שתף קטע נבחר

אמצעי אבטחה קפדניים בקמפוס הר הצופים

גדרות גבוהות, סידורי אבטחה נוקשים מתמיד ותחושה כללית של מבצר; מה קרה באוניברסיטה בשנה שחלפה מאז הפיגוע הרצחני בקמפוס הר הצופים? מתברר שאפילו הפגיעה במספר הנרשמים מחו"ל היתה קטנה מהצפוי

"המשפחה שלנו התרחבה, כי האוניברסיטה פשוט נכנסה אלינו הביתה", אומרת השבוע אילנה בראשי, אחותה של רויטל ז"ל, שנהרגה בפיגוע בקמפוס הר הצופים לפני שנה. משפחת בראשי לא רק שאינה כועסת על האוניברסיטה בעקבות האירוע אלא טוענת כי מאז המקרה המוסד דואג לה ומסייע בצורה "שלא תיאמן". ב- 31 ביולי לאחרונה התקיים בהר הצופים טקס לזכרם של האנשים שנהרגו בפיצוץ החבלני בקפיטריה ע"ש פרנק סינטרה בשנה שעברה.
חייהם של תשעה אנשים, שלמדו ועבדו באוניברסיטה, קופחו בפיגוע, שאירע במקום שנחשב מוגן ושמור. רבים חשו לאחר המקרה, כי אם ניתן היה לבצע פיגוע במוסד כמו האוניברסיטה העברית, הרי שאין הם בטוחים בשום מקום. האוניברסיטה, מצידה, דאגה לבצע בשנה האחרונה שורה של פעולות לתגבור האבטחה במקום, כדי להשיב את תחושת הביטחון.
ואכן התברר כי הפיגוע לא רק שלא הבריח את האנשים ממנה, אלא להפך – למעט המסלול החד שנתי של תלמידי חו"ל, שבו נרשמה ירידה יחסית במספר הנרשמים לקראת השנה הבאה, מדווחת האוניברסיטה על עלייה בכל שאר המסלולים והתחומים.
לדברי הנהלת האוניברסיטה חלה עלייה של עשרה אחוזים בהרשמה לבית הספר לתלמידי חו"ל וכן נרשמה עלייה משמעותית בהרשמה לקורסי הקיץ. 581 סטודנטים מחו"ל למדו בשנה החולפת בתוכניות השונות שמציעה האוניברסיטה: מכינה, לימודים מתקדמים, תוכניות חד שנתיות, תוכנית חד שנתית בשפה האנגלית למסיימי תיכון בחו"ל וכן תוכניות מיוחדות. עם זאת, לגבי המסלול החד שנתי לתלמידי חו"ל ציין נשיא האוניברסיטה, פרופ' מנחם מגידור, כי בדרך כלל יש בו כאלף תלמידים, אך המספר כרגע עומד על כ- 150 בלבד.
האוניברסיטה מדווחת כי בשנה החולפת נוספו גם כ- 450 דוקטורנטים חדשים. גם בהרשמת סטודנטים מהארץ חלה עלייה של למעלה מעשרה אחוזים לקראת השנה הבאה.

הקמפוס כיעד מבוצר

מסיור בקמפוסים ניתן להתרשם כי בשנה האחרונה הם הפכו למבצרים בזעיר אנפין: הגדרות עובו והוגבהו, הוגדלו מספרי התצפיות והמאבטחים, תוגברו הבדיקות בכניסות ונוספו אמצעי הגנה וניטור. סטונדנטים ואורחים רבים שפקדו במהלך השנה את הקמפוסים הביעו תרעומת על אמצעי האבטחה הקפדניים, אך דומה שכעת לכולם ברור – עדיף אבטחה מוגברת מחסרונה.
אחת הטענות הקשות שהועלו לאחר הפיגוע כלפי האוניברסיטה היתה מצד מד"א. אנשי כוחות ההצלה טענו כי לא יכלו להיכנס לאזור הקפיטריה עם האמבולנסים, ולכן נאלצו החובשים ואנשי זק"א להקים מוקד מרוחק, שאליו הגיעו הפצועים באלונקות. "אם היינו יכולים להגיע קרוב יותר לפצועים, הפינוי היה מהיר יותר", אומר השבוע מנהל מד"א בירושלים, יוני יוגודובסקי. באוניברסיטה עצמה מודיעים כי המצב הזה לא שונה וגם לא ישתנה. "אין לנו אפשרות לבנות את הקמפוס מחדש וגם לא לפרוץ דרכי גישה מבלי להרוס בניינים", ציינו באוניברסיטה.

השגרה שהביאה למוות

רויטל בראשי ז"ל, בת 30 במותה, עבדה במשך שמונה שנים בפקולטה למשפטים בהר הצופים, כאחראית על המנגנון המינהלי, על החזרת מחברות בחינה ועל חדר הבחינות. בראשי גם סייעה רבות לאנשי הסגל האקדמי בפקולטה והפכה לצומת מרכזי. ההערכה לה ולעבודתה גרמה לקברניטי הפקולטה להחליט על הקמת גן על שמה, 'גן רויטל', שנחנך לאחרונה ליד בניין הפקולטה. לגן זה הוזמנה משפחתה, לאחר טקס הזיכרון המרכזי.
אחותה של רויטל, אילנה, סיפרה השבוע לעיתון "ירושלים" על היחס החם שלו זוכה המשפחה מאז האסון. ההורים השכולים מוכרים כעת כגמלאים של המוסד, דבר המעמיד לזכותם קצבה חודשית. "זה מדהים שהם עשו את זה", מספרת אילנה, "למרות שרויטל לא נחשבה עובדת קבועה. היא היתה זו שתמכה בהורים וסייעה להם, וגם עכשיו הם ממשיכים לקבל סיוע בזכותה".
לוינה שפירא ז"ל, בת 53 במותה, היתה מנהלת המחלקה למינהל תלמידים באוניברסיטה ובפועל ניהלה את מערך הסטודנטים באמצעות חמישה מדורים שונים: מדור קבלת תלמידים, מיון והערכה, רישום לימודים וציונים, חשבונות סטודנטים ומדור סיוע. לוינה 'סגרה מעגל' לאחר שהתחילה את דרכה באוניברסיטה כעובדת המחלקה בשנת 1969, ובחמש השנים האחרונות ניהלה אותה ביד רמה.
כשלושה שבועות לאחר מותה פנה מנכ"ל האוניברסיטה וסגן הנשיא, משה ויגדור, אל גיסתה של לוינה, בילי, שבמשך שנתיים ניהלה את מחלקת כוח אדם באוניברסיטה. "ויגדור אמר לי שלאחר התייעצות עם הנשיא והרקטור של האוניברסיטה, הוא מעוניין להציע לי 'לתפוס' את תפקידה של לוינה", מספרת בילי. "אחרי שהתייעצתי עם בעלי והילדים ועם בעלה של לוינה ז"ל וילדיה, החלטתי להסכים להצעה ולמלא את התפקיד שאותו מילאה בטרם מותה. היה לי גם ניסיון במחלקה כי עבדתי שם בעבר. לוינה היתה אישה מאד יפה ומאד חרוצה. למרבה הצער היתה לה שגרת יום קבועה, שהביאה אותה תמיד באחת וחצי בצהרים לקפיטריה. הפיגוע היה באחת שלושים וחמש. כששמעתי מה קרה, הסתכלתי על השעון וידעתי שהיא היתה שם".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אתר האוניברסיטה
קמפוס הר הצופים. ממוגן ומאובטח לקראת תחילת שנת הלימודים
צילום אתר האוניברסיטה
מומלצים