שתף קטע נבחר

חוק הסיגריות לקטינים: "הנוער ישיג בכל מצב"

27 אחוז מבני הנוער התנסו בעישון סיגריות. אם תאשר הכנסת את הצעת החוק של ח"כ איוב קרא, יהיה להם הרבה יותר קשה להשיג אותן. ח"כים רבים – ביניהם גם מעשנים כבדים – תומכים בהצעה, המוכרים בפיצוציות משוכנעים שזה לא מה שיעזור, ואנשי המקצוע סבורים שהפתרון האמיתי הוא בכלל בחינוך

לא ברור אם הצעת החוק שהגיש שלשום ח"כ איוב קרא – לפיה ייאסר על קטינים מתחת לגיל 18 לרכוש סיגריות, נרגילות ומוצרי טבק אחרים – תעצור את מגפת העישון בקרב בני נוער, אבל להזיק היא בטח לא תזיק.
כמה נתונים קשים: כ-35 אחוז מהגברים ו-20 אחוז מהנשים בישראל מעשנים באופן קבוע. 75 אחוז מן המעשנים החלו לעשן בגיל ההתבגרות. 27 אחוז מבני הנוער עישנו לפחות סיגריה אחת בחייהם – הצעירים שבהם כבר בכיתה ו'. מקרב בני הנוער המעשנים לפחות סיגריה אחת ביום, 27 אחוז צורכים בין 15 ל-20 סיגריות ביממה. שיעור המעשנים בקרב בני נוער נמצא בעלייה מתמדת מתחילת שנות התשעים.

"אז יהיה עוד חוק"

על בסיס נתונים אלה מבקש עתה ח"כ איוב קרא (ליכוד) לקבוע, כי התמכרות לסיגריות כמוה כהתמכרות לסמים – ולכן יש לראות בטבק ובמוצריו סמים לכל דבר, שחובה להגביל את השימוש בהם למי שעדיין לא הגיעו לבגרות. הצעת החוק של ח"כ קרא קובעת, כי תיאסר מכירת מוצרי טבק וכלי עישון לקטינים שטרם מלאו להם 18 שנים. כן ייאסר העישון בתחומי מוסדות חינוך.
לעזרתו של קרא עומדים לא רק הנתונים הקשים לגבי אחוז בני הנוער המעשנים אלא גם אנשי מקצוע רבים. בדיון שהתקיים השבוע בוועדת הכנסת למלחמה בסמים, שבראשה עומד קרא, קבע מנהל המחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות, ד"ר חורחה גלזר, כי הנזק הבריאותי הנובע מעישון סיגריות גדול בהרבה מן הנזק הנובע מעישון סמים קלים אחרים. המדענית הראשית ברשות למלחמה בסמים, ד"ר רחל בר-המבורגר הדגישה בדיון כי תופעת השימוש בנרגילות בקרב בני נוער גוברת בצורה מדאיגה.
רוב חברי הוועדה למלחמה בנגע הסמים שותפים לעמדתו של ח"כ קרא, כי יש להגביל את נגישות בני הנוער למוצרי טבק באמצעות חקיקה. ח"כ קרא עצמו כבר הודיע, כי במקביל להצעת החוק לאיסור מכירת מוצרי טבק ואמצעי עישון לקטינים, ינסה לקדם את הקמתה של רשות למלחמה בעישון.
"אני בהחלט תומך בחוק הזה", אומר ד"ר שאלי אנגל, רופא משפחה. "אני לא מאמין שזה יעזור הרבה, אבל אם זה יעזור אפילו לאחד, שניים או שלושה - זה גם משהו. זה בוודאי לא יפתור את הבעיה. עישון מתחיל, לדעתי, כאקט של בגרות ומרד נעורים בתוספת לחץ חברתי, התרסה נגד ההורים ועשיית רושם. עם הזמן זה הופך להרגל ולפני שאתה מבין מה קורה, אתה מתמכר.
"רוב המעשנים התחילו כנערים, וזה הגיל שבו צריך להשקיע הכי הרבה מאמץ מניעתי. כשהנזקים מצטברים, אחרי הרבה שנות עישון, זה כבר מאוחר מדי. החוק מצוין, אבל לא מספיק. צריך לחנך נגד זה בבתים ובמוסדות החינוך. אפילו טיפול בהלם. להביא מעשנים כבדים עם נכות קשה שידברו עם התלמידים".
"החוק הזה הוא ניסיון לבלום הצפה באמצעות כוסות רוח. הוא לא יעזור", אומר הרצל כחלון, יועץ ומטפל משפחתי. "יש גם חוק שאוסר להשתמש בסמים. אז מה? אז יהיה עוד חוק. בסדר. אז אולי הם לא יקנו בפיצוציות. הם יקנו ברחוב ובחורים שונים. לקנות הם יקנו בכל מקרה.
"לחוק אין שום אפקט מבחינה חינוכית. זה קודם כל עניין של חינוך, בבית-הספר וגם בבית. ההורים צריכים להציב גבולות, ולאסור על בני הנוער לעשן. חד וחלק. כל פעם מדהים אותי מחדש לראות איך הורים פוחדים מהילדים שלהם. פוחדים לעמוד מולם ולהטיל עליהם מרות".
ד"ר יוסי עזורי וד"ר גייל לון, רופאי משפחה מקופת-החולים מכבי בגבעתיים, טוענים שבניגוד למקובל לחשוב, דווקא חינוך נגד עישון לא עוזר, "אולי בגלל שאלו שמעבירים את ההרצאות אינם רופאים והם משתמשים באמצעים מיושנים". לדידם, חוקים, העלאת מיסים ופרסום נגד עישון דווקא כן עוזרים.
השניים מציינים את האפקט שיכול להיות לחוק דווקא על מעשני הנרגילות. "בני הנוער חושבים בטעות שזה בריא, בגלל קוביות הטבק בעלות הטעם והריח של הפירות, אבל אלו פירות מסוממים", הם אומרים. "יוצא שחבר'ה שנמנעים מעישון סיגריות מעשנים נרגילות כי הם בטעות חושבים שזה בריא. עישון נרגילות מסוכן בדיוק כמו עישון סיגריות, ואפילו יותר. חייבים לעצור את זה עכשיו, כי אחרת הנזק יתפרץ בשנים הבאות".
האנשים שעומדים מאחורי דוכני הסיגריות תומכים בחוק – אך משוכנעים שדבר לא יעצור את בני הנוער מלקנות בכל זאת. "הבעיה היא שבני הנוער ישיגו את הסיגריות בכל מצב", אומרת ויקי לוי, בעלת מכולת מתל-אביב.

"הילדים לא מבינים"

"אני בעד החוק. נכנסים אלי חבר'ה צעירים לקנות סיגריות, וזה כל פעם מזעזע אותי מחדש. אני אפילו מנסה לשכנע אותם להפסיק, כי זה מזיק, ואני אומרת זאת בתור מי שמעשנת שנים וכבר לא יכולה לעלות במדרגות - ולא יכולה להפסיק.
"אבל עם כל הכבוד לחוק, הפתרון הוא בחינוך, בהסברה. שיראו מקרים, שילמדו אותם את זה גם בבית-הספר וגם בבית. זו לא חוכמה שיגידו לנו לא למכור, כי הנער יבקש ממבוגר יותר שיקנה לו, או יגיד שזה עבור אבא שלו. אז מה עשינו פה?"
"החוק הזה לא רציני", אומר איציק סדי מחנות "פרה פרה" בתל-אביב. "אם יבוא ילד לקנות, ברור שלא אמכור לו, אבל הנערים של היום נראים גדולים. אני לא אתחיל לבקש מהם תעודת זהות. זה בטח לא ימנע מהם לעשן. מה, חסרים טריקים? זה לא יעזור".
עמיתיו של ח"כ איוב קרא, האיש שעומד מאחורי ההצעה, סבורים כי מדובר בחוק טוב. "אני תומך באיסור מכירת טבק ומוצריו לקטינים, בדיוק כפי שאני מבקש להגביל גישה של קטינים גם לעניינים אחרים שנזקם גדול", אומר יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ אילן שלגי (שינוי), בעצמו מעשן לשעבר. יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, ח"כ מלי פולישוק בלוך (שינוי), אינה מעשנת ומתנגדת לעישון באופן גורף: "אתמוך בכל מה שיכול להביא לכך שילדים ובני נוער לא יעשנו. אני מצדדת בחינוך ובפעולות מניעה מגיל צעיר מאוד. הרי הילדים האלה כלל לא מבינים את משמעות הנזקים המצטברים ואת תופעת ההתמכרות".
גם ח"כים שהם מעשנים כבדים יצאו להגנת החוק. ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) מעשן מושבע, אמר: "אני כבר נפלתי - אז לפחות שהצעירים לא". השרה לאיכות הסביבה, יהודית נאות (שינוי) מעשנת כבדה שנזקי העישון ניכרים היטב בקולה הצרוד: "מי כמוני יודע שאסור בכלל להתחיל עם זה. בוודאי שאתמוך בחוק". מ"דובק" נמסר בתגובה, כי החברה תכבד כל החלטה שתתקבל בחקיקה, וכי היא לא מעודדת מכירת סיגריות לבני נוער.

"נמצא דרך לעקוף את החוק"

כמה בני נוער מתל-אביב הזדרזו להגיב אתמול על הצעת החוק שתאסור על מכירת טבק ומוצריו להם ולבני גילם.
תמיר שוורץ (17): "אני" מעשן מגיל 15. אם אתה לא בן 18, אתה יכול לשלוח חברים לקנות בשבילך סיגריות או נרגילות, לא? יש גם כאלה שנראים יותר מהגיל שלהם. זה יוצר מצב שלפעמים אתה משקר. לא נראה לי שבפיצוציות יבקשו עכשיו להציג תעודת זהות. אני אמשיך בכל מקרה".
עדי מל (17): "נראה לי שזה רק עניין פורמלי, להראות שעשו חוק. החבר'ה כבר ימצאו דרכים לעקוף את החוק, ויסעו לכל מיני מקומות מפוקפקים כדי להשיג חפיסת סיגריות. גם אלכוהול אסור לשתייה וכל מיני נערים, מתחת לגיל המותר, דופקים את הראש במסיבות".
שי ברזל (17): "החוק הזה פסול בעיני. זו מדינה דמוקרטית עם חופש בחירה. אנשים ישיגו סיגריות בדרכים לא חוקיות ויתבצע מסחר של סיגריות מתחת לגיל 18, כמו סמים. גם נער בן 17 יכול לקחת את חייו בידיו, לא רק בן 30. עישנתי במשך שנה וחצי ולפני שבוע הפסקתי, כי החלטתי שאני צריך ללמוד מהטעויות שלי. בכוח שום דבר לא ילך".
בר פלג (15): "החוק הזה מוצדק. אני בעד כל העניין. ילדים בגיל שלנו סתם יושבים ומעשנים, כי אין להם מה לעשות, וזה סתם פוגע בהם. אני חושב שגם ילדים קטנים לא צריכים לעשן נרגילה, כי זה ממכר כמו סיגריה. היום ילדים ממש קטנים, בכיתות ה'-ו' מעשנים נרגילות חופשי בגינות ציבוריות".

האירופאים מחמירים פחות: מוכרים טבק לבני 16 ומעלה

בבריטניה מכירת סיגריות מוגבלת לבני 16 ומעלה, אלא שהשלטונות אינם מצליחים לאכוף את החוק, ומחקרים מעלים ש-20 אחוז מבני ה-15 כבר מעשנים. גם בגרמניה החלו השנה להגביל את מכירת הסיגריות לגיל 16. העונש המרבי על מכירת סיגריות מתחת לגיל זה עומד על 50 אלף יורו, אולם הרשויות בגרמניה מודות כי אכיפת החוק קשה מאוד. בשנים האחרונות חלה עלייה במספר בני-הנוער מתחת לגיל 16 המעשנים בגרמניה, ולאור זאת פתחו רשויות הבריאות במדינה במבצע הסברה נרחב למניעת עישון בקרב בני-נוער. הרשויות מקוות כי ייקור מחירי הסיגריות באמצעות "מס הטבק" שהוטל לאחרונה, יתרום גם הוא לצמצום מספר בני-הנוער המעשנים
גם בצרפת - שבה בני נוער מעשנים הם מחזה שכיח – יש הגבלות על ממכר סיגריות לקטינים: אסור למכור סיגריות לבני נוער מתחת לגיל 16 וכן חבילות מוזלות של עשר סיגריות – החביבות במיוחד על צעירים. החוק מאפשר מתן דו"חות של 250 יורו ועונש מאסר לכל מוכר שעובר על ההגבלות.
בארצות-הברית מחמירים יותר בהשוואה לאירופה: שם מותר למכור סיגריות רק לבני 18 ומעלה – בדומה להצעת החוק של ח"כ איוב קרא. ליד החנויות לממכר מוצרי טבק מוצבות אזהרות, והמוכרים מתבקשים לדרוש תעודת זהות מקוני הסיגריות.

בהכנת הכתבה השתתפו: נווית זומר, גבי ברון, חיים שיבי, אמירה מורג וחבצלת דמארי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
לא חסרים טריקים לקנות סיגריות. פיצוציה
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: ג'רמי פלדמן
ישיגו סיגריות בכל מחיר. בני נוער
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים