שתף קטע נבחר

אושר: כחצי מיליון שקל עבור שירותי לשכה לדן תיכון

ועדת הכנסת נאלצה להיעתר לדרישותיו של יו"ר הכנסת לשעבר. זאת בעקבות החלטת ביהמ"ש העליון ליישם חוק קיים - לפיו תנאי יושבי ראש לשעבר לאלה של ראשי ממשלות בגמלאות. אלא שלעומת האחרים, תיכון דרש סכומים מעט גבוהים יותר

הקיצוצים והגזירות הכלכליות אינם חלים, מסתבר, על מספר סעיפים בתקציב - כל עוד אלה נוגעים ליושבי ראש כנסת בעבר. 

 

ועדה משותפת מטעם ועדת הכנסת וועדת הכספים אישרה הבוקר (יום ג') מסגרת תקציב של 400 אלף שקלים עבור שירותי לשכה ליו"ר הכנסת לשעבר, דן תיכון. מדובר בתקציב שתיכון יוכל לנצל עד סוף השנה הנוכחית, בעוד ארבעה חודשים בלבד. בשנה הבאה יוכל לדרוש תקציב נוסף. 

 

ההחלטה התקבלה לאור פסיקת בית המשפט העליון בנושא, שחייב את הכנסת לנהוג על פי החוק, אשר משווה תנאיהם של יושבי ראש לשעבר, לאלו של ראשי ממשלה לשעבר.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ רוני בראון, אישר בלית ברירה את הסעיף, ודרש מהיועצת המשפטית ומחשב הכנסת "להכין שעורי בית רציניים לקראת תקציב 2004". לדבריו, "אני מאשר את הסכום כי אני מבין שמדובר בהתחייבויות קודמות, אבל אני דורש כי תבהירו מהו גבול היכולת של תיכון לחייב אותנו. לא אתן פתח לתקציב של 15 מיליון שקלים בשנה לטובת יו"רים לשעבר".

 

יושבי ראש לשעבר של הכנסת מנצלים בדרך כלל סכומים נמוכים בהרבה. לשם השוואה, עלות תקציבית של כל ששת יושבי הראש לשעבר, עומד על 160,000 לערך: שלמה הילל זוכה ל-20,000 שקל בשנה. לאחרונה, ביקש עוזר נוסף. שבח וייס: 120,000 שקל לערך לשנה. אברהם בורג מכהן כח"כ ולא מקבל תקציב בנוסף. דב שילנסקי: 40,000 שקלים. יצחק ברמן לא ביקש מעולם תקציב.

 

על חשבון הקופה הציבורית

 

כיצד הפך סעיף קטן המאפשר לשר לשעבר לקבל שירותי מזכירות לאמצעי ל"סחיטת" הקופה הציבורית? בשנת 1969 קיבלה בוועדת הכספים של הכנסת החלטה המקנה לנושאי משרה ברשויות השלטון זכות להעסיק מזכירות "לכתיבת זיכרונות ולניהול התכתבות אישית בעלת אופי אישי וציבורי". סעיף זה הוחל גם על יושבי ראש כנסת לשעבר.

 

הסעיף קובע כי יו"ר לשעבר, הזכאי לקצבה בשיעור של 70% משכרו המקורי, יהיה זכאי גם לתנאים המשתווים לאלו של ראש ממשלה לשעבר. זאת ללא הגבלת סכום ולכל החיים. בנובמבר 2001 הסדירה ועדת הכנסת את נושא הזכאות וקבעה כי יו"ר לשעבר זכאי לשירותי משרד במשך חמש שנים מיום סיום כהונתו.

 

מיד כאשר סיים דן תיכון את כהונתו ויצא לגמלאות, הוא עתר לבית המשפט העליון. בעתירה שהגיש נגד חשב הכנסת פירט תיכון כיצד הוא מפרש את החוק. בקשותיו היו מגוונות: שירותי מזכירות, פדיון דמי חופשה, החזר הוצאות טלפון, מענק דירת שרד, חשבון לחברת סופרגז, תשלום עבור מסיבות עיתונאים, חשבון מיים לעיריה, חשבון לחברת הכבלים, תשלום מוניות, תשלום בגין רכישת רדיו שעון, רכישת כרטיסי חנייה, רכישת ריהוט גן, טייפ מנהלים, כיבודים וכמובן את הוצאות המשפט.

 

הכנסת טענה מנגד, כי תיכון רשאי לקבל שירותי מזכירות לכתיבת זיכרונותיו ולהתכתבות, וכי "לדרישות אין דבר וחצי דבר עם שירותי מזכירות". בפברואר 2002 קבע שופט בית המשפט העליון, שלמה לוין, כי יש להשוות את תנאיו של תיכון לתנאי ראש ממשלה לשעבר, כפי שמצווה החוק - ושלח את הצדדים לפתור את המחלוקות שהתגלעו בניהם.

 

בעקבות הפסיקה, החליטה הכנסת לאפשר לדן תיכון להנות מתנאים של רה"מ לשעבר וקבעה כי יועמדו לזכותו לשכה בגודל 150 מ"ר,מנהל לשכה, עוזר וכתבן, שיועסק דרך חברת כוח אדם. בכנסת ציפו מתיכון לצמצם את דרישותיו, שאמנם אינן עומדות בניגוד לחוק, אך עומדות בניגוד ליושר הציבורי הנדרש מיושבי ראש לשעבר.

 

"ארבע שנים לא קיבלתי אגורה"

 

דן תיכון מסר בתגובה: "פרשתי לפני ארבע וחצי שנים ולא קיבלתי אפילו אגורה עבור לשכה. לקחתי את הכנסת לבית משפט והם הפסידו. ומאז הם מתחמקים. מוליכים אותי שולל. גם בשנה שעברה ועדת הכנסת אישרה תקציב של חצי מיליון שקל עבורי אבל לא קיבלתי אגורה. 

 

"לא מעניינים אותי הפירושים של המחלקה המשפטית של הכנסת, שרק מרמה את ועדת הכנסת. זה לא עניין של ספר או עניין של משרד כזה או אחר. כמה רציתי מהם? 1,500 שקל לחודש עבור חשמל, מים, עפרונות, נייר וטלפונים. אפילו הצעתי להם שהבית שלי יהיה הלשכה. הם לא הסכימו. הם יודעים שאחזור לעליון". תיכון מאשים: "הלשכה המשפטית של הכנסת מרמה את הוועדה".

 

מכוניות משוריינות לריבלין ולפרס

 

בתוך כך אישרה ועדת הכנסת סכום של שלושה מיליון וחצי שקלים המיועד לרכישת הרכב ולאבטחת מספר חברי כנסת. הכנסת תרכוש רכב משוריין בסכום של מיליון ומאה אלף שקלים שישמש, יחד עם רכב נוסף שכבר נרכש, את יושב ראש הכנסת, ראובן ריבלין, ואת יושב ראש האופוזיציה, שמעון פרס. על פי הוראות השב"כ, שני האישים מחוייבים לנוע ברכב משוריין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר הכנסת
תיכון. "כמה כבר רציתי מהם?"
צילום: אתר הכנסת
בראון. "תכינו שיעורי בית"
צילום: אתר הכנסת
יצחק ברמן. אפס תקציב
צילום: אתר הכנסת
מומלצים