שתף קטע נבחר

חומרים מסוכנים מאוכסנים באשדוד

מדו"ח איגוד הערים לאיכות הסביבה עולה כי זיהום האוויר באשדוד גבוה יותר מאשר בחיפה. איכות מי התהום באזור התדרדרה, עלייה ניכרת נרשמה במספר הדליפות של חומרים מסוכנים וגם במספר אירועי תחמוצת חנקן ואוזון. שהרבני, יו"ר האיגוד, אינו איש בשורות: "אשדוד ממשיכה לככב בראש מצעד הערים עם זיהום האוויר הגבוה בישראל". ד"ר ענת רוזן: נמשיך לפעול למען איכות הסביבה

זיהום האוויר באשדוד הוא בין הגבוהים ביותר בישראל. בשנת 2002 אירעו 12 פליטות של תחמוצת גופרית דו חמצנית לאוויר מעל לתקן המותר, שתיים מהן מעל לתקן המוחלט, לעומת אפס פליטות ב- 2001. כך עולה מדו"ח איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה לשנת 2002. הדו"ח חושף ממצאים חמורים נוספים, חלקם מדאיגים, כמו התדרדרות איכות מי התהום באזור ויותר פליטות של חומרים מסוכנים. לצד זאת, מצוין בדו"ח כי מודעות הציבור באשדוד לנושאי אקולוגיה ואיכות הסביבה נמצאת במגמת עלייה, בכלל זה של בעלי המפעלים הגדולים והקטנים באזור.

איכות האוויר והמים – אין שיפור

במסיבת עיתונאים שנערכה לאחרונה, עם פרסום הדו"ח, ציינו באיגוד בצער כי אשדוד הפכה לאחד מעשרת אזורי הסיכון בישראל, שמאוחסנים בו רבע מכמות החומרים המסוכנים במדינה. "אשדוד ממשיכה לככב בראש מצעד הערים עם זיהום האוויר הגבוה בישראל", אמר יו"ר האיגוד וחבר מועצת עיריית אשדוד, שמשון שהרבני, "וזיהום האוויר אצלנו גבוה אף מאשר בחיפה. זה לא סוד שאשדוד נמצאת בצומת של המפעלים המזוהמים ביותר במדינה, כמו תחנת הכוח של חברת החשמל, בתי הזיקוק, מתקן הפוספטים בנמל, מפעל אגן כימיקלים ומפעל 'יהודה פלדות' למחזור מתכות. נכון שאנחנו נמצאים ברמת זיהום שהיא מתחת לתקן הארצי, אבל אני לא שמח על כך ונכונה לנו עבודה רבה".
שהרבני אמר כי למרות שבשנים האחרונות חברת החשמל ובתי הזיקוק עברו לשימוש בדלק דל ודל-דל גופרית, לא נרשם שיפור באיכות האוויר, זאת בגלל גידול מאסיבי באוכלוסיית העיר ובכמות כלי הרכב שנוסעים בה. "שתי תחנות הניטור שמודדות את כמות הזיהום שמגיעה ממתקן הפוספטים בנמל", אמר, "מצביעות על עלייה בזיהום".
גם באיכות המים שבאקוויפר החוף, שעליו שוכן חלק גדול מאזור אשדוד, חלה הרעה. "למרות החורף הגשום", אמר שהרבני, "מיעוט הגשמים בשנים האחרונות גרם לעלייה בתמלחת המים שבאקוויפר. תרמו לכך שתי דליפות חמורות שאירעו השנה מהצנרת של חברת 'יונקס', שאחראית על העברת דלק לבתי הזיקוק ולנמל. מדובר בצנרת מיושנת שמתוחזקת בצורה שערורייתית, וכתוצאה מכך 150 טון מזוט זרמו לקרקע ומשם למי התהום".
נוסיף, כי גם בריכות החימצון שמצפון לאשדוד, אתר הפסולת "רתמים", מאגרי דלק ועשרות רפתות (שרק שמונה מהן פועלות בהתאם לחוקי איכות הסביבה) או מפטמות אווזים, הפועלות כולן במושב בן זכאי שליד יבנה – מהוות מפגע סביבתי חמור ומזהמות את מי התהום.

חומרים מסוכנים – עלייה ניכרת בדליפות

מנכ"לית האיגוד, ד"ר ענת רוזן, ציינה כי לזיהום האוויר והמים יש השלכות בריאותיות חמורות וכי הוא עלול לגרום להחמרה במחלות לב, ריאה ועיניים. לא מכבר פורסם מחקר שנערך בתל אביב ובאשדוד, שהממצאים בו מצביעים על שיעורי תמותה גבוהים בשתי הערים הללו כתוצאה מזיהום אוויר. "בנוסף לפליטות הגופרית הדו חמצניות לאוויר", אומרת ד"ר רוזן, "נמדדו בשנת 2002 ארבעה אירועי תחמוצת חנקן ו- 11 אירועי אוזון, וגם במקרה זה מדובר בעלייה בהשוואה לשנים קודמות. בשנת 2002 נמדדו גם 49 אירועי אבק, וכמות האבק הממוצעת שנמדדה בתחנות הניטור סביב נמל אשדוד, היתה גבוהה מהכמות שנמדדה בשנת 2002".
אם לא די בכך, בשנת 2002 היתה גם עלייה ניכרת במספר הדליפות של חומרים מסוכנים ממכולות ייבוא שהגיעו לנמל אשדוד. באיגוד אומרים שמדובר במכולות מיושנות, שלא תוחזקו כראוי על ידי חברות הספנות כדי להוזיל עלויות.

מקווים לטוב – פועלים לשינוי

תחנת הכוח אשכול אמורה לעבור בשנים הבאות לשימוש בגז טבעי, שנחשב ידידותי יחסית לסביבה, אם כי אין לכך עדיין תאריך יעד מוגדר. בשורה נוספת לדברי שהרבני, היא שאתר הפסולת רתמים אמור להיסגר כבר באחד ביולי השנה. אולם, במאמר מוסגר נציין שעדיין לא ברור לאיזה אתרים חלופיים ישונעו הררי הפסולת שמגיעים מדי יום לאחר רתמים.
השנה החל גם לפעול מתקן הטיהור החדש שבצפון אשדוד. כתוצאה מכך, הופסקה הזרמת השפכים היזומה לנחל לכיש על ידי עיריית אשדוד (שבעטיה נפתח תיק פלילי כנגד ראש העירייה, צבי צילקר) וחל שיפור בטיב המים בנחל. הגופים הירוקים, ביחד עם האיגוד, מובילים בתקופה האחרונה מהלך לבניית צינור עוקף שיקלוט ויאגור את השפכים במקרה של תקלה במשאבות הביוב שלאורך הנחל, אך ישנם גורמים בעירייה שעדיין לא נתנו את ברכתם למהלך.

חינוך והסברה – 15 מועצות ירוקות

באיגוד רואים חשיבות רבה בחינוך והסברה בנושאי סביבה. "המטרות הן להוות ארגון גג לנושאי איכות הסביבה ומרכז מידע לתלמידים, מורים וסטודנטים באזור", אומרת ד"ר רוזן, "אנחנו מבצעים פעולות חינוכיות בגני ילדים, בתי ספר, מפעילים 15 'מועצות ירוקות' בבתי ספר יסודיים, וברחבי האיגוד קיימים כיום שבעה בתי ספר על יסודיים המגישים תלמידים לבחינות בגרות בנושאי מדעי הסביבה".
לפני פחות משנה החלה לעבוד באיגוד רכזת מיחזור, ובעקבות פעילותה עלתה רמת המיחזור באזור לכ- 15 אחוז מכלל האריזות, לעומת כאחוז וחצי בלבד בשנת 2001. אלא שמכת הקיצוצים הגיעה גם לאיגוד ולדברי ד"ר רוזן, הראשונה שתשלם על כך במשרתה היא אותה רכזת. "אין לי ספק", אמרה "שהקיצוץ הזה יביא לצמצום בכוח האדם, והאיגוד לא יוכל להתמודד עם כל הבעיות באזור".
באיגוד חברות כיום אשדוד, גן יבנה, בני עי"ש, גדרה, גבעת ברנר והמועצות האזוריות גדרות, חבל יבנה ונחל שורק. הוא הוקם ב- 1985, מעסיק כיום בסך הכל עשרה עובדים ותקציבו השנתי עומד על כחמישה מיליון שקל. כ- 70 אחוז מהתקציב מגיע מהמפעלים, שחייבים בכך על פי חוק, והיתר מהרשויות החברות בו, גם זאת על פי חוק.

מסקנות – מפעילים לחצים

במסגרת מסיבת העיתונאים נשאלו שהרבני וד"ר רוזן, האם לנוכח הממצאים החמורים שבדו"ח, האיגוד לא נכשל בתפקידו. "לא רק שהאיגוד לא נכשל", אומר שהרבני, "תפקידנו הוא להיות העיניים של התושבים, לפקח ולנטר. אלמלא האיגוד, איש לא היה יודע על המפגעים הסביבתיים שאנחנו מתריעים עליהם וגם פועלים כדי להקטינם. לאיגוד אין אמנם היכולת לקנוס מפעלים מזהמים, אבל נציגינו יושבים בוועדות התכנון וממליצים לרשויות בנושאי רשיונות עסק והיתרי בנייה. עצרנו פרוייקטים של מיליוני שקלים בבתי הזיקוק ובמפעל סולבר למשל, כך שיש לנו בהחלט אמצעים להפעיל לחץ על מפעלים ורשויות בנושאי איכות סביבה. אנחנו נערכים כעת לפעילות נגד הקיצוץ בתקציב, שכן גם כך האיגוד פועל ברוח אדם מצומצם ביותר, ומנגד הבעיות בנושא הן אדירות".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשדוד ממשיכה לככב בראש מצעד הערים עם זיהום האוויר
מומלצים