שתף קטע נבחר

מחלת העור פסוריאזיס: התרופה בדרך

התרופה "אנברל" הצליחה לשפר את הסימפטומים של מחלת העור הקשה בתוך שבועיים. השבוע הגישה חברת התרופות בקשה לאישור שיווק התרופה בארה"ב. תרופה דומה כבר נוסתה בהצלחה בעשרות חולים בישראל

בשורה לחולי הפסוריאזיס: יצרנית התרופה "אנברל" הגישה השבוע למינהל המזון והתרופות האמריקאי – ה- FDA בקשה לתחילת שיווקה של התרופה, זאת בעקבות תוצאות מעודדות מניסויים קליניים שנערכו על חולי פסוריאזיס.
התרופה החדשה, "אנברל" הוגשה ע"י היצרנית "אמגן" לאישור ה- FDA ב- 8 ביולי, לטיפול בפסוריאזיס מתונה עד קשה. עד כה שימשה התרופה לטיפול בדלקת מיפרקים הנגרמת כתוצאה מהמחלה.
בישראל חולים במחלת הפסוריאזיס (ספחת, בעברית) כמאה אלף איש. המחלה אמנם אינה קטלנית, אולם היא גורמת לפגיעה קשה באיכות חייהם של החולים הסובלים מאדמומיות וגרד עז במקומות שונים על פני העור, וקשקשת על פני הקרקפת והעור כתוצאה מהתחלפות מהירה של תאי האפידרמיס בעור.
עד כה נאלצו החולים להשתמש במשחות שונות אשר אינן מרפאות את המחלה, ואף גורמות ל"התמכרות" של העור אליהן, מה שגרם לירידת ההשפעה של אותן משחות משימוש לשימוש. קיימות גם תרופות אחרות, הגורמות לדיכוי מערכת החיסון, אולם אלו כוללות תופעות לוואי קשות. הטיפול היחיד אשר הביא להקלה משמעותית בלא תופעות לוואי כמעט הוא טיפול בגלי אור UVB או UVA.
במחקר אחרון בתרופה החדשה בו השתתפו 583 חולי פסוריאזיס בחמישים מרכזים רפואיים ברחבי העולם, קיבלו החולים טיפול בתרופה אנברל במינונים שונים. בתום 12 שבועות של טיפול מחצית מהחולים אשר קיבלו מינון גבוה של התרופה, ושליש מאלו שקיבלו מינון נמוך הראו שיפור של 75 אחוזים במחלה.
התרופה אנברל ניתנת בצורת זריקה תחת העור. היא פועלת באמצעות חסימה של חומרים המעוררים את מערכת החיסון. באופן זה היא מונעת את היווצרות הדלקת האופיינית למחלת הפסוריאזיס ובכך את תסמיני המחלה השונים הכוללים אדמומיות והתחלקות מהירה של התאים היוצרים את המראה הקשקשי הקשה.
עם זאת השימוש בתרופה, מזהירים החוקרים, עלול לגרום לתופעות לוואי קשות ובהם זיהומים מסכני חיים. לפיכך התרופה אינה מתאימה לאלו הסובלים ממערכת חיסון ירודה או זיהומים כרוניים.
"הטיפול באנברל יקר מאוד וגורם לזיהומים שונים והשפעות שונות על מערכת הדם", אומר ל-ynet ד"ר אברהם זלטוגורסקי, רופא עור מהמרכז הרפואי הדסה בירושלים. לדבריו, תרופה דומה בשם רמיקייד כבר נוסתה בכמה עשרות חולים בארץ, עם זאת הוא מזהיר – התרופה אינה מרפאת פסוריאזיס אלא מובילה להיעלמות המחלה למשך מספר חודשים.
"התרופה מביאה תקווה רבה לחולים", מוסיף זלטוגורסקי, "אך מה עושים לאחר הפסקת הטיפול כשחוזרת המחלה? האם לקחת לאורך זמן עם חשש לתופעות לוואי קשות, תוך סיכון להתפרצות יותר קשה עם הפסקת התרופה?"
לדברי זלטוגורסקי, הפתרון למחלת הפסוריאזיס יבוא מהמחקר הגנטי. עד אז, עדיף שלא לנסות להעלים לגמרי את מחלת הפסוריאזיס ולא להתפתות ליטול תרופות חזקות, כדי שלא להיגרר למחלה קשה יותר. "כמובן שעצה זו קשה לישום על ידי המטופל, הוריו ולעיתים גם הרופא", הוא מסכם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רינת לוק
משחה לטיפול בפסוריאזיס. העור מתמכר
צילום: רינת לוק
צילום: איתי גל
אנברל. שיפור במחלה בתוך שבועיים. (אילוסטרציה)
צילום: איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים