שתף קטע נבחר

שלב 4: תוכנות נגד ריגול וסוסים טרויאניים

עבור אבטחה משופרת, אין די בתוכנת אנטי וירוס ופיירוול. תוכנות נגד ריגול וסוסים טרויאניים ישלימו את מערך האבטחה של המחשב שלכם

נוסף על תוכנות אנטי וירוס ופיירוול, הסוג השלישי של כלי האבטחה שכדאי להחזיק על המחשב הם יישומים נגד סוסים טרויאניים (Anti-Trojan). רבים נוטים לבלבל בין וירוסים לסוסים טרויאניים, ולכן חשוב להסביר: לא רק שמדובר במזיקים שפועלים אחרת לגמרי, אלא שתוכנות האנטי-וירוס לא מטפלות בהם כראוי, וכך גם תוכנות הפיירוול.

 

דפוסי הפעולה של הסוסים הטרויאניים שונים מאד מאלו של וירוסים. בדרך-כלל הם מגיעים למחשב דרך הדפדפן, בפעולה שנראית לגיטימית לחלוטין - למשל, כאשר אתר כלשהו מבקש מכם לאשר טעינה של תוכנה מסויימת למחשב שלכם, ואתם מאשרים. האתר - אתר פיראטי מן הסתם - עשוי להסביר לכם מה התוכנה עושה (למשל: מאפשרת לכם לצפות בוידאו בחלון הדפדפן), וייתכן אפילו שההסבר יהיה אמת. אבל לא כל האמת, כי האישור שלכם בעצם יגרום לטעינה של סוס טרויאני למחשב שלכם, ומבחינת תוכנת הפיירוול זו פעולה לגיטימית לגמרי.

 

סוס טרויאני יכול להגיע למחשב שלכם גם כשהוא מצורף למשחק שנשלח אליכם בדואר אלקטרוני, או להסתתר מאחורי הודעת שגיאה באתר כלשהו, וכן הלאה. מרגע שהוחדר אליכם, הוא עלול לשמש את זה ששלח אותו כדי להשתלט על המחשב שלכם, להעביר מידע עליכם ועל הרגלי הגלישה שלכם, או כדי לפרוץ באמצעות המחשב שלכם למחשבים אחרים.

 

TDS 3

 

בתחום האנטי-טרויאניים ניתן בהחלט לציין מספר תוכנות ראויות - כל אחת על יתרונותיה וחסרונותיה. אבל מעל לכל התוכנות האלה ניצבת אחת שבהחלט אפשר לומר שהיא ה"רולס-רויס" של האנטי-טרוייאנים: TDS 3. התוכנה קיימת כבר מאז 1997 והמפתחת שלה, DiamondCS, מתגאה כי לאורך כל התקופה הלא-קצרה הזו היא הקפידה להפיץ עדכונים יומיים לתוכנה. במילים אחרות: היא גם עושה את העבודה וגם מתעדכנת ברציפות.

 

מעבר לוותק המרשים TDS 3 היא תוכנה מרשימה באופן כללי. כשתראו לראשונה את מסך ההפעלה שלה, תחשבו לרגע שהיא נועדה להגן על מערכת מחשבים משוכללת בפנטגון ולא על המחשב האישי שלכם בבית. בייחוד כשכבר במהלך הסריקה הראשונה, עם ההפעלה, התוכנה תברך אתכם בברכה רלוונטית לשעת היום - וזה לא הדבר הכי חכם שהיא יודעת לעשות.

 

במהלך הפעולה הרגילה התוכנה הזו סורקת כל ביט מידע במחשב שלכם, ומחפשת לא רק סוסים טרויאניים אלא גם מוטציות שלהם, ושאר מזיקים. היא תדע לסרוק קבצים ותהליכים (Process) בצורה מהירה במיוחד, לזהות טרויאניים קיימים וחדשים, ותציע לכם ערכת כלים מיוחדת לניתוח ונטרול הסוסים שיתגלו. זו לא התוכנה הכי ידידותית שתתקינו על המחשב שלכם, והיא גם לא תוכנת חינם. אבל לפני שתחליטו אם לשלם או לא לשלם, כדאי להוריד אותה להתנסות כדי לקבל קצת מושג על מה שנעשה במחשב שלכם ועל מה שהיא יודעת לעשות.

 

TDS 3

רשיון: חופשית ל-30 יום, לאחר מכן 49 דולר.

נפח הקובץ: 5MB

האתר: tds.diamondcs.com.au

קישור להורדה ישירה

 

תוכנות אנטי ריגול

 

סוג נוסף של תוכנות שפעולתן ודרכי התפשטותן דומות מאד לסוסים הטרויאניים הן תוכנות הריגול (Spywares, או אם תרצו "רוגלה"). חלקן תוכנות שממש מרגלות אחריכם ואחרי פעילותכם המקוונת, אחרות הן מנועי פרסומות (Adwares), שעוקבים אחרי הרגלי הגלישה שלכם כדי להתאים את הבאנרים והחלונות הקופצים שיוצגו לכם. הסוג הזה של התוכנות מותקן לעיתים קרובות מאד עם מוצרי תוכנה חופשיים ושיתופיים שאתם מורידים מהרשת. דוגמא אופיינית: Kazaa.

 

הבעיה העיקרית עם תוכנות הריגול למיניהן, היא שכמעט תמיד הן מותקנות על-ידכם - אפילו זה נעשה ללא ידיעתכם ונגד רצונכם. אולי אפילו אתם מכירים את התוכנות הללו, וכבר ניסיתם להימנע מהן - תוכנות פרסומות כמו Cydoor, Bonzy Buddy או Gator, למשל, שתמיד מופיעות מחדש במחשב שלנו בלי בדיוק הבנו איך ומתי זה קרה.

 

שני כלים יכולים לשרת אתכם במלחמתכם בתוכנות הריגול: אחד הוא ההגיון הבריא והשני הוא Ad-Aware. את הכלי הראשון לא בעיה להפעיל. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לבחון האם האתר ממנו אתם מורידים תוכנה כרגע, מציין בבירור האם מתלווה לתוכנה תוכנת ריגול נוספת (רוב אתרי ההורדות המוכרים עושים זאת). בנוסף כדאי לקרוא היטב את הוראות ההתקנה המופיעות על המסך ולא ללחוץ "Yes" באופן אוטומטי.

 

על מנת להגן על עצמם מתביעות, רוב מפתחי ומפיצי התוכנות מצהירים על ההתקנה של תוכנת הריגול מראש, למרות שהם עושים זאת בצורה שיש סיכוי טוב שתחמיצו אותה (למשל, בסוף מסמך הרישוי של התוכנה, שאורכו כאורך הגלות). בכל מקרה, עליכם להניח מראש שכל תוכנה חופשית שאתם מורידים מהרשת תכיל הפתעות כאלו.

 

כיוון שכך, ומכיוון שעל ההגיון הבריא שלנו לא ניתן תמיד לסמוך, כדאי שיהיה בצד כלי נוסף שיאפשר לנו למגר את התוכנות הטורדניות הללו גם אחרי שהותקנו. Ad-Aware עושה בדיוק את זה, ביעילות גדולה, וכבר הפכה לחוד החנית במלחמה בתוכנות הריגול. היא משתמשת בבסיס נתונים מתעדכן תדיר שיודע לזהות את תוכנות הריגול, בדומה מאד לפעולה של תוכנת אנטי-וירוס.

 

למרות שמדובר בתוכנת חינם, Ad-Aware מתהדרת בממשק נעים לעין ונוח לשימוש. עם הפעלת התוכנה תוכלו לבצע סריקה מהירה של הזיכרון, מערכת הרישום (Registry) ומספר קבצים חיוניים בדיסק. התאמה של מאפייני הסריקה, תאפשר לכם לבצע בדיקת עומק של תוכן הדיסק הקשיח שלכם. לרוב סריקה כזו תהיה פחות חיונית - רוב תוכנות הריגול שותלות את עצמן בזיכרון ועל כן התוכנה מאתרת אותן כבר בשניות הראשונות.

 

Lava Soft, המפתחת של Ad-Aware, מקפידה לפרסם עדכונים של התוכנה עם כל הופעה של תוכנת ריגול חדשה או גירסה חדשה של תוכנה מוכרת. היא גם מספקת הגנה נוספת כנגד טרויאניים (למרות שלא יעילה כמו זו של TDS 3). את העדכון אפשר ומומלץ לבצע, ישירות מתוך התוכנה. כדאי לעשות את זה עוד לפני ההפעלה הראשונה, ולחזור לפני כל בדיקה נוספת. בתור התחלה נסו להתקין ולהריץ אותה. הכונו להפתעות!

 

Ad Aware 6

רשיון: חופשי

נפח הקובץ: 1.7MB

האתר: www.lavasoft.de/software/adaware

קישור להורדה ישירה.


פורסם לראשונה 15/08/2003 14:36

 

הכתבה פורסמה לראשונה בחודש אוגוסט
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים