שתף קטע נבחר

בין השכונות והרובעים

סיור מפורט בין סמטאות צרות ובתים יפים בשכונה הספרדית ובשכנתה האשכנזית

 

השכונה האשכנזית

 

נתחיל את הסיור בפינת הרחובות ירושלים ובר יוחאי. לפני שנרד לרחוב בר יוחאי נתבונן בבניין בסגנון באוהאוס הניצב במפגש הרחובות. המבנה נבנה בתחילת שנות השלושים כאגף חדש של מלון הרצליה, שנבנה ב-1933 והיה בשעתו המלון המודרני הראשון בצפת. האגף החדש נבנה על ידי סולל בונה, המבנה הראשון שנבנה בצפת ב'עבודה עברית'. במקום שבו שוכנת כיום סוכנות הספרים 'נדב', פעל בתקופת המנדט הבר המפורסם של המלון, שוקת ידועה לשועי הארץ וקצינים בריטים.

 

נרד לרחוב בר יוחאי שהיה אחד הרחובות המרכזיים של השכונה האשכנזית במאה ה-18. בתחילת הרחוב, ליד השלט 'בית ישראל ושושנה חן לבית בטיט' נראים שרידיו של עץ הדס גדול, שראשו מגיע לגג הבית. מתחת לבית מערה ובה מקווה טהרה. המקוה שימש לטבילה לפני קטיף ענפי ההדסים. ברחוב מספר בתים מעניינים. בית מספר 29, בית חביב דהן, שימש כמועדון בית"ר. בית מספר 31 מתפאר בגן יפה שנקרא על שמו של סטיבן לוין. בית מספר 37 הוא בית המדרש של אדמו"ר רבי יעקב יצחק ממאקראב. בבית מספר 38 שוכנת הגלריה של דוד פרידמן, צייר העוסק בנושאי קבלה שונים. בין הבתים 47 ו-49 נמצאת 'סמטת המשיח' - סימטה צרה שבפתחה נהגה סבתא יוכבד לחכות למשיח. לפי המסורת, כל העובר בסמטה יזכה לראות בפעמי משיח.

 

בבית מספר 54, כיום כולל לאברכים, הוקם בשנת 1833 מרכז חסידי טשרנוביל בעקבות עלייתו של האדמו"ר מאברוטש. בהמשך הרחוב נגיע לכיכר המגינים, שנקראה בזמנו 'קוילען פלאץ' - כיכר הפחמים. בצדו המערבי של הכיכר נמצא בית פנחס הכהן, ששימש כמטה ההגנה במלחמת העצמאות. מצדו השני של הכיכר בית משפחת ברש"ד.

 

נעלה עתה לאורך רחוב מגיני צפת, בחזרה לעבר רחוב ירושלים. בתחילת הרחוב ניצב בית המעוטר בחלונות ויטראז' כחולים. זה ביתו של הרב שמואל אליהו, הרב הראשי הספרדי של צפת, בנו של הראשון לציון הרב מרדכי אליהו. הבתים שלאורך הרחוב נבנו במאה ה-19. במעלה הרחוב נמצא בית כנסת בירב, שמקיים בו מניין של מתפללים בנוסח קרליבך מדי שבת.

 

השכונה הספרדית

 

מכיכר מגיני צפת נרד במעלות גורי האר"י. בדרך נעבור את רחוב החסידים, שבו נמצא בית המדרש של ויז'ניץ-טוניס, שילוב צפתי יוצא דופן. נמשיך לרדת במדרגות ונגיע לבית מדרש האר"י האשכנזי. המבנה, בן המאה ה-16, שוקם בשנת 1937. הרהיטים הראשונים הגיעו מפרנקפורט שבגרמניה (לפני כ-20 שנה הועברו לבית הכנסת של יוצאי גרמניה בירושלים). ניכנס לבית הכנסת האר"י האשכנזי. חלקו העליון של ארון הקודש מעוטר באריה עם דמות אדם. בחלק האחורי ניצב כסא אליהו, המשמש לטקסי ברית מילה. מאמינים שזוג היושב על הכיסא ומתפלל בכוונה מלאה, יזכה לבן תוך שנה.

 

ביציאה מבית הכנסת נפנה ימינה ונלך לאורך רחוב נג'ארה, עד החנות של נרות צפת. כאן מייצרים נרות מיוחדים לקידוש והבדלה. המפעל הוקם בשעתו על ידי חסיד ברסלב, אך כיום הוא שייך לבית חרושת גדול לנרות.

נחזור לבית כנסת האר"י ונרד במעלות גורי האר"י לכיכר קאסוב. על קיר שבכיכר תלוי שלט זכרון לחסידי קאסוב, שבאו לצפת בשנת 1847. בני הקהילה שנותרו בגולה נספו בשואה. בכיכר נמצא בית הכנסת של חסידי קאסוב. סמוך לו משרדי מפעל "לבנות ולהיבנות", תוכנית ייחודית ליהודים מחו"ל. מכיכר קאסוב נלך מעט צפונה ברחוב אלקבץ. בסמטה הראשונה שמאלה נרד במדרגות המוליכות לעבר בית כנסת אברוטש. בית הכנסת סגור למבקרים, אך מתפללים בו דרך קבע.

 

נחזור לכיכר קאסוב ונמשיך במורד רחוב אלקבץ. נפנה בסמטה הראשונה ימינה לבית הכנסת אבוהב. לאחר ביקור בבית הכנסת נחזור לרחוב אלקבץ, נפנה ימינה ונגיע לגן הקסום, שבו נמצאים שרידי שני בתי כנסת - של חסידי למברג ושל חסידי סדיגורה. בשעות הבוקר נוכל ליהנות כאן ממאפיית הביגלה הממוקמת בפינת הגן. שם הרחוב משתנה כאן לרחוב בית יוסף, שהיה בשעתו הרחוב הראשי של הרובע היהודי. בימים שהתיירות פרחה בצפת היה הרחוב מלא בגלריות. בצד ימין של הרחוב נזהה את בית כנסת יוסף קארו.

 

נמשיך עם רחוב בית יוסף עד המרכז המסחרי הישן - בית אשת"ם. נעבור את מגרש החנייה ונרד במעלות עולי הגרדום לרחוב המקובלים. נפנה ימינה ונגיע למוזיאון בית המאירי, לביקור שימחיש את החיים ברובע היהודי בזמנים עברו, נקודה יפה לסיום הטיול.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ, זיו קורן
העיר העתיקה. בקרו בסמטת המשיח ותזכו לראות את פעמיו
צילום: לע"מ, זיו קורן
בית המאירי. נקודה יפה לסיום הטיול
צילום: אפי שריר
מומלצים