שתף קטע נבחר

ויטמינים: כן או לא?

משרד הבריאות הבריטי הזהיר לאחרונה מפני נטילת ויטמינים ומינרלים במינונים גבוהים לאורך זמן. המומחים עדיין חלוקים בדעתם לגבי הנזק שבנטילת מינון יתר של כדורים בודדים, כגון אבץ או ברזל, אך מסכימים על כך שחשוב לצרוך מולטי ויטמין. הדיאטנית אילה אורי מסבירה למה

שירות המזון של משרד הבריאות הבריטי פרסם לאחרונה דו"ח בנוגע לנטילת ויטמינים ומינרלים במינונים גבוהים לאורך זמן. הוא הסב את תשומת לב הצרכנים לתופעות לוואי ולסיכונים הטמונים בנטילת מינון יתר של מספר מרכיבים. הדו"ח גרר פרסומים שונים שגרמו לבלבול בציבור, שעדיין תוהה איזה תוספי ויטמינים מותר ורצוי לקחת. למעשה, כבר ידוע שמינוני יתר של ויטמינים ומינרלים הנלקחים בנפרד, כתכשירים של ויטמין או מינרל בודד, אינם רצויים.
בקרב תזונאים ואנשים אחרים העוסקים בתחום שוררת הסכמה בנוגע לכמות היומית הנחוצה של כל אחד מהוויטמינים ומהמינרלים המוגדרים כחיוניים. מדד בינלאומי, שנקרא 'קצובה יומית מומלצת' (RDA), מגדיר את מינוני הוויטמינים והמינרלים שאנו אמורים לקבל מדי יום.
לעומת זאת, אין הסכמה באשר למינוני יתר. החוקרים והעוסקים בתזונה חלוקים בדעתם בשאלה האם יש תועלת במינונים גבוהים. חילוקי הדעות נובעים מכך שמדי פעם מתפרסמים מחקרים המראים שמינונים גבוהים עלולים להיות בעייתיים. מינון גבוה פירושו מינון שמגיע גם עד פי 20 ויותר מהמינון היומי המומלץ.

מולטי ויטמין מונע מחלות

תוספי ויטמינים ומינרלים בהחלט מועילים כשנוטלים אותם במינון מתון ומאוזן, מינון דומה לזה שאנו אמורים לקבל מהתזונה. וכאן בדיוק טמון ההבדל העקרוני בין כדור ויטמין C או כדור אבץ הנלקחים בנפרד לבין מולטי ויטמין – כדור המכיל את כל סוגי הוויטמינים והמינרלים במינון מתון המשלים את התזונה.
תוספי ויטמינים או מינרלים נפרדים (כגון כדורי אבץ) אמורים להילקח כטיפול להשלמת חוסר אצל אדם מסוים, ואז הם אמורים להינתן לזמן מוגבל ובדרך כלל בפיקוח של גורם רפואי מוסמך. הבעיות עלולות להיווצר כשאדם נוטל ויטמין או מינרל בודד במינון גבוה לאורך זמן וללא צורך. לעומת זאת, ניתן ואף מומלץ ליטול בקביעות מולטי ויטמין המכיל ויטמינים ומינרלים במינונים המותאמים לאלה שאנו צריכים לקבל מהמזון, לצורך השלמת התזונה ושמירה על הבריאות. ההמלצות הבריטיות והפרסומים שבאו בעקבותיהן עלולים להרתיע אנשים ולגרום לכך שהם לא יקבלו את מה שגופם זקוק לו. כך הם יהיו חשופים לסיכון של מחסור בוויטמינים ובמינרלים, שהוא אולי אפילו חמור יותר מהסיכון שבעודף ויטמינים.
הסיכון שבמחסורים תת קליניים בוויטמינים ובמינרלים – מחסורים שכביכול אינם מורגשים ביומיום – הוא בנטייה מוגברת לפתח מחלות כרוניות בטווח הארוך, כגון מחלות לב, אוסטאופורוזיס ואפילו סוגים מסוימים של סרטן. על כך מעידים מחקרים ומאמרים רבים בספרות הרפואית.
בשנה האחרונה פורסם בכתב העת הרפואי היוקרתי 'JAMA', כתב העת של איגוד הרופאים האמריקאי, מאמר מקיף שסקר יותר מ-150 מחקרים שעסקו בתועלת שבתוספי ויטמינים ומינרלים והתפרסמו בספרות הרפואית במשך יותר מ-35 שנה. המאמר קובע חד משמעית שמומלץ לכל אדם לקחת בקביעות מולטי ויטמין להשלמת התזונה היומית, כדי להפחית את הסיכון ללקות במחלות כרוניות כגון מחלות לב וכלי דם.
במאמר מוסבר שרוב האנשים אינם מקבלים כמות מספקת של ויטמינים מהתזונה בלבד, ולכן הם נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות כרוניות כגון מחלות לב וכלי דם, סרטן השד, סרטן המעי הגס, אוסטאופורוזיס ומחלות נוספות, וכן מומים מולדים בתינוקות הנולדים לנשים בגיל הפוריות.

ויטמין C - יוצא הדופן

המאמר הזה נותן ביסוס מדעי למה שדיאטנים וכל העוסקים בתזונה יודעים היטב מניסיונם – רוב האנשים אינם אוכלים על פי ההמלצות והתזונה שלהם בדרך כלל אינה מגוונת ואינה מאוזנת, ולכן הם לא מקבלים מספיק ויטמינים ומינרלים מהמזון וזקוקים להשלמה.
חלק קטן מהוויטמינים ומהמינרלים ניתן לקבל מהמזון בכמות מספקת, וויטמין C הוא דוגמה לכך, אבל ויטמין C לא בהכרח משקף את המצב לגבי שאר הוויטמינים והמינרלים. מעט מאוד אנשים, אם בכלל, מצליחים לצרוך מהמזון 1,200 מ"ג סידן, הכמות היומית המומלצת.
כשכתוב בעיתון שאפשר לקבל סידן מסויה או מגבינות, זה לא מספיק. אנשים צריכים להבין באיזה כמויות מדובר, אחרת הם עלולים לחשוב שאם מוסיפים קצת חלב לקפה או אוכלים גביע יוגורט אחד ליום זה מספיק, וזה בפירוש לא כך; כדי להגיע ל-1,200 מ"ג סידן ביום צריך לאכול בערך שישה (!) גביעי יוגורט ביום, או ארבעה גביעי גבינה, או שילוב כלשהו של מוצרי חלב, סויה ועוד, אבל בכמויות הרבה יותר גדולות ממה שרוב האנשים אוכלים יום יום.

חסר בוויטמינים חיוניים

סקרי תזונה רבים מעידים על כך שחלק ניכר מהאוכלוסייה אינו מקבל מהמזון את קצובת הוויטמינים והמינרלים היומית הדרושה. זה עתה הסתיים במרכז הרפואי שיבא מחקר בניהולו של פרופ' אורי זליגסון, שגילה שאוכלוסיית הקשישים בישראל סובלת מחסר חמור בוויטמינים החיוניים 12 B וחומצה פולית. החוקרים נטלו דגימות דם מכ-750 אנשים המבקרים במרכזי יום לקשישים. אצל 40% מהקשישים נמצא חסר בחומצה פולית ואצל 23% נמצא חסר בוויטמין 12 B. בהודעה לעיתונות שהוציא המרכז הרפואי שיבא לגבי המחקר הזה, צוין בין השאר ש"המחסור בוויטמינים החיוניים האלה אפשרי בכל הגילים, אך באוכלוסייה הקשישה, שבה התזונה וספיגת הוויטמינים משתבשות, החסר יותר שכיח".
גם ההנחיות החדשות לתזונה נכונה – המתבטאת בפירמידת המזון החדשה שהציע פרופ' ווילט, מנהל המחלקה לתזונה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד, ושפורסמה במאמר מקיף בגיליון ינואר 2003 של כתב העת 'Scientific American' - משקפות את ההבנה שהציבור אינו מתמיד בצריכה מרובה של פירות, ירקות וקבוצות המזון החיוניות האחרות. לכן יש בפירמידה המלצה לצרוך מולטי ויטמין מדי יום.
מצד אחד, מולטי ויטמין המכיל את כל הוויטמינים והמינרלים החיוניים במינון שאינו עולה על הקצובה היומית המומלצת יספק את כל המרכיבים החיוניים במינון מספיק. מצד שני, המולטי ויטמין מאפשר לדעת שהגוף לא יקבל מינונים גבוהים מדי ממרכיב זה או אחר, כך שניתן לקחת אותו בביטחון מלא.

הכותבת היא דיאטנית קלינית, עמותת 'עתיד' לקידום
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
המחקר הבריטי הזהיר, אבל לא יצא נגד ויטמינים
צילום: איי פי
ויטמין C למשל צריך תמיד לקחת ובכמות גבוהה
והכי כדאי, פשוט לקחת מולטי ויטמין
ד"ר רק שאלה
מומלצים