אישום: 2 רופאים גרמו ברשלנות למות תינוק
שני רופאים שעבדו בשנת 97 בבית החולים וולפסון נאשמים כי התעלמו שוב ושוב מסימני ההידרדרות של תינוק בן 11 חודשים, ואף התעלמו מבדיקות מעבדה חמורות בנושא. התינוק נפטר לארח מספר ימים מזיהום חיידקי- שלא אותר בזמן. אמו של התינוק: "היתה שם רשלנות ענקית"
שני רופאים בכירים מבית החולים "וולפסון", נאשמים בכך שגרמו ברשלנות למותו של תינוק.
לבית משפט השלום בת"א הוגש הבוקר (יום ב') כתב אישום נגד השניים, ד"ר עופר ינאי, בן 45, מומחה לרפואת ילדים, וד"ר אוסקר הרמן, בן 52, מומחה לכירורגיה פלסטית. שני הרופאים עבדו כרופאים מומחים בשנת 97', כאשר הגיע לבית החולים אור ימין ז"ל, בן 11 חודשים, שנכווה ממים רותחים שנשפכו על גופו. הוא הגיע לבית החולים עם הוריו ואושפז ביחידה לטיפול נמרץ ילדים, שם אובחן כסובל מכוויות בדרגה ראשונה ושנייה בהיקף של 35% משטח גופו. שני הרופאים היו אחראים לטיפול בתינוק.
ב-4 באוקטובר, יומיים לאחר שהגיע לבית החולים, הצטברו מספר סימנים מדאיגים באשר למצב בריאותו של התינוק: בין היתר עלה חום גופו ל-39.9 מעלות. הוא סבל מחוסר תיאבון, בחילות, שלשולים, בצקות, קצב לב מואט ואי-שקט. על פי כתב האישום, סימנים אלה חייבו בדיקה שמא מתפתח בגופו זיהום חיידקי בדם שעלול לסכן את חייו.
ד"ר ינאי נאשם כי בעקבות נתונים אלה, לא הורה על ביצוע מיידי של הבדיקות המינימליות הנדרשות, לבחינת החשש לזיהום חיידקי בדם. לטענת הפרקליטות, אם היו הבדיקות מבוצעות, הן היו מביאות לכך שימין היה מטופל כראוי וייתכן שכך היה נמנע מותו. יום לאחר מכן התייעצו הרמן וינאי והחליטו להעביר את התינוק למחלקת כירורגית-ילדים, שם הטיפול והמעקב הדוקים פחות מאשר ביחידה לטיפול נמרץ. החלטתם באה לאור שיפור כביכול, שהיה במצבו.
על-פי כתב האישום, השניים החליטו על העברת התינוק מבלי שעמדו לנגד עיניהם תוצאות עדכניות של בדיקות מעבדה, והחלטתם התבססה על ממצאים קליניים בלבד, שגם בהם היה כדי להצביע על חומרת מצבו של התינוק. גם באותו יום התווספו והצטברו נתונים בנוגע למצבו של התינוק, כאשר חוסר השקט שלו התגבר והייתה ירידה בלתי-נורמלית בכדוריות הדם הלבנות שלו, שחייבה את המסקנה כי זיהום חיידקי הפך לאבחנה שסבירותה גבוהה ביותר.
באותו יום התקבלו בדיקות מעבדה, בנוגע לירידת הכדוריות הלבנות, אך ד"ר ינאי פירש אותן כ"טעות מעבדה". בעקבות אותה בדיקה בוצעה בדיקה נוספת - שגם היא הראתה על ירידה בכדוריות דם לבנות, דבר המחזק את האבחנה בדבר זיהום חיידקי. עקב כך בוצעה התייעצות בין שני הרופאים, וד"ר הרמן החליט כי אין מקום להתחיל טיפול אנטיביוטי בתינוק. זאת, למרות שלטענת הפרקליטות, הרופאים היו צריכים לברר את הנתונים במלואם.
כתב האישום: הרופאים פעלו בניגוד למצופה
הרופאים נאשמים כי לא הסיקו את המסקנה היחידה המתבקשת, והיא שהתינוק סובל ממצב חמור של זיהום חיידקי בדם וחייו בסכנה, ולא הורו על נקיטת הטיפול הרפואי הנדרש לאור אבחנה זו. כתוצאה מכך, בהיעדר טיפול הולם הוסיף מצבו של אור להידרדר, ויום לאחר מכן, ב-6 באוקטובר, לאחר שהוחזר ליחידה לטיפול נמרץ ואף נזקק להחייאה, הוא נפטר מזיהום חיידקי בדם.
"הנאשמים הביאו במעשיהם ומחדליהם למותו של התינוק בכך שחרף קיומם של סימנים מוקדמים רבים וברורים, לא עקבו כנדרש אחר מצבו, לא זיהו את מצבו הרפואי המדרדר, ולא הורו על מתן הטיפול הרפואי ההולם את מצבו. במעשים אלו פעלו בניגוד למצופה ולנדרש מרופאים מן היישוב במצבם, במומחיותם, ובנסיבות המקרה", כך על פי כתב האישום.
שרית ימין, אמו של אור ז"ל, סיפרה ל-ynet כי לאחר מותו של בנה, פנתה למשרד הבריאות, בבקשה שיחקור את נסיבות מותו. אך לדבריה, הדבר לא הוביל לשום תוצאות ולכן פנו ההורים למשטרה. ימין טוענת: "היתה שם רשלנות ענקית, ואני הרגשתי שמנסים לטייח את המוות של הילד שלי. זה קשה מאוד, גם היום, כשאין לי את מי לחבק ולנשק, וגם היום אני חושבת מה עובר עליו, ואם הוא לא זקוק לחיבוק שלי. זה קשה, קשה מאוד".
כשל מערכתי
מטעם ד"ר עופר ינאי נמסר ל-ynet בתגובה: "מדובר במקרה מצער, בו נפטר בבית החולים תינוק לאחר שנכווה ממים רותחים בתאונה בביתו. טיפולו הרפואי של ד"ר ינאי בילד היה ללא דופי, מסור וראוי, בניגוד גמור לאמור בכתב האישום.
כך אף קבעו הגורמים הרפואיים-המקצועיים אשר בדקו מטעם משרד הבריאות את המקרה; ועדת הבדיקה שהוקמה מכוח חוק זכויות החולה ופרופ' גליק הממונה על קבילות הציבור במשרד הבריאות. גורמים אובייקטיביים אלה החליטו בסמוך למקרה, כי אין כל מקום להטלת אחריות למות התינוק על ד"ר עופר ינאי. בנסיבות אלה אין אלא להצטער, על כך שהפרקליטות מצאה לנכון להעמיד לדין את ד"ר ינאי".
דובר משרד הבריאות, רובי שטיינברג, מוסר בתגובה כי ועדת הבדיקה שהקים משרד הבריאות קבעה כי בטיפול בתינוק היה כשל מערכתי וכי לא נמצא כי שני הרופאים הם אלה שאחראים לכשל זה.
"ועדת הבדיקה קבעה את מסקנותיה לפי העובדות שהובאו בפניה ובמסגרת הכלים הניתנים לה למטרת ביצוע בדיקות מסוג זה. משרד הבריאות סומך ידו על מערכת המשפט בישראל וימתין לבירור המקרה בבית משפט", מסר שטיינברג.