שתף קטע נבחר

אינטרנט: המוזיקה (החוקית) עולה לרשת

חברת "הד ארצי" מאפשרת לראשונה לגולשי האינטרנט להוריד שירים ישראליים מהרשת, בחינם ובאופן חוקי. חברות נוספות ילכו בעקבותיה בקרוב, כנראה, אך לא ברור אם יקנו הגולשים הישראלים את הסחורה. ייתכן שיעדיפו להמתין לפתרון טוב יותר, ובינתיים ימשיכו להחליף ביניהם מוזיקה פיראטית

מהפכת המוזיקה באינטרנט גורמת לשחקנים המרכזיים בתעשיית המוזיקה בישראל לנקוט צעדים, שבעבר נראו דמיוניים עבורן. קבוצת "הד ארצי" וחברת הסטארט-אפ הישראלית אווראד (EverAd) הודיעו, כי חתמו על הסכם לפיו ניתן יהיה להוריד מאתר האינטרנט של אווראד, באופן חופשי וללא תשלום, שירים מקטלוג המוזיקה הישראלית של "הד ארצי". הגולשים יוכלו להקשיב לשירים חינם ובאופן חוקי, באמצעות נגן המוזיקה PlayJ. זאת בתמורה להשלמה עם נוכחות הפרסומות, שמתחלפות בחלק העליון בנגן.

לאחר שהמשתמש מוריד את הנגן מאתר המוזיקה הבינלאומי PlayJ, הוא יכול לשמוע באמצעותו שירים בודדים או אלבומים שלמים של אמנים ישראלים שכבר הועלו לאתר, כמו שלמה ארצי, נורית גלרון, שושנה דמארי, בועז שרעבי, החלונות הגבוהים, היי פייב, דוד ד'אור, מזי כהן, היהודים ועוד. ב"הד ארצי" מבטיחים, כי אם המיזם יוכיח עצמו בתקופת ההרצה יועלה לרשת בהדרגה כל קטלוג המוזיקה העברית של החברה.

 

פורמט חדש

 

קבצי המוזיקה מוגשים בפורמט plj המאובטח, שפותח על ידי אווראד. הפורמט שווה בכושר הדחיסה שלו ל-MP3, אך כולל קידוד מיוחד שמבטיח שהקבצים שיורדו ייחסמו בפני העתקה. יותר מ-70 חברות מוזיקה מפיצות את המוזיקה שלהן בפורמט זה, ובאתר זמינים להורדה עשרות אלפי שירים. תכונת אבטחה נוספת בנגן המדיה מונעת לכאורה אפשרות למחוק את הפרסומת שמופיע בחלק העליון של הנגן, אם כי משתמשי האינטרנט הוכיחו בעבר כי אפשר להתגבר על כל מחסום טכנולוגי. נוסף על נגן PlayJ, אווראד פיתחה תוספים לנגנים הפופולריים Winamp ונגן המדיה של Windows, שהתקנתם תאפשר למשתמשים לגשת לקבצי PlayJ גם דרכם.

אווראד הוקמה באמצע 99' והיא פועלת בניו-יורק ובאור-עקיבא. החברה משווקת את הטכנולוגיה של PlayJ לאתרים אחרים ובין אלה שכבר משתמשים ניתן למנות את listen.com ו-launch.com.

 

שינוי חסר תקדים

 

עבור "הד ארצי", המשמעות של העלאת כל קטלוג המוזיקה הישראלית של החברה, רפרטואר שנצבר במשך 52 שנים, היא חסרת תקדים ומעידה כי החברה מכירה בכך שהאינטרנט מביא לשינוי היחסים בין חברות המוזיקה לצרכני המוזיקה. מבחינת "הד ארצי", זה בסדר גמור שחובבי המוזיקה באינטרנט לא ישלמו על המוזיקה שלהם באינטרנט, כל עוד מישהו אחר (המפרסמים) משלם.

"חתמנו על הסכם לשיתוף פעולה עם אווראד בגלל שחשבנו שבין כל מיזמי המוזיקה באינטרנט, אווראד מציעה את הפורמט החכם ביותר", אומר דני וייס, מנכ"ל חברת המוזיקה של "הד ארצי". "נגן PlayJ אינו מעודד הפרה פיראטית של זכויות יוצרים באינטרנט, וכך היוצרים מקבלים את התמלוגים שלהם מהכסף שמגיע מהפרסומות". וייס מבטיח שגם הרפרטואר הלועזי של "הד ארצי" יועלה אל אתר האינטרנט של "אווראד", לאחר שהחברות הלועזיות שמיוצגת על ידי "הד ארצי" בארץ יתנו את אישורן לכך.

וייס אינו חושב שהצעד יפגע בחנויות התקליטים בארץ: "האינטרנט הוא מדיום משלים לשאר הפלטפורמות להפצת מוזיקה, אבל אי אפשר להתעלם מהאפשרות שהרשת תביא לכך שהתקליטור לא יהיה קיים בעוד כמה שנים. מאוד יכול להיות שהפורמט הפופולרי לצריכת מוזיקה יהיה של שיר בודד. ונחטא לתפקידנו אם לא נמצא דרך להשתלב בו".

 

חוקי אך איטי

 

האם נגן PlayJ מבשר על תור זהב מוזיקלי, תקופה שבה חברות המוזיקה מציעות את הרפרטואר שלהם חינם להורדה, והגולשים המרוצים שומרים על החוק? כלל לא בטוח.

לא ברור עד כמה ימהרו חובבי המוזיקה העברית ברשת, השקועים בקדחת ה-MP3, לאמץ את הפטנט החדש אל דפדפניהם. הגולשים בעידן האינטרנט בפס הצר נאלצים לבזבז זמן רב בהורדת השירים. זמן ההורדה של "אחרי הכל את שיר" של שלמה ארצי, למשל, ארך כשעה וארבעים דקות, באמצעות מודם בחיבור 33,600. גם אם ההורדה עצמה התבצעה מאוחר בערב, שעת העומס המירבית ברשת, עדיין מדובר בפרק זמן ממושך למדי.

במקביל, מועם זוהרו של הפורמט המהפכני של PlayJ נוכח תוכנות להחלפת קבצים בין משתמשים - כמו נפסטר - שמאפשרות הורדה פשוטה וקלילה של שירים ישראלים בפורמט MP3 הרזה, חינם, ללא פרסומות - אם כי תוך הפרת זכויות יוצרים. "אווראד" מנהלת עתה קמפיין כלל-עולמי כנגד מוזיקה פיראטית באינטרנט, שללא ספק תואם את האינטרסים שלה.

 

"אן אם סי" בדרך

 

גם חברת "אן אם סי" מנהלת משא ומתן עם "אווראד", שבסיומו גם הרפרטואר שלה יהיה זמין דרך השירות. כך מגלה משה מורד, מנכ"ל החברה. לדעתו, חברות התקליטים הישראליות השתחררו מהרתיעה המסורתית מפני מעורבות במסחר באינטרנט. הוא סבור שהאינטרנט רק יתרום לפריחה של תעשיית המוזיקה: יותר משתמשים יחשפו לשירים חדשים דרך האינטרנט ובעקבות זאת יגיעו לחנויות התקליטים או יזמינו מוזיקה דרך הרשת.

"אנחנו לא מתכוונים לשתף פעולה עם 'אווראד'", אומר רוני בראון, מנכ"ל הליקון. לדבריו, הליקון מעורבת בכמה מיזמי אינטרנט, בהם "Music4Me" ושיתוף פעולה עם "גו מיוזיק". "אני מאחל לאווראד הצלחה, אך לנו יש פתרונות אינטרנט אחרים".

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר להוריד את ארצי מהרשת
אפשר להוריד את ארצי מהרשת
אילוסטרציה
מומלצים