שתף קטע נבחר

נמצא הקשר בין חשיפה לקרינה ומחלת הסרטן

חוקרים הצליחו למצוא את הקשר הכימי בין קרינה לבין התפשטות מחלת הסרטן. רופאים מעריכים, כי הגילוי יצליח לסייע לפיתוח שיטות ריפוי יעילות יותר למלחמה בסרטן

מדענים צעדו לאחרונה צעד אחד קדימה בגילוי הסיבה לכך שהקרינה גורמת לסרטן. החוקרים זיהו מולקולה, שנראה כי היא משחקת תפקיד מרכזי בהגנה על תאי הגוף מפני הקרינה. גילוי זה יכול לסייע להבין כיצד חשיפה לקרינה משפיעה על תאי הגוף.
גילוי מולקולת החלבון, MDC1, עשוי להשפיע ולסייע לרופאים לפתח טיפולי סרטן יעילים יותר. באמצעות תרופה המשבשת את פעילות החלבון, יוכלו הרופאים להפוך את התאים הסרטניים בגוף לרגישים יותר לקרינה, וכך לפגוע בהם באמצעות טיפולי הקרנות.
חשיפת תאים אנושיים לרמות קרינה מפעילה מערכת "התרעת חרום" בתאים, המתקנת גנים שעברו מוטאציות או הורגת תאים שסבלו מנזק בלתי הפיך. מערכת זו היא כלי ההגנה העיקרי של הגוף, נגד הופעת תאים סרטניים.
המחקר בוצע על ידי מדענים מהמרכז הרפואי Wellcome Trust - Cancer Research, המרכז הבריטי לחקר הסרטן והמחלקה לפיתוח ביולוגי באוניברסיטת קיימברידג', והוא פורסם בכתב העת נייצ'ר.
כדי לחקור את הנושא, גידלו המדענים תאים וחקרו את השפעת החשיפה שלהם לקרינה מרוכזת. הם גילו מולקולת חלבון, הקרויה MDC1, ולה תפקיד חשוב בסיוע לאיתור ותיקון נזקי הקרינה בתאים. כאשר החוקרים פגעו במולקולה ומנעו ממנה מלבצע את תפקידה, התאים לא הצליחו להגן על עצמם מפני הקרינה והפכו לפגיעים ביותר.
מולקולת MDC1 עובדת בשיתוף מולקולות אחרות, כדי לאתר נזקים לחומר התורשתי, ולמנוע מתאי הגוף להתחלק עד שהגנים שלהם מתוקנים. לאחר שהתאים נחשפו לקרינה, MDC1 מנחה את המולקולות האחרות להתאים את החומרים החסרים במקום שבו ה-DNA נפגע, וכך מתחיל תהליך התיקון. הקרנות רפואיות רותמות את השפעת הנזק של הקרינה כדי להרוס את ה-DNA של התאים הסרטניים. אם ה-MDC1 ינוטרל, הוא יכול לעשות את הטיפול יותר אפקטיבי כי הוא יימנע מן התאים הסרטניים להתגונן מפני הקרינה.

"לעצור את הטלאת התאים"

פרופ' סטיב ג'קסון, מוביל המחקר, אמר כי "נראה כי המולקולה שגילינו משחקת תפקיד חשוב בהבנת הנזק הגנטי, ולמעשה היא מובילה לשרשרת אירועים המביאה לתיקון החומר התורשתי הפגום. באמצעות סיוע לתאים ו'הטלאת' החלקים שהקרינה הרסה, המולקולה היא למעשה מנגנון הגנה של הגוף מפני תאים סרטניים. הבנת המתרחש בתוך התאים שלנו כאשר הם נחשפים לקרינה, חשובה להבנת כל מערך הסיבות המובילות להתפתחות הסרטן, שלא לדבר על חיזוי ההשפעה של התרופות והטיפולים נגד המחלה".
ג'קסון הוסיף עוד ואמר כי "ישנם אנשים, העשוים להיות באופן טבעי בעלי התנגדות גבוהה לקרינה מאחרים. מחקר שיבדוק את עמידותם של האנשים לקרינה, עשוי לתת לנו תובנה חשובה על הדרכים שבהם ניתן לנקוט כדי למזער את הנזק של הסרטן מחשיפה לקרינה רדיואקטיבית".

אבי בליזובסקי הוא עורך אתר הידען.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופירה יוחנן
המחקר החדש יסייע להגברת יעילות הטיפולים הרדיו-תרפיים
צילום: אופירה יוחנן
מומלצים