרך חזרה, אי אפשר להימנע מלהבחין שעל כל גשר, מעבר-חציה, עמודי תאורה ובין עצי השדרה נמתחים סרטי בד רחבים כתובים סינית. זוהי שארית צולחת, עדיין, של אחת מהדרכים העממיות לשטיפת-מוח תעמולתית שהונהגה בסין הקומוניסטית הדוגמטית של אמצע המאה הקודמת. סיסמאות על הגבלת הילודה, על הצורך בחיסכון בחשמל – וגם על השאיפה שבייג'ינג תארח את האולימפיאדה בעוד שמונה שנים, שמיקומה הסופי עדיין לא נקבע. הפרויקט הזה, "אולימפיאדת 2008, בייג'ינג", זכה לסמל משלו, אייקון אבסטרקטי של אצן בתנועה, והלוגו עם הצורה המסוימת מופיע בכל מקום, בפיסול גנים עם פרחים, במודעות הרשמת אזרחים לתמיכה בדרישה הכמעט-אובססיבית הזאת, בעיתונות, בטלוויזיה ובעלונים שונים. מישהו שמודע לבעייתיות הזאת, אומר שדרישת סין עלולה להידחות, בשל הרמה הגבוהה של זיהום האוויר בבייג'ינג – עשן ואבק. אני מסרב להרהר באפשרות הזאת, להגיד "לא" לסין, כשהדינאמיקה של המשוכנעות הסינית הפנימית, של "מגיע לנו", מגיעה לטורים כה גבוהים.
ליד כל רמזור בכבישי העיר, אינסוף רוכבי אופניים, תופעה סינית מוכרת יותר. נוסעים לעבודה, לשוק, ללימודים. האופניים, מיושנים ונעדרי שכלולים ותחכומים, ככלי תחבורה ועבודה. נהגי ריקשות מדוושים להם ומובילים נוסעים, במרכבונת המחופה בחופת בד או נצרים, רוכלים המובילים נגררת עם מטען של קני סוכר, כלובי ברווזים, סלי ענק עם פירות, פומלות, אפרסמונים או תפוחים ענקיים, או אפילו מנוע ישן של מכונית. התחליף המיניאטורי המקומי למשאיות. אין דבר שאי אפשר להוביל באופניים והשיירות הדו-גלגליות האינסופיות – אינסופיוּת, הן כמושג ממשי והן במופשט, שימושי מאוד בהתנסחות התיירית על סין – משתלבות באורח פלא בתנועה הדחוסה, הרעשנית והפראית שבכבישים. הנהיגה בסין, בעיקר מחוץ לערים, היא סיפור בפני עצמו, שיובא בהמשך.
בסמטאות הרבות שבשולי העיר סועדים פועלים, אומנים ובעלי מלאכה ארוחת-בוקר. יושבים על שרפרפים, מתחת לעצים מרוטים, מול מטבחי רחוב ונשים וגברים הבוחשים אטריות בווקים, מטגנים ירקות וסרטי בצק בשמן רותח, מאדים בצקניות (הלחם הסיני) ודאמפלינגס ענקיים ממולאים בכרוב סיני או בבשר. העשן, האדים וניחוחות הטיגון מרקיעים לשמים. אחת הטבחיות מנדבת דוגמיות לזרים הסקרניים. מה שנראה כמו סופגניה מגרה הוא בצק די תפל, לטעמי. הסועדים שם טובלים אותו ברוטב החריף ונהנים. אנחנו בוחרים מדוכן רחוב אחד בטטה צלויה אחת, בגודל מפלצתי, וכמו בנס פך השמן בחנוכה, היא מספיקה להשביע ולענג – זמנית – את כל החבורה שלנו, עם ג'ואן ועם המדריכה המקומית והמלווה הארצי.

אסור לוותר

ואלה האתרים בסיור בסין שאסור לוותר עליהם, גם אם המוני סינים ותיירים גודשים אותם כל הזמן, כי חלקם ראויים בהחלט להיחשב כפלאי עולם או כאתרים מדהימים:

1. כיכר טיינאנמן בלילה וביום, העיר האסורה ומקדש השמש בבייג'ינג, התעמלות הבוקר בגני מקדש השמש.

2. החומה הסינית במרחק של כמה עשרות ק"מ מבייג'ינג (כדאי להרחיק ולנסוע כדי להגיע לחלק החומה שהוא מתויר פחות).

3. קבר שושלת מינג ושכיות החמדה שהוצאו ממנו ו"שדרת הנשמות" המרשימה שליד האתר, מחוץ לבייג'ינג.

4. חומת העיר העתיקה בשיאן.

5. אתר חיילי הטרה-קוטה במרחק כשעה נסיעה משיאן.

6. תחנת גידול ושמירה של דובוני פנדה. יש כמה כאלה ברחבי סין, אנחנו ביקרנו בתחנה שליד צ'אנגדו.

7. עלייה להר הקדוש אמישאן (ארמישאן). מומלץ לעלות ברכבל ולרדת ברגל (ירידה באלפי מדרגות, במשך כשעה וחצי).

8. פסל בודהא הענק החצוב בהר, בסמוך לעיר לשאן. שיט בנהר ליד הפסל וטיפוס על שוליו.

9. מערות הפסלים שליד העיר דאזו.

10. שיט באגם הגדול שליד גווילין בנופים שלא מן העולם והפלנטה האלה.

11. המקדש הבודהיסטי-טיבטי בהרים שליד העיירה לי ג'יאנג וה"עיר האסורה" של השליט מו בלי ג'אנג עצמה.

12. כפר סיני אותנטי ולא מתויר, שתילה או דיש אורז בשדה, שוק טבק וכל שוק כפרי גדול.

חזור למעלה
ארגון טיול קבוצתי

אם אתם אינדיבידואליסטים מלידה ולא אוהבים טיולים קבוצתיים מאורגנים, נסו ליזום בעצמכם טיול קבוצתי, עם אינדיבידואליסטים כמוכם, חברים או בני משפחה. כשתגייסו קבוצה, בין שמונה איש ל-20, כדאי שתפנו לאחת מחברות הטיולים המתמחה במזרח הרחוק, שתארגן לכם את המסע לפי דרישותיכם – מספר ימים, יעדים, טיסות וטיסות-פנים, תחבורה, הדרכה, מלונות, אוכל – ובהתאם לתקציבכם. הבאת הקבוצה כקבוצה מתוגמלת בהנחה או בצ'ופר, בהתאם לגודל הקבוצה. טיולי יחידים לא-מאורגנים בסין לא מומלצים ונדמה לי שהם כמעט בלתי אפשריים או מוגבלים מאוד, אלא אם כן אתם מוזמנים לשם על ידי גורם סיני פנימי. פגשנו גם זוגות בודדים שהגיעו לטיול, אך גם הם פנו לחברת נסיעות שארגנה להם הכול. הסיבה: כל טיול כזה מתואם עם לשכת התיירות הסינית ודרכה, כולל מלונות, טיסות-פנים, נסיעות, הדרכה מקומית ומסעדות. הסינים כבר התמחו בנושא והכול דופק כמו שעון (שווייצרי). מחיר הטיול ליחיד, בקבוצה שלנו, הגיע לכ-4,000 דולר, כולל טיסות לסין וממנה וכולל טיול מודרך של 19 ימים (יום אחרון בבנגקוק), בתי מלון חמישה וארבעה כוכבים, שתי ארוחות ביום, שבע טיסות פנים, אוטובוסים, הדרכה, כרטיסי כניסה לאתרים, מסים וטיפים והוצאות נלוות (קופה משותפת).

חזור למעלה
מדריכים מקומיים

מכיוון שכל טיול מאורגן, ולו גם של זוג או שניים, קשור בלשכת התיירות הממשלתית של סין, מוצמד אליכם בכל מקום מדריך מקומי. סין בנתה בשנים האחרונות קאדר של צעירים וצעירות שאפתנים ומסבירי פנים, שלמדו אנגלית בשקידה - אבל לא לומדו, ברובם, להעביר אותה לשומע הזר באורח סביר וקליט. "שלום", יאמר/תאמר המדריך/ה המחייך/ת, "שמי הבינלאומי הוא גורדון, או אמילי, או מימי או רוברט. שמי המקורי הוא צ'אנג יה או מינג לו או משהו, ואני המדריך/ה המקומית/ת שלכם" – ומכאן והלאה הוא/היא יפרצו בשטף דקלומי רהוט, אך לחלוטין לא מפוענח, כמי ששיננו בעל פה את דברי ההסבר, מההיסטוריה המוקדמת של המקום, דרך פירוט שושלות המלכים וכיצד השפיע כל שליט בזמנו, לטוב או לרע, על המקום. החיישנים של ג'ואן שלנו תמיד עמדו דרוכים כדי להפסיק בנימוס את השטף של המסביר המקומי/ת מטעם ולתרץ זאת בכך שאנחנו, חברי הקבוצה, לא שולטים טוב באנגלית ולכן מוטב שהיא תתרגם לנו לעברית את הנאמר. בדרך כלל, לשבחם של המדריכים המקומיים, החרוצים והיוצאים-מגדרם למלא את חובתם, ייאמר שהם היו תמיד במקום הנכון ובזמן הנכון, עם אוטובוס נוח ונהג שואף-מרחקים וסייעו לקצר את כל התהליכים המנהליים הכרוכים בטיסות, בכניסות לאתרים וכו' – וכמעט תמיד התנדבו להתייצב מול 19 הזרים, באוטובוס המתנדנד, עם המיקרופון ביד, ולשיר לנו שירים.

ריצ'ארד, יאו-יאו בשמו המקורי, היה המדריך הארצי שהתלווה אלינו לאורך הטיול כולו. דומה שיש בו כדי לאפיין חתך משפיע בדור הצעיר של סינים צעירים, משכילים, אמביציוזיים, שהתבגר בעשור האחרון. העשור שבו התירה סין הרבה רסנים והרבה חופש, בתהליך היפתחותה למערב. צעיר, כבן 30, נמוך, יפה תואר ככוכב בסרטי הונג-קונג וטייוואן, היחיד במדריכים שהאנגלית העשירה שלו, גם במבטא, היתה מעולה ביותר והשכלתו רחבה וכללית. מה אתה יודע על ישראל? שאלו אותו אנשים בקבוצה. הוא לא ידע הרבה, למען האמת. הוא זכר דמות שהרשימה אותו, "גנרל שלון" (הסינים מחליפים ריש בלמד) וגם אזכור השם "יצחק לבין" עורר בו משהו. הוא לבש שחורים, מוקפד בלבושו, ונשים צעירות נפלו לרגליו בכל מקום שבו שהינו. גילינו שהתחתן בגיל צעיר ועכשיו הוא מבקש להתגרש מאשתו – הגירושין מאד אינִיִים בין צעירי הקריירה בערי סין, מתברר – וללמוד בחו"ל. הוא היה מלווה אותנו לכל מקום, מונה את הנוכחים בעיניו, בדאגה עצורה של אמא-דוגרת על אפרוחיה, היה מזהיר אותנו מזיופים לפני פשיטה על דוכני רוכלים בשווקים ומאותת לנו בשקט לפני גמר עסקה, כשהעסק נראה לו מפוקפק. בשיאן, עיר הולדתו, כשמצלמת הווידאו שלי עשתה בעיות (אכן, בגלל מיני-קלטת שרכשתי בפרוטות), התרוצץ איתי מאוחר בערב ברחובות העיר כדי למצוא חנות מצלמות שתבדוק את הבעיה ולא התבייש לדפוק על דלתות נעולות. בעיר אחרת קם להגנת זכותנו לסעוד בשלווה, במסעדה מקומית שבה הרעיש מדריך תיירים הולנדי מתנשא (כן. הולנדי. לא ישראלי) וכמעט שהגיע איתו למריבה פיזית. כשביקשתי ממנו עצה לפני רכישת דיסק של מוזיקאים מקומיים, אמר לי ביובש, שבשנים האחרונות הוא שומע רק מוזיקה מערבית, ואיננו מעודכן ביצירה המקומית.

חזור למעלה
טיסות פנים

הטיסות הן במטוסי איירבאס או בואינג חדשים ונוחים, ברובם, שפועלים בחברות התעופה של המחזות השונים בסין. כמעט תמיד הן יוצאות בזמן, מנמלי תעופה גדולים וחדשים, עם אדמיניסטרציה יעילה ולא בירוקרטית. הטיסות מלאות ומציגות שכבה חברתית חדשה – הרבה אנשי עסקים ומינהל, חליפות, עניבות, סלולארים ולפּ-טופּים (משבים נישאים). יש חברות המעניקות שי לנוסעים – דגמי מטוסים, חפיסות קלפים ועוד.

חזור למעלה
בתי מלון

ברובם טובים עד מעולים, חלקם – ולא רק בערים הגדולות – מותאמים לתייר הזר. מיטות נוחות (לעתים קשות מדי), מיזוג אוויר (כשהיינו, עדיין מתוכנן לקירור ולא לחימום, בלילות קרים), טלוויזיה, נעלי בית, חלוקים ופינוקים בחדר האמבטיה. בתי המלון (היינו ברמת חמישה וארבעה כוכבים. אפשר למצוא ברמה עממית יותר, אך טובה) אינם יקרים, חלקם חדשים לחלוטין ומעוצבים לתפארת העיניים הזרות (לובי'ס של שיש ונברשות ופסלים). רק במעטים יש מסעדות לא סיניות, לבעלי החך האירופי-אמריקני המפונק.

חזור למעלה
המלצה

לשתות רק מבקבוקים. בכל מקום תמצאו דוכנים למכירת משקאות, המוכרים מים לשתייה משני סוגים: מינרליים מנהרות טבעיים ונקיים – או בעיקר מים מטוהרים. מחיר בקבוק של חצי ליטר – בין שלושה לחמישה יואן (2.5 – 1.5 שקלים), תלוי במקום. מלונות רבים מציידים את חדרך במלון בשני בקבוקי מים.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדעון שפיגל
התעמלות בוקר. מוסד יומי מקודש
צילום: גדעון שפיגל
צילום: גדעון שפיגל
מטבחי רחוב. יושבים על שרפרפים לארוחת בוקר
צילום: גדעון שפיגל
צילום: גדעון שפיגל
זיהום האוויר מסכן את אולימפיאדת 2008
צילום: גדעון שפיגל
צילום: גדעון שפיגל
נהגי הריקשות מובילים נוסעים במרכבונת מחופה
צילום: גדעון שפיגל
צילום: גדעון שפיגל
זכר למשטר הקומוניסטי. ממשיכים לחנך באמצעות כרזות
צילום: גדעון שפיגל
צילום: גדעון שפיגל
לא להחמיץ. פסל בודהא הענק סמוך ללשאן
צילום: גדעון שפיגל
מומלצים