שתף קטע נבחר

גמילה: יש מה לעשות

היא מסוכנת, מכילה אלפי רעלנים, מותירה ריח רע, שיניים צהובות קמטים ועשרות מחלות. אבל שנה לאחר הגמילה הסיכון לחלות צונח פלאים. כל מה שרציתם לדעת על הדרך לפרידה המיוחלת מהסיגריה

מערכת היחסים שבין המעשן לסיגריה כמוה כמערכת היחסים בין זוג נאהבים. יחסי אהבה-שינאה מלווים את הזוגיות ההרסנית הזו בה הפרידה נראית כבלתי אפשרית. מסתבר שישנן דרכים רבות להפסיק לעשן, אולם הדרך אליהן היא אחת: הרצון האישי להפסיק.
שנה לאחר הפסקת העישון הסיכון לחלות במחלת לב יורד ב-50 אחוז ובתוך 15 שנה, הסיכון היחסי של המעשן לשעבר למות ממחלת לב מתקרב לזה שלא עישן בכלל. לאחר 10-14 שנים מרגע הפסקת העישון הסיכון למות מסרטן יורד ומגיע כמעט לסיכון של אדם שלא עישן כלל. אז להפסיק תמיד כדאי, בכל שלב, בכל גיל.

הטיפול הרפואי

הטיפול התרופתי היחיד כגלולה למניעת עישון הינו התרופה "זאייבן" המהווה חלק מקבוצת התרופות נוגדות דיכאון. היא אינה מכילה ניקוטין ואינה ממכרת. פעילותה כפולה: מחד היא ממתנת ומסדירה את הפעילות המוגברת במוח בהשפעת הניקוטין של האיזור האחראי על תחושת ההנאה והדחף לעשן, ומאידך היא מחלישה את תסמיני הגמילה מהסיגריה.
תופעות כמו עליה בתיאבון, ירידה בכושר הריכוז, עליה בסף הרגישות והעצבנות, מצבי רוח דכאוניים, הופעת חרדות וכדומה, נחלשות ואף נעלמות כליל. את התרופה נוטלים פעם ביום בבוקר למשך 3 עד 5 ימים, ואחריהם פעמיים ביום למשך כחודשיים נוספים. ניתן לעשן בזמן נטילת התרופה, והפסקת העישון צפוייה להתרחש כשבוע עד 20 יום מתחילת הטיפול בקרב 58 אחוזים מהנוטלים את התרופה. 65 אחוזים מהמשלבים גם טיפול במדבקות ניקוטין, מצליחים להיגמל. לתרופה תופעות לוואי ובהם יובש בפה, נדודי שינה, סחרחורות ובחילה. נטילת התרופה דורשת מירשם רופא ועלותה כ-437 שקלים לטיפול של חודש.

תחליפי ניקוטין

המדובר בתכשירים המיועדים להפחתה מבוקרת של רמת הניקוטין בדם, ובכך הם עשויים להקל על תסמיני הגמילה מניקוטין המלווים תהליך הפסקת העישון. בישראל ניתן למצוא תחליפי ניקוטין בצורת מדבקות "ניקוטינל" או מסטיקים "ניקורט" ו"ניקוטינל". ניקורט משווק גם כמשאף בצורת סיגריה. בזמן הטיפול אסור לעשן, כדי למנוע הרעלת ניקוטין. את השימוש בתחליפי הניקוטין מומלץ לשלב בסדנא טיפולית לגמילה מעישון או בייעוץ אישי להפסקת עישון.
את המדבקות מצמידים לעור בריא ללא שיער, נקי ויבש למשך כ-12 שבועות. את המסטיקים לועסים באופן סדיר אחת לשעה. לפני השימוש במסטיקים יש להימנע משתיית קפה, סודה או מיצים אשר יוצרים סביבה חומצית בחלל הפה ומקטינים את ספיגת הניקוטין.
תופעות הלוואי האפשריות מהשימוש במדבקות הניקוטין הן פריחה או גירוי באיזור המדבקה, נדודי שינה וכאבי ראש. תופעות הלוואי האפשריות מהשימוש במסטיקי ניקוטין הן גיהוקים, בטן רגישה, כאבים בלסת, צריבה בפה ולוע האף ופגיעה בשיניים. לרוב שימוש נכון במדבקות ובמסטיקים מונע הופעת תופעות לוואי. תחליפי הניקוטין נמכרים ללא מירשם רופא, אולם יש להתייעץ ברופא המשפחה לפני תחילת הטיפול. מחירן של 10 מדבקות "ניקוטינל": 88 שקלים. מחירו של מסטיק ניקורט 90 יחידות: 110 שקלים.

סדנאות לגמילה מעישון

האגודה למלחמה בסרטן מקיימת סדנאות טיפוליות שבהן דרכים שונות להתמודדות עם תהליך הגמילה מעישון. הן מבוססות על גישה התנהגותית המאפשרת גמילה הדרגתית מההתמכרות לניקוטין, שינוי הרגלים והפסקת העישון תוך אימוץ כלי התמודדות חדשים ל"מצבים מזמיני סיגריה".
במהלך הסדנא לומדים המשתתפים מהן נקודות התורפה והמצבים המסוכנים המעוררים צורך בעישון, מתמודדים עם הפיתוי לעשן ולומדים התנהגויות חלופיות לשבירת ההרגל. במהלך הסדנא נבדק הצורך של כל משתתף להסתייע בטיפול תרופתי. את הסדנאות מנחים אנשי מקצוע מהתחום הטיפולי שעברו הכשרה מיוחדת והם גם מלווים את הנגמלים לאחר סיום התהליך.
בכל סדנא משתתפים כ-15 איש והיא כוללת סדרה של 10 מפגשים בני כשעתיים כל אחד, המתקיימים אחת לשבוע בשעות הערב. ההשתתפות בסדנא כרוכה בתשלום של 450 שקלים, את יתרת העלות מסבסדת האגודה למלחמה בסרטן. הסדנאות מתקיימות במספר ערים בארץ, וההרשמה דרך הטלמידע של האגודה 1800599995.

אנרגיות חיוביות

מידי שנה צצים כפטריות אחר הגשם אלו המבטיחים גמילה מעישון בדרכים שונות ומשונות, אולם ללא כל אישור משרד הבריאות או חסות האגודה למלחמה בסרטן. בין אלו, ניתן למצוא את תומר סקר, מנהל "המרכז לגמילה מעישון" המבטיח כי 86 אחוזים ממטופליו נגמלו מעישון. סקר מטפל באמצעות אנרגיות חיוביות. טיפול נמשך שעה ובסיומו המעשן אמור להיגמל כליל. סקר מבטיח להחזיר כספים באם המטופל חזר לעשן לאחר ארבעה טיפולים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זאייבן. 58% נגמלים
ניקורט. עשוי להקל על תסמיני הגמילה
האגודה למלחמה בסרטן. סדנאות גמילה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים