שתף קטע נבחר

הורים יקרים, לפתוח ארנקים

אתם מכירים את המעטפות האלו בתחילת כל שנה: בתי הספר כבר שולחים לכם בקשה ועוד בקשה ל"תשלומי הורים". כמה תשלומים כאלה יש בעצם – ועד היכן מגיעה החובה שלכם לשלם? מדריך מקוצר לג'ונגל התשלומים

הכינו את הארנקים: בתקופה הקרובה יקבלו הורי התלמידים דרישות לתשלום מבתי הספר של צאצאיהם. "תשלומי ההורים" השנה מסתכמים בסך הכל בסכום של כשני מיליארד שקלים.

 

מה צריך לשלם, ומהי דרישה מוגזמת? כיצד ניתן לדעת היכן יש לעמוד על זכויותיכם? ynet מביא לכם מדריך מקוצר לנושא תשלומי ההורים, שהפכו את "חוק חינוך חובה חינם" לבדיחה עצובה.

 

כמו כל דבר, זה מתחלק ל-3

 

תשלומי ההורים מתחלקים באופן בסיסי לשלושה: תשלום חובה, תשלומי רשות ותשלומים מרצון.

 

תשלום החובה, העומד על 28 שקלים, ניתן עבור ביטוח התלמיד. בשנה שעברה, אגב, עמד תשלום החובה על 22 שקלים בלבד, אולם הסכום הועלה ב-6 שקלים. אבל אל תדאגו, לא מדובר בהעלאה אלא בדיוק להיפך: על מנת להקל עם ההורים, הוחלט בוועדת החינוך של הכנסת, יחד עם משרד החינוך, שהעלייה הזו תופחת מתשלומי הרשות. לפיכך, בפועל הוזלו התשלומים ב-6 אחוזים לעומת השנה שעברה.

 

תשלומי הרשות, אותם משלמים מרבית ההורים במוסדות החינוך, נעים (כפי שאושרו בוועדת החינוך) בין 222 שקלים לילד בגן ועד ל-1351 שקלים לתלמיד בבית הספר התיכון.

 

מה זה כולל? תשלומי הרשות כוללים את הטיולים השנתיים, סל תרבות, מסיבת סיום, מסיבות כיתתיות, השאלת ספרי לימוד ותשלום לארגון ההורים הארצי וועד ההורים היישובי (שקל וחצי לכל אחד). ההורים לא מחויבים לשלם את תשלומי הרשות - אך מי שלא ישלם, ילדיו לא ישתתפו בפעילויות שממומנות מתשלומי ההורים ובית הספר יצטרך לדאוג לאותם תלמידים לפעילות חינוכית אחרת.

 

התשלומים מרצון כוללים תשלומים עבור התל"ן (תוכנית לימוד נוספת). מדובר בתשלום עבור שעות לימודים נוספות, בדרך כלל שיעורי העשרה. המחירים המותרים לגביה בתל"ן הם 324 שקלים בגן הילדים, 327 שקלים בבית הספר היסודי ו-399 שקלים בבית הספר העל יסודי. המחיר הוא עבור שלוש שעות תל"ן.

 

חשוב להדגיש ששיעורי התל"ן מותנים בכך שכל ההורים מסכימים בחתימתם לכך שהם מעוניינים בתל"ן, המאושרת על ידי מנהל המוסד החינוכי ומנהל המחוז של משרד החינוך. התשלום עבור התל"ן יהיה בעצם תשלום עבור חינוך אפור – ההורים שיש להם את היכולת ישלמו, ומי שאין לו - לא ישלם ולא יקבל.

 

זהו זה? איפה... נוסף לשלושת סוגי התשלומים האלה, ישנם עוד שני תשלומים. הראשון הוא תשלום מיוחד עבור בריאות השן, אותו יידרשו ההורים לשלם רק אם הוסכם עליו בין הרשות המקומית לבין ועד ההורים. אם יש הסכמה, העלות תהיה 33 שקלים.

 

תשלום נוסף, שאינו חובה, הוא תשלום במסגרת "מוכר מרצון לקונה מרצון". מדובר בשירות של רכישה מרוכזת לנוחיות ההורים. תשלום כזה מותנה באישורו של ההורה בכתב כי הוא מעוניין בשירות. במידה והשירות מופעל במהלך יום הלימודים, ישותפו בו כל התלמידים - גם אלה שלא שילמו עבורו.

 

חשוב לציין: במסגרת גביית תשלומי ההורים, חל איסור על מנהלי מוסדות החינוך לערב את התלמידים בתהליך הגבייה. אסור גם להעביר כספים מסעיף לסעיף – כל תשלום הוא עבור המטרה המיועדת לו בלבד. בנוסף, הנהלות בתי הספר לא יגבו כסף עבור תעודה ובול.

 

כדאי לשלם "קצת" יותר?

 

עד כאן הכללים ש"בספר". אבל כאן בדיוק מתחילה המציאות הישראלית לעשות את שלה. כלומר – יש בתי ספר ויש בתי ספר "יוקרתיים".

 

אחת הבעיות הקשות של תשלומי ההורים היא שמנהלים מרשים לעצמם שוב ושוב לגבות סכומים גבוהים יותר מהורים. זה קורה בעיקר בבתי ספר שלהם הביקוש גבוה, הנמצאים באזור שבו המצב הכלכלי של ההורים טוב ולא אכפת להם לשלם "בקשיש" כזה או אחר לבית הספר.

 

כבר כיום יש פער משמעותי בין בתי ספר של"אלה שיש להם" לבין בתי ספר של "נזקקים", שבהם רבים מההורים לא עומדים אף בתשלומי החובה הבסיסיים. ועדת החינוך של הכנסת לחצה על משרד החינוך כדי שיכפה תשלום אחיד של הורים לבתי הספר, שרק אותו יהיה ניתן לגבות.

 

הוחלט להקים סיירת פיקוח אכיפה, שאמורה לטפל בתלונות של הורים שנדרשו לשלם יותר כסף מכפי שאושר. הסיירת כוללת 70 צוותים, 10 בכל מחוז, והיא מבצעת בדיקות פתע תקופתיות במוסדות החינוך. כמה זה הגס מהתקציב? מנכ"ל משרד החינוך, רונית תירוש, סיפרה כי עלות הסיירת היא כ-300 אלף שקלים.

 

אבל ההחלטה נפלה, בין היתר משום שמדובר בנושא קריטי: במהלך שנת הלימודים האחרונה הוגשו 660 תלונות על חריגות בגביית תשלומי ההורים. לסיירת מן הסתם לא תחסר עבודה. משרד החינוך החליט במסגרת האכיפה כי מנהלים שיחרגו מהסכומים שאושרו יועמדו לדין משמעתי - ואם יהיה צורך, גם יפוטרו (אם הם עובדי המשרד. נגד מנהלים שהם עובדי רשות יינקטו הליכים ברשות המקומית).

 

משרד החינוך יצטרך להתמודד עם בעיה נוספת: עמותות בתי הספר. בתי ספר רבים גילו את נושא העמותות, החביב כל כך על הפוליטיקאים הבכירים אצלנו. וכך זה עובד: המנהל, מצידו, גובה כחוק רק את התשלומים המאושרים – אבל "העמותה" שהוקמה יכולה לגבות כסף מההורים לצרכים שונים, מתחת לשולחן. גם בנושא זה מתכוונת "הסיירת" לפעול.

 

ואם אין כסף?

 

המצב הכלכלי במדינה יקשה על משפחות רבות לשלם את תשלומי ההורים. בפני ההורים עומדות שתי אפשרויות: האחת, לפנות למשרד החינוך בבקשה לסיוע. והשניה - לפנות לרשות המקומית על בבקשה זהה.

 

בשני המקומות מבטיחים כי יפעלו לסייע. ובכל מקרה, קוראים גם במשרד החינוך וגם בוועדת החינוך להורים - לסרב לשלם כספים מעבר למה שאושר. ולהתלונן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש כסף? (ארכיון)
צילום: ענת שינקמן
טיול שנתי. כל דבר יעלה לכם
צילום: ענת שינקמן
מומלצים