שתף קטע נבחר

גל הגירה יהודי המוני לגרמניה

167 אלף יהודים היגרו מאז תחילת שנות ה- 90 מרוסיה לגרמניה, 19,262 מהם בשנה שעברה. בעקבות גל ההגירה הזה הפכה יהדות גרמניה לקהילה בעלת שיעור הצמיחה הגדול בעולם. לא כולם אוהבים את המצב החדש: רבים מהמהגרים החדשים, טוענים גורמים בקהילה, כלל אינם יהודים אלא מתחזים

ספק אם מאז תום מלחמת העולם השנייה ידעה סרלין פעילות יהודית כה שוקקת: בסוף-שבוע התכנסו בבירת גרמניה ראשי האיגוד העולמי ליהדות מתקדמת לציין 75 שנה לוועידה הראשונה של האיגוד, שהתקיימה גם היא בשעתו בברלין. הכנס הנוצץ ורב-המשתתפים נערך בחסותו ובהשתתפותו של שר-הפנים הגרמני, אוטו שילי, שדיבר על "נס" תחייתה של הקהילה היהודית בגרמניה.
רק הסתיים הכנס ההיסטורי, שסימל את חזרתה של היהדות הליברלית לכור מחצבתה – גרמניה, וכבר נועדה לראשי הקהילה היהודית המקומית פגישה עם שרת הקליטה, ציפי לבני, שהזכירה לבני שיחה את חשיבות נושא העלייה. עם זאת, היא הוסיפה, ישראל לא תתערב למניעת הגירה יהודית לגרמניה.
השבוע הגיע לגרמניה גם "כוח משימה" מטעם חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית, בראשותו של גזבר הסוכנות, כדי לעמוד על מצבה של הקהילה היהודית. אולם חברי המשלחת לא יזכו להיפגש עם ראשי הקהילה, כיוון שאלה נמצאים בביקור הזדהות בישראל, שבמהלכו ימסרו לנשיא משה קצב תרומה של רבע מיליון דולר לנזקקים בארץ. בהתחשב במצבה הכספי הקשה של הקהילה בגרמניה, הנאלצת בעצמה להתמודד עם ציבור נזקקים גדול, מדובר במחווה רבת-משמעות.
בצמרת הקהילה היהודית בגרמניה מכחישים שהנסיעה לישראל תוכננה כדי להימנע ממגע עם המשלחת של הסוכנות היהודית. אולם ההכחשה אינה מחפה על המתח הרב הקיים בין הנהגת הקהילה לבין הסוכנות סביב סוגיית הגירתם של רבבות יהודים מחבר המדינות לגרמניה.

מיהו יהודי

מאז תחילת שנות ה- 90 הגיעו לגרמניה באופן רשמי 167 אלף יהודים מברית-המועצות לשעבר. הקהילות המקומיות קלטו לשורותיהן כ- 100 אלף מהם. מדובר במספרים משמעותיים, שהפכו את יהדות גרמניה – 60 שנה לאחר השואה – לקהילה בעלת שיעור הצמיחה הגדול ביותר בעולם ולשלישית בגודלה במערב-אירופה. משמעות המספרים הללו היא גם מאבקי כוח.
הסוכנות היהודית פירסמה בשבוע שעבר נתונים, שלפיהם הגיעו אשתקד לגרמניה יותר יהודים מאשר לישראל. לדברי גורמים בקהילה היהודית, מדובר בנתונים מופרזים, כיוון שלעתים קרובות מגיעים במהגרים שאינם יהודים. לטענתם, פרסום הנתונים האלה כעת, כאשר משלחת הסוכנות שוהה בגרמניה, נעשה מטעמים פוליטיים.
לדבריהם, הנתון שפירסמה הסוכנות היהודית, לפיו היגרו לגרמניה בשנה שעברה 19,262 יהודים מרוסיה, מתבסס על דו"ח של משרד הפנים הגרמני, המתייחס למהגרים מברית-המועצות לשעבר שקיבלו אשרות הגירה בזכות "מסמכים המעידים על יהדותם".
עם זאת, בשנה החולפת נקלטו בקהילות יהודיות ברחבי גרמניה רק כ- 6,000 חברים חדשים שהיגרו מחבר המדינות. ההבדל בין המספרים, לטענתם, נובע מכך שמספר לא מבוטל של המהגרים "היהודים" אינם יהודים כלל, אינם יהודים על-פי ההלכה, או יהודים שאינם מעוניינים להירשם בקהילות יהודיות. בנוסף, במחצית הראשונה של השנה הנוכחית חלה ירידה במספר המהגרים היהודים מחבר המדינות לגרמניה – והוא עמד על 5,000 איש בלבד.
למרות שמשרד החוץ הגרמני, האחראי על הנפקת אשרות ההגירה, הגביר בשנים האחרונות את הפיקוח על מהימנותם של מסמכי הזהות של מהגרים הטוענים שמוצאם יהודי, ידוע בקהילה בגרמניה על מקרים רבים של זיוף וסחר במסמכים כאלה.
"התופעה של רכישת המסמכים המזויפים נפוצה יותר בקרב אנשים שרוצים להגיע לגרמניה מאשר בקרב המהגרים לישראל. זו הגירה כלכלית טהורה", אומרת פעילה ממוצא רוסי בקהילה היהודית בברלין. "בחבר המדינות אדם מוגדר כיהודי על-פי הקריטריונים ששימשו את הנאצים. כלומר, גם מי שרק אחד מסביו היה יהודי מוגדר בסעיף הלאום כיהודי. הגדרה, שלעתים קרובות לא עולה בקנה אחד עם כללי ההלכה היהודית. אבל הרשויות הגרמניות מנועות כיום מלבצע סלקציה ולקבוע מיהו יהודי ומי לא, בגלל ההקשרים ההיסטוריים המאוד-בעייתיים של פעילות מעין זו".
לפני שבועיים עורר השבועון הנפוץ "שטרן" זעם בקרב הקהילה היהודית, כשכתב כי "רבים מהרוסים החיים בברלין – רובם מהגרים יהודים – עשו מיליונים מהברחת חפצי קודש וסמים וזיוף כסף, בהגנת קהילות יהודיות". בקהילה היהודית טוענים כי למרות קיומם של קשרים בין גורמים במאפיה הרוסית לגורמים מסוימים בקרב המהגרים החדשים, הדיווח הזה הכתים ציבור שלם, דווקא בימים שבהם האנטישמיות בגרמניה הולכת וגוברת. הניאו-נאצים, הזכירו שם, כבר קיימו מספר הפגנות בהם דרשו להפסיק את "הצפתה של גרמניה" ביהודים רוסים.

קהילה בשינוי

אחד מאנשי חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית אומר ל"ידיעות אחרונות", כי בניגוד לחששות בקהילה שהסוכנות פועלת להסיט את גלי המהגרים הרוסים ארצה, ברור לסוכנות שרוב המהגרים היהודים מעוניינים להישאר בגרמניה ולא לעלות לישראל. "עם זאת, חשוב לנו לבנות גשר לציבור הגדול הזה ולדורותיו הבאים", הוא אומר. "משום כך, בכוונתנו להתמקד בפעולות לביסוס זהותם היהודית של המהגרים הללו, שלרובם לא היה קודם לכן כל קשר ליהדות".
סוגיית הזהות היהודית היא גם הסיבה שהניע את הנהגת היהדות המתקדמת העולמית לחדש את ימיה בגרמניה. לפני כ- 200 שנה ייסד משה מנדלסון, איש עסקים והוגה-רוח, את תנועת ההשכלה היהודית, שפתחה בפני היהדות אופקים חדשים.
בתחילת המאה ה- 20 ועד לעליית הנאצים לשלטון היתה התנועה הרפורמית הזרם היהודי המוביל בקרב יהדות גרמניה, ומכאן היא גם התפשטה למרכז אירופה, לבריטניה ולארצות-הברית. ב- 1928, חמש שנים בלבד לפני תפיסת השלטון בידי הנאצים, כינסה ההתאחדות העולמית של זרמים הפרוגרסיביים ביהדות את ועידתה הראשונה.
הוועידה, שהתקיימה בבניין בו שוכן כיום הבית העליון של הפרלמנט הגרמני, סימלה תקווה חדשה עבור יהדות גרמניה. המילה אנטישמיות לא אוזכרה כלל בדיונים. הנאצים השיגו אז בקושי שלושה אחוזים מקולות הבוחרים. איש לא העלה על דעתו איזה אסון עומד בפתח. ליאו בק, הרב הידוע, פתח את האירוע החגיגי.
בק ששרד את השואה במחנה הריכוז טרייזנשטאט, ניבא לאחר שחרורו, כי אין עוד עתיד ליהודים בגרמניה. נבואתו לא התגשמה. לאחר המלחמה השתלטו הזרמים האורתודוקסים על הנהלת ענייני הקהילה היהודית בגרמניה, ופעלו לרמוס כל ניצן של פעילות רפורמית. כעת, נוכח ההגירה המסיבית מחבר המדינות נרתמת התנועה הפרוגרסיבית העולמית למאבק על הכרה בזכויותיהן של 13 הקהילות הליברליות בגרמניה.
הרב אורי רגב, מזכ"ל האיגוד העולמי ליהדות מתקדמת, שניהל כבר מלחמות רבות נגד הממסד הדתי בישראל, אומר כי הציבור היהודי החדש בגרמניה מהווה אתגר לעם היהודי כולו. "שרוב הציבור היהודי בגרמניה רואה עצמו כליברלי. הנהגת הקהילה צריכה לקלוט אותנו בקרבה. אם היא תגלה פתיחות, היא תמצא בנו שותפים נאמנים".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
תרמה רבע מיליון דולר לנזקקים בישראל. הנשיא קצב בביקור בקהילה
צילום: איי פי
מומלצים