שתף קטע נבחר

האם "אפל" תחולל את המהפכה?

הייתם משלמים 99 סנט להורדת שיר ברשת? וגם: מה מעכב את הגעת "X-מן 2" לישראל? מי יעשה טובה לרבקה זוהר ולנו? ואיך החליטה לימור לבנת מה לעשות עם כספו של גרשוני? סוגיות דחופות



1. האם מיזם המוזיקה של אפל יצליח?

חברת המחשבים "אפל" השיקה בשבוע שעבר שירות מוזיקה מקוון לגולשי האינטרנט, "iTunesMusicStored". תעשיית המוזיקה, כצפוי, לא מיהרה לקפוץ משמחה. אחרי הכל, היא ידעה אכזבות קשות בכל הנוגע לאתרים המספקים מוזיקה ברשת: "מיוזיקנט", "רפסודי", "פרספליי", "MusicNow" קיימות כבר מספר שנים וטרם הצליחו להתרומם. עם זאת, התחזית לגבי השירות של "אפל" - שמציעה לראשונה שירים מהקטלוג של כל תאגידי המוזיקה - אופטימית יותר.
עד כה איפשרו האתרים לגולשים לרכוש מנוי להאזנה לשירים. הגולשים יכלו לשלם, נאמר, סכום של 15 דולר עבור מנוי ולקבל את הזכות להאזין לשירים במחשב הביתי. וזה, איך לא, לא יכול לעבוד, כי הגולשים (מהם בני נוער רבים) היו חייבים לשלם את מאות דולרים בשנה גם אם לא השתמשו בשירות. מה גם - כפי שכותב דייויד פוג מ"הניו-יורק טיימס" - שהגולשים, הלכה למעשה, שוכרים את המוזיקה - תפיסה שונה לגמרי מהרעיון עליו התבססה התעשייה מרגע הולדתה.
"אפל" מציעים שירות שלא הוצע בעבר: הורדת שיר ב-99 סנט, הורדת אלבום בעשרה דולר (מחיר הנמוך מרכישת תקליטור בחנות), והכי חשוב, הגולש רשאי לעשות ככל העולה על רוחו עם השיר שאותו הוא מוריד: הוא יכול לצרוב אותו על גבי דיסק ולהאזין לו, למשל, במכוניתו. הגולש גם רשאי להעתיק את השיר לכמה מחשבים שהוא רוצה. ואם זה לא מספיק, אז איכות הקבצים עולה בהרבה על זו של ה-MP3. איכותו של ה-AAC, כך מספרים, אינה נופלת מאיכות תקליטור אודיו רגיל. לעת עתה, השירות מיועד למשתמשי מחשבי מקינטוש בלבד, אבל "אפל" מתכננת גם גרסת "חלונות". בינתיים לא תוכלו למצוא שם, למשל, את הקטלוג של הביטלס והסטונס, אבל כן תוכלו למצוא הרבה מאוד דברים אחרים.
עכשיו; אם אין הגנה על השירים, תשאלו את עצמכם, אז למה להפסיק לגנוב? א. לא כולם רוצים להיות גנבים. ב. ספקי השירות יגבו כסף לפי רוחב פס, כך שכנראה יהיה משתלם יותר להוריד אלבומים שלמים מהשירות המקוון מאשר מאתרים פיראטיים. בהתחשב בכך שאנו עוד צפויים לתמורות בתחום הסלולרי (להוריד, למשל, שיר למכונית), אפשר להסתכן ולומר שהמהפכה המוזיקלית הבאה עשויה לבוא מכיוונה של "אפל". (ארי קטורזה)

2. כמה זמן לקח ללבנת להחליט על הכסף של גרשוני?

עד לרגעים אלו לא קיבל הציבור הישראלי את התשובה לשאלה המתבקשת, בחסותו של איזה חוק או סעיף בחוק הרשתה לעצמה שרת החינוך, התרבות והספורט, לימור לבנת, להעביר את 50 אלף השקלים שהיו אמורים להיות מוענקים לצייר משה גרשוני במסגרת טקס חלוקת פרסי ישראל, לקרן לאמן במצוקה. השרה אמנם ביטלה את הפרס לגרשוני, אך בהחלט לא ביטלה את כללי המשחק של ההתנהלות הציבורית התקינה. כספי פרס ישראל לקוחים מהכיס הציבורי של כולנו ולכן, ממש כשם שלמתן הפרס ממונה חבר שופטים שממליץ למי להעניקו, הרי שבמקרה בו הכסף לא מחולק, מן הראוי שיחזור לכיס הציבורי. דוברת השרה לבנת אמרה ביום חמישי האחרון ל-ynet כי השרה החליטה בעצמה על העברת הכסף לקרן לאמן במצוקה ע"ש דודו דותן והוסיפה שהסיבה לכך היא מצוקתם של האמנים. על השאלה כיצד מחליטה השרה לבדה לאן להעביר את הכסף, לא ניתנה תשובה. בהחלט מעודד לראות שהשרה מודעת למצוקת האמנים, אך מדאיגה העובדה שבכנסת ישראל יושבים שרים שחושבים שבידיהם כוח בלתי מוגבל. מחר יכולה השרה להחליט שאת הכסף שמיועד לתמיכה במחול מתחשק לה להעביר למוזיאונים. כשמתחילים למתוח את גבולות השררה עולה השאלה מתי עברנו את הגבול. (מרב יודילוביץ')

3. למה אין לנו "X-מן 2"?

"X-מן 2" עלה בסוף השבוע ב-95 מדינות ברחבי העולם וב-3,741 אולמות ברחבי ארה"ב. ובמדינה אחת, שחוגגת 55 עוד רגע, כלום. יבש. בלי גיבורי על, בלי רעים, בלי טובים. לא תמיד זה ככה: "מלחמת הכוכבים: מתקפת המשובטים" של שנה שעברה עלה אצלנו באותו סוף שבוע שעלה אצל הגויים, ואילו "מטריקס" של 2003 עולה באיחור של שבוע, שזה בהחלט נסלח. אז מה קרה עם "X מן"? במשרד יחסי הציבור של מטלון אומרים כי תאריך יציאת הסרט בארץ (19 ביוני) הותאם ליציאת תלמידי התיכון לחופשת הקיץ. האם דווקא החופש הגדול הוא-הוא המועד הנכון? האם יום העצמאות אינו יפה ליציאה של שובר-קופות קייצי, במיוחד נוכח היובש שמשבית את המסכים? ומדוע ישראל צריכה להיות שונה מ-95 (!) מדינות שבחרו שלא לחכות לתיכוניסטים שיסיימו את הבגרויות כדי שהזקנים יוכלו להנות מכמה טריקים ועשן? (איתי קרני)

4. מתי נזכה לתוכנית שלמה של רבקה זוהר?

הראיון עם הזמרת רבקה זוהר בתכניתה של מיכל זוארץ ביום שישי האחרון בערוץ 1 אולי לא היה בלעדי כפי שחזרה ואמרה המראיינת, אבל זו בהחלט היתה הפעם הראשונה בה הסכימה זוהר לשיר בפני מצלמות הטלוויזיה מזה שנים. האישה שנגעה בתהומות העצב, הדרדרה לסמים קשים ונאלצה לוותר על בתה היחידה, החיה בארה"ב, הצליחה לזחול בחזרה לחיים בין היתר בזכות הדת ובאמצעות בעלה, שלמה קאלו. לצרפת היתה הזמרת ברברה שהושוותה לעוף מוזר, נסקה לגבהים, התרסקה לא פעם ונחשבה תמיד לכשרון נדיר ומוכשר. בישראל תהיה זו זוהר, שלמרות העטיפה המוזרה ותנועות הידיים מעוררות הרחמים מצליחה לטפס לפסגות האיכות בזכות קולה. את צוות ההפקה של תכניתה של זוארץ היא הצליחה לכופף לדרישתה להקליט את השיר החדש ללא נוכחות קהל, שלטענתה גורם לה להתאמץ ולהרשים ובכך לוותר על ניקיון אמנותה. נניח. בכל מקרה, היה נחמד לו אחד מערוצי השידור היה קשוב לבקשתה של זוהר ולמען המתגעגעים היה נעתר ומקליט תכנית שלמה עם אחת הזמרות הטובות ביותר שהיו לנו, לפני שזוהר תתחרט ותוותר לגמרי על השירה. (מרב יודילוביץ')

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיר פרטוש
לבנת. יש גבול?
מאיר פרטוש
יו ג'קמן ב-"X-מן 2". מתי אצלנו?
לאתר ההטבות
מומלצים