שתף קטע נבחר

בג"ץ: סרבן הגיוס יונתן בן-ארצי יישפט בבי"ד צבאי

עתירתו של סרבן הגיוס יונתן בן-ארצי, נדחתה בבג"ץ. הוא ביקש להישפט בבית דין אזרחי, אך השופטים קבעו: "שאלת הפטור מטעמי מצפון היא שאלה חשובה אך לא נובע מכך שבית דין צבאי אינו ראוי לדון בה"

בג"ץ דחה הבוקר (יום ג') את עתירתו של סרבן הגיוס יונתן בן-ארצי, שביקש להעביר את משפטו מבית המשפט הצבאי לבית משפט אזרחי.
בעתירה שהגיש באמצעות עורכי דינו, אביגדור פלדמן ומיכאל ספרד, נטען כי אין מדובר בחייל המסרב פקודה בתוך הצבא, אלא באזרח המסרב מלכתחילה להיכנס למסגרת הצבא. הטענה נדחתה.
בחודש אוגוסט 2002 היה אמור בן-ארצי להתגייס לצה"ל. הוא ביקש לפטור אותו משירות צבאי מטעמי מצפון. עניינו הובא בפני ועדה, אשר החליטה כי אין לקבל את בקשתו. הוועדה קבעה כי "העומד בבסיס טענותיו של בן-ארצי אינו פציפיזם המצדיק הענקת פטור משרות ביטחון, או הקלה בשירות עם חוסר יכולת להסתגל למערכות חברתיות כמו גם סמכותיות".
בעקבות ההחלטה עתר בן-ארצי לבג"ץ, שדחה את עתירתו בטענה כי אין להתערב בהחלטת הוועדה.
בעקבות החלטת בג"ץ התייצב בן-ארצי לשירות סדיר בבסיס קליטה ומיון, אך הודיע כי מטעמי מצפון הוא אינו מוכן להתגייס. הוא נשפט בדין משמעתי, בגין סירוב לקיים הוראה, ונידון לעונש מחבוש. משסיים לרצות את עונשו, שב והתייצב לשירות תוך סירוב להתגייס מטעמי מצפון. בן-ארצי שב ונשפט בדין משמעתי, נשלח למאסר פעם אחר פעם עד שבסופו של דבר ישב 200 ימים במעצר.
משהתייצב בן-ארצי בפברואר 2003, בפעם השמינית, בבסיס קליטה ומיון, סירב שוב להתגייס ונעצר. הוגש כנגדו כתב אישום בבית הדין הצבאי, בטענה שהוא מסרב למלא פקודה שניתנה לו, לפיה עליו לשרת בצה"ל.
בעקבות כך פנה בן-ארצי לפרקליט הצבאי הראשי וליועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, בבקשה להעביר את הדיון בכתב האישום לבית משפט אזרחי. פנייה זו נדחתה ובעקבות כך עתר לבג"ץ.
בפסק הדין שניתן היום, כתבו השופטים, נשיא בית המשפט העליון השופט אהרון ברק, אליהו מצא ויעקב טירקל, כי אין מקום שבג"ץ יתערב בעניין. "מקובל עלינו ששאלת הפטור מטעמי מצפון היא שאלה חשובה ולא פשוטה", כתבו השופטים והוסיפו, כי "מכאן לא נובע שבית דין צבאי אינו ראוי לדון בה. מערכת בתי הדין הצבאיים היא מערכת מקצועית, אובייקטיבית ובלתי תלויה. ההליך הפלילי מתנהל בה על פי כללים של סדר דין הדומים לאלה המופעלים ע"י בתי המשפט השלום ובתי המשפט המחוזיים".
עוד כתבו השופטים, כי "כשם שבוודאי לא היינו מתערבים בהחלטה להביא עניין שאלת אחריותו הפלילית של העותר בפני בתי משפט אזרחיים, כך לא נתערב בהחלטה להביע עניין בפני בתי הדין הצבאיים. אלה הם זרוע של המדינה בעשיית הצדק במסגרת המשפט".
בעקבות ההחלטה אמר אביו של בן-ארצי, מתניה: "קיווינו שיש מקום להתחיל להחיל תרבות אזרחית של שלום. זה לא נכון שבית דין צבאי יחליט אם יוני יכול ללכת לשירות אזרחי מחוץ למסגרת הצבא. יוני משלם מחיר על זה שהוא לא הלך לקב"ן כמו אחרים".
במקביל, נפתח היום בבית הדין הצבאי ביפו משפטם של חמישה סרבני גיוס אחרים מטעמי מצפון.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בן-ארצי. עתירתו נדחתה (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
(אילוסטרציה)
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים