שתף קטע נבחר

וילה מהאגדות

לפני כשישים שנה הוקמה וילה מפוארת בסמוך לבית גוברין. תושבים, חיילים, אנשי קולנוע, מטיילים - ואפילו נאצר - נהנו ממנה ומהנוף הנשקף סביבה. כיום היא נטושה ומוקפת גדר תיל דוקרנית. המנהל: "המבנה מסוכן"; המועצה לשימור: "לא מעורבים"

מפת סימון השבילים אומרת 'הווילה', ואנשי האזור מכנים את הגבעה עליה שוכן הבית הערבי הנטוש 'גבעת הווילה'. סיפורים רבים נקשרים בשמו של המקום. אגדה מספרת כי הווילה הייתה שייכת לעבדאללה מלך ירדן ואגדה אחרת מספרת שמשה דיין רצה לנכס אותה לעצמו אבל 'הזקן' לא נתן לו. ויש גם אגדות על אפנדים באדרות צמר כבשים, ועל עסקות נדל"ן מסתוריות שנסגרו במקום ("זה הכל בובע מאייסעס", אומר ההיסטוריון הצבאי ד"ר מאיר פעיל, סיפורי סבתא. "על כל מיני מקומות יש 60 סיפורים שהם בובע מאייסעס").
הדרך אל הבית פשוטה. הוא ניצב ממש מעל צומת בית גוברין מימין הדרך (אם באים מכיוון קריית גת), מול הפנייה לבסיס מג"ב, כשני קילומטר לפני בית גוברין (כביש 35, אשקלון-חברון). בצמוד לכביש מקום חנייה, ושביל רחב עולה אל עבר הבית המוקף אורנים שמסתירים אותו מעיני הנוסעים בכביש.
מספרים שמה שנותר שם היום הוא כאין וכאפס לעומת מה שהיה ואפילו לעומת מה שנותר מהבית עד שנות ה-70. עדיין קשה שלא להתרשם מבית האבן גדול המידות, על מרצפותיו, מרפסותיו, והנוף הנשקף מהן לכל עבר. מסביב לבית - גדר תיל. גדר ללא רבב חלודה, ועליה נתלו שלטים צהובים: "מדינת ישראל, מנהל מקרקעי ישראל, הכניסה לשטח אסור! הנכנס עושה זאת על אחריותו וישא בתוצאות". שאריות גליל התיל נזרקו בינות לקוצים.

אמבטיה, נאצר, קורס מכ"ים

הבית נבנה על ידי משפחת אל עזי. המשפחה, מספר מדריך הטיולים משה פרנק, ירדה מהר חברון לפני כ-300 שנה ובסיוע שיטת הבקשיש העותומנית צברה הרבה רכוש, בעיקר אדמות (לדברי מדריך הטיולים רפי גושן, את עושרה צברה המשפחה דווקא בשנות ה-30 של המאה ה-19). כך או אחרת, בראשית המאה ה-20 הם כבר היו מאוד עשירים, 'אפנדים' כמו שקראו לזה אז, והם ישבו בעיקר במסמייה ובבית ג'וברין. ככל הנראה הצליחו בני המשפחה להסתדר ולתמרן בין היהודים והאנגלים והתנועה הלאומית הפלסטינית - "שייח' עבדאללה אל עזי - שנקרא גם שייח' חלילי - היה המייצג של בית ג'וברין", אומר גושן.
בשנות ה-40 יצאה המשפחה מבית ג'וברין ובנתה מעין כפר משלה. באותו מתחם היו מספר בתים, בהם בית לרופא הכפר והווילה המפוארת של השייח' עבדאללה - שנותרה שם עד היום. חלקת אדמה מול הווילה נמכרה לבריטים שהקימו עליה נקודת משטרה. במסגרת העסקה התחייבו הבריטים לספק מים וחשמל לבתים החדשים. דרי הוילה נהנו משבעה חדרים עם חשמל, מערכת מים זורמים בצנרת נחושת ואפילו מאמבטיה. לאחר שנים ספורות בלבד, בהן נרקמו בבית עסקאות נדל"ן שונות, הגיע ב-1948 הצבא המצרי וגירש את יושבי הוילה יחד עם כל תושבי האזור.
מפקדת הבריגדה המצרית התיישבה, איך לא, בווילה. משם נוהל המשא ומתן לפינוי 3,000 החיילים המצריים שכותרו בשלהי 48' בכיס פאלוג'ה. באותה מפקדה ישב גם שליש הבריגדה, סרן גמאל עבד אל נאצר, מי ששנים ספורות אחר כך יוביל את מהפיכת הקצינים במצרים, ויהיה לנשיאה הראשון.
במהלך המלחמה העבירו המצרים את המקום לשליטת הליגיון הירדני. הנקודה אותה התקשה צה"ל לכבוש הייתה תחנת המשטרה הבריטית הסמוכה, שנכבשה רק בניסיון השני. "משזו נכבשה", מספר ד"ר פעיל, "כל אזור בית גוברין נפל בידינו". הווילה נלקחה ללא קרב. במשך שנים ארוכות היא שימשה את הצבא, בין היתר כמקום המפקדה של קורס המכי"ם של גבעתי, ואז נעזבה.
הבתים השתמרו יפה עד שנות ה-70, מספר פרנק, ואז הרסו שישה מתוך השמונה. "אני לא מבין מה ההיגיון בזה", אומר פרנק, "ואם יש היגיון אז למה השאירו שני בתים". פרנק מספר כי החדר העגול בוילה היה צבוע בפרסקות מקסימות דמויות שיש. את הפרסקות כבר לא רואים שם, לדבריו, מאז שימש המבנה כאתר צילומים לדרמה 'הקרב על ירושלים'. "בכלל", הוא אומר "הסרטים עשו את החורבן הכי גדול לווילה".

גדר אחת – שני הסברים

לאחרונה סגר מנהל מקרקעי ישראל את הכניסה למקום, וגדר התיל החדשה שמקיפה את הבית חוסמת גם את המעבר בשביל ישראל. הווילה אמנם נמצאת על שביל ישראל, אבל די בביקור קצר במקום על מנת להבין כי בעצם שביל ישראל הוא שנמצא עליה: ביד גסה סומנו עליה שלושת הקווים - לבן-כחול-כתום - המציינים את המסלול בשטח.
ממנהל מקרקעי ישראל נמסר בתחילה כי "מדובר בנכס בניהול המנהל. מדי פעם פולשים לנכס ומנהלים בו אירועים מסחריים, לכן ע"מ למנוע פלישות גידרנו את השטח והצבנו שלטים 'הכניסה אסורה'".
בתגובה לשאלה בעניין סגירת שביל ישראל בגדר התיל הוסיפו במנהל כי "מדובר במבנה ישן ומט לנפול המסכן את השוהים בו. לפני שגודר השטח היו עוצרים במקום מטיילים להפסקת קפה או ארוחת קלה ועל כן הוחלט לגדר שטח מסביב לבית בגודל דונם בלבד 30X30 כדי למנוע פגיעה בבני אדם. גדר התיל נועדה למנוע כניסה למבנה וניתן לעקוף אותה".
דן שגיא, סמנכ"ל המועצה לשימור אתרים ורכז איזור הדרום במועצה, מסר כי "המועצה לשימור אתרים אינה מעורבת באתר זה בתחום השימור. המועצה תבדוק את המעמד הסטטוטורי של הנכס ואת התפעול השוטף שלו מול הרשויות שקיבלו מנדט להפעילו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גילי סופר
גדר תיל חוסמת מבקרים
צילום: גילי סופר
צילום: גילי סופר
שביל ישראל חוצה את הוילה
צילום: גילי סופר
צילום: גילי סופר
ועדיין בית האבן מרשים
צילום: גילי סופר
מומלצים