שתף קטע נבחר

מילכוד שמורת האלמוגים

גולשים וצוללנים באילת לא מבינים מדוע מתנכלים להם פקחי רשות שמורות הטבע והגנים. ניצלת? שלם קנס

ענף הגלישה הביא לאילת הרבה מאד כבוד וגאווה, ואפילו אלופת עולם אחת - שירי רון. באילת, אומרים כולם, התנאים אידיאליים לגלישה - ים שטוח ורוח מעולה. אך אליה וקוץ בה: הגולשים, כמו גם הצוללים, נתקלים בבעיה קשה, שטרם נמצא לה פתרון - רצועת החוף הצרה ממנה הם יוצאים סמוכה לשמורת האלמוגים, והחיכוכים עם פקחי הרשות הם עניין יומיומי. "כל שבוע נכנסים גולשים לשמורה וחוטפים התראות וקנסות", אומר רוני מאיר, מאמן נבחרת ישראל בגלישה, "אפילו לי היה משפט כי סירבתי לשלם קנס. אמרתי לשופט שלא היתה לי ברירה אלא לעבור את הקו החוצה, כי הרוח ירדה פתאום ונסחפתי, אבל זה לא עזר".
כמו מאיר, גם גולשים אחרים הגיעו לבתי משפט. כמה מהם נקנסו, וכלפי אחרים גילו השופטים הבנה. אבל הגולשים לא מסתפקים בהבנה, ודורשים מאנשי רשות שמורות הטבע, האחראים על השמורה, שידאגו לפנות להם דרכי מילוט, על מנת שיוכלו לעלות לחוף בעת מצוקה, מבלי לפגוע בשונית.

שטח קטן

לפני כשנה הוסדר קטע שיט בחוף אלמוג, שממנו הותר לגלשנים לצאת לים. הרצועה, שרוחבה כ- 100 מטרים, עמוסה בכל סוף שבוע בעשרות גולשים.
בגלל משטר הרוחות והזרמים במפרץ אילת שנע דרומה, נסחפים כל הגולשים לאזור שמורת האלמוגים ועוברים את הקו החוצה (המקלות שמסמנים את קו השמורה). "אנחנו משתדלים להמשיך לשחות ולצאת בקטע החוף שמול המכון הבינאונבירסיטאי", ממשיך חממי, "כי שם יש חוף חולי ואין שוניות. אבל גם שם אנחנו חוטפים דו"חות מהפקחים של הרשות".

מצוקה אמיתית

הגולשים מספרים שזה תענוג מפוקפק להיקלע למצוקה בים. "כל מקרה של בעיית גלישה אני מגדיר כמצוקה", אומר אלמוג אמיר (35), שגולש כבר 15 שנים, מתוכן שנתיים ב"קייט". "אף אחד לא יכול לתאר לעצמו איך זה לשהות שעתיים במים עם בעיה בגלשן. ברשות לא נותנים לנו היום שום אפשרות אחרת מאשר לצאת לחוף דרך השמורה. זה כאילו הם אומרים לנו 'תטבעו, רק אל תעברו את הקו החוצה'. אני מכיר מטיילים מהצפון ותיירים מחו"ל, שחזרו הביתה מבואסים אחרי שחטפו קנסות מהפקחים של הרשות".
אפרת סער, שחזרה משהייה של שמונה חודשים בהוואי, אומרת שאפשר גם אחרת: "בכל מקום מאפשרים לגולשים שנקלעו למצוקה לצאת לחוף גם באיזורים שסמוכים לשמורות טבע. לא יכול להיות שבעיר תיירות כמו אילת, שמתפרנסת גם מענף השיט, לא יהיה נתיב חילוץ לגולשים".
גם לחממי דעה זהה: "גלשתי כבר בכל העולם. בכל מקום שיש בו חופי גלישה יש גם נתיבי מילוט. שם חיי אדם זה הכי חשוב, ואם אתה במצוקה, אז קודם כל תצא לחוף. אם המצב הביטחוני היה אחר, אני בכלל הייתי עובר לגלוש במצרים. שם יש תנאים מעולים לגולשים".
גל סמאורה, מנהל מרכז הגלישה באילת ששוכן ברצועת חוף השיט, מצטרף לדברים. "כל גולשי המדינה מגיעים לאילת. עד שמישהו מספיק לראות או לטפל בגולש שנסחף, הוא כבר נמצא בשמורה. אנחנו אוהבים את האלמוגים לא פחות מהפקחים. כשגולש נסחף לשמורה, הוא יעשה הכל על מנת לנתב את עצמו ולא לפגוע באלמוגים. אנחנו מכירים מצוין את השונית, ויודעים שיש נקודות בשמורה שבהן אין אלמוגים.
"גולש שמגיע לשמורה הוא לא דייג עם רובה דיג, ולא מישהו שבא עם פטיש להוציא אלמוגים. גולש מגיע לשמורה רק לאחר שנקלע למצוקה, וניסה את כל האפשרויות האחרות".
סמאורה, עם זאת, מקפיד לציין את השינוי שחל באחרונה: "רוב הגולשים מקבלי אזהרות ולא קנסות, אבל עדיין אין פתרון לבעיה".

ויש פתרונות

הגולשים מספרים כי פנו אינספור פעמים לאנשי הרשות וביקשו מהם למצוא פתרון לבעיה. כל הפניות עד כה העלו חרס.
אלא שהמצב עומד להשתנות. גולשי ה"קייט" באילת הפיצו לאחרונה מכתב, בו הם מזמינים את כל עמיתיהם להצטרף לעמותה שתקדם את ענייניהם. בין היתר הם מתכננים לדרוש מקלחות מסודרות בחוף, נקודת חשמל לניפוח מצנחים, סירת חילוץ שתסייע לגולשים במצוקה. וכן נקודת יציאה לגולשים באזור השמורה.
ויש להם גם פתרונות. "בתוך שמורת האלמוגים קיימים שני מזחים שמהם יורדים השחיינים או המשנרקלים אל השמורה", אומר אמי, "אז אם אנשים נכנסים משם לים, למה אי אפשר לצאת מאותו המקום?". למאיר יש הצעה אחרת: "מיצוף לאורך הקו החוצה. גולש שיקלע למצוקה יקשור את כלי השיט שלו למצוף וישחה לחוף".
חממי מציע לצאת מהים בשטח של המכון הבינאוניברסיטאי, במקום שבו עוגנת הסירה של החוקרים: "אין שם אלמוגים, והשטח חולי". לסמאורה פתרון דומה: "יש מספר 'קרחות' בשמורה שבהן אין אלמוגים כמו מול חוף המגדלור או מול המכון. אנשי הרשות יכולים להחליט שבאזורים אלה יכולים הגולשים לצאת לחוף בעת מצוקה".
נראה כי הפעם נפלו טענותיהם של הגולשים על אוזן קשבת. אמנון נחמיאס, דובר רשות שמורות הטבע והגנים, מסר כי כל הפתרונות שהעלו הגולשים ייבחנו. "אנחנו מחפשים פתרון שיאפשר לגולשים להיכנס לים באזור השמורה", אמר נחמיאס, "היום משתדלים להזהיר ולא לתת דו"חות, וזאת מתוך הבנת המצוקה של הגולשים. מבחינתנו מותר לגולשים להקשר למצופים של הרשות. אנחנו נבדוק את ההצעות לפתרון, וניתן תשובה בקרוב".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
החיכוכים עם פקחים הם עניין יומיומי (צילום אילוסטרציה)
צילום: איי פי
מומלצים