שתף קטע נבחר

הורדת שיער בלייזר: כל מה שצריך לדעת

לפני שנפרדים מתוכנית החיסכון וקובעים תור במכון הלייזר הקרוב, עצרו להתעדכן: האם הטיפול בכלל מתאים לכם, איזה מכשיר לבחור, מהם הסיכונים מול סיכויי ההצלחה וכמה זה עולה

השיטות להסרת שיער מתפתחות במהירות האור: מכשירי הלייזר כבשו את השוק עם הבטחה למקסימום תוצאות במינימום זמן, וגם אנשי המקצוע מסכימים שמדובר בטיפול המוביל כיום. המכשיר הראשון, שנקרא "רובי", הושק לפני כשמונה שנים. הטיפול בו ארך כשמונה שעות, הסב לא מעט כאב, והתאים אך ורק לבהירי עור. ובכל זאת נהפך החידוש ללהיט. בדומה לתחום המחשבים, מרגע שהומצא המכשיר הראשון, נרשמה התקדמות מסחררת. עד כדי כך, שהרובי כבר נחשב כיום לענתיקה. הטיפול במכשירים החדשים אורך כשמינית הזמן, כואב הרבה פחות, ומקצת המכשירים מתאימים לטיפול אפילו בבעלי עור כהה.

 

הפיתוח המואץ חולל מהפכה בשוק המכשירים להסרת שיער: המחט החשמלית - אאוט. טכנולוגיית הלייזר - אין. מכוני לייזר צצו כפטריות לאחר הגשם, וגם במחלקות האסתטיות בבתי חולים רבים הבינו מהר מאוד את הפוטנציאל ומיהרו לפתח את תחום ההתמחות הזה. בכל פעם שיוצא מכשיר חדש, אחת לכמה חודשים, המכונים מזדרזים להצטייד, וכל מכון מבטיח ששלו יעיל ומשוכלל יותר. אפילו הקוסמטיקאיות אימצו את הטרנד: מכיוון שמכשירי הלייזר מורכבים ויקרים מדי בשבילן, הן מצאו פתרון בדמות מכשירים פשוטים וזולים יותר, העושים שימוש בשיטת קרן אור שמבוססת על טכנולוגיה דומה.

 

כיצד פועלת טכנולוגיית הליזר להסרת שיער? "ממש כמו החשמל, האור הוא אנרגיה שאפשר להפוך אותה לאנרגיית חום", מסביר ד"ר יבגני פפשב, מומחה לטיפול בלייזר בבית החולים אלישע. "הרעיון הוא לנצל את האנרגיה הזאת כדי לחמם את שורש השערה עד שייגרם נזק והרס שימנעו צמיחה מחודשת של השערה. מכשיר הלייזר יורה קרן אור שחודרת אל תוך העור. מכיוון שהאור מכוון לאורך גל המתאים לצבע הפיגמנט הנמצא בשורש השערה, הקרן נקלטת בפיגמנט ופוגעת בו, ובכך גורמת להרס השערה".

 

את שפע מכשירי הלייזר בשוק אפשר לחלק לשלושה סוגים, שהם למעשה שלושה דורות של מכשירים, וכל אחד מהם חדש יותר מקודמו. כולם פועלים בשיטה זהה, אך נבדלים במידת ההתאמה שלהם למטופלים שונים. "ההבדל העיקרי הוא אורך הגל שעליו פועל המכשיר", מסביר ד"ר דיוויד פרידמן, דרמטולוג ומומחה ללייזר. "לאורך הגל יש חשיבות רבה מאוד ביעילות המכשיר. ככל שהגל קצר יותר, הפיגמנט קולט אותו טוב יותר.

 

"עם זאת, דווקא היעילות הזאת היא שהופכת אותו למסוכן לבעלי גוון עור כהה, שכן לא רק הפיגמנט המצוי בשורש השערה, אלא גם הפיגמנט בעור עלול לקלוט טוב יותר את הקרן, והתוצאה עלולה להיות כוויות, כתמים וצלקות בעור. לכן, הטיפול בגלים קצרים הוא אמנם היעיל ביותר, אבל הוא אינו מתאים לבעלי עור כהה, שבהם אפשר לטפל אך ורק במכשירים הפועלים בגלים ארוכים יותר".

 

פרט לגוון העור, גורם חשוב נוסף להצלחת הטיפול הוא עובי השיער. הטיפול בכל מכשירי הלייזר כמעט, מתאים רק לבעלי שיער בינוני עד עבה. בשיער דק ופלומתי, בעיקר אם הוא בהיר, הסיכוי להצלחת הטיפול קלוש עד אפסי.

 

איך תדעו איזה מכשיר מתאים לכם?

 

בעלי עור בהיר: לאלה מתאימים מכשירי הלייזר מסוג אלכסנדריט, כגון ERUSONYC. "הם נחשבים ללייזרים מן הדור השני", אומר ד"ר פרידמן, "ופועלים על גלי אור קצרים יחסית, באורך 755 ננומטר (יחידת המדידה של גלי אור). לכן הם נחשבים ליעילים ביותר, אך עלולים לסכן את בעלי העור הכהה".

 

בעלי עור שחום: לאלה יתאימו מכשירי הלייזר מסוג דיודה, כגון "לייט-שיר" ו"נייד". הם נמנים עם הדור השלישי של הלייזרים, ופועלים על גלי אור ארוכים יותר, באורך 810 ננומטר. גלים אלה נקלטים פחות טוב במלנין, ולכן גם הפיגמנט של העור, הנמצא בשערה, יקלוט אותו פחות.

 

"חשוב לציין", מוסיף ד"ר פרידמן, "שמכשירים מסוג זה אמנם מתאימים לשחומי עור, אבל לא לכהי עור ממש, כמו למשל ההודים. אפשר כמובן לטפל בהם גם בבהירי עור, אבל בגלל העובדה שהם נקלטים פחות טוב בפיגמנט, הם יהיו יעילים פחות בשבילם".

 

בעלי עור כהה: עד לאחרונה נחשב הלייזר מחוץ לתחום לבעלי עור כהה ממש, כמו הודים או אתיופים. מכשירי הדור הרביעי פתרו את הבעיה. מדובר בלייזרים מסוג יאג, כגון "אלטוס" ו"לייזרסקופ", שפועלים על גלי אור ארוכים עוד יותר, באורך 1,064 ננומטר, ולכן אינם מזיקים לפיגמנט בעור. בעלי עור בהיר יותר אמנם לא יינזקו אם יטופלו במכשיר כזה, אבל גם לא יפיקו ממנו את מרב התועלת.

 

בעלי שיער דק ובהיר: לאלה לא יתאים אף אחד מסוגי הלייזר שתוארו. זוהי הקבוצה הקשה ביותר לטיפול. "באחרונה יצא לשוק מכשיר שנקרא 'קיו סוויטש יאג'", מעדכן ד"ר פרידמן, "שמאפשר להסיר שיער דק יחסית, בתנאי שאיננו בהיר מאוד. כמו יתר מכשירי הלייזר מסוג יאג, הוא פועל על גלים באורך 1,064 ננומטר, אך נבדל מהם בכך שמשך הפולסים של קרן האור בו קצרים מאוד (ככל שמשך הפולס קצר יותר, כך העוצמה שלו רבה יותר). עם זאת, גם במכשיר זה יש להביא בחשבון אחוזי הצלחה נמוכים יחסית, כ-80%-40%".

 

למי הלייזר לא עוזר?

 

"לבעלי שיער בלונדיני, שיער שיבה ושיער ג'ינג'י בהיר", אומר ד"ר פפשב. "במקרים כאלה קרן הלייזר פשוט אינה מבחינה בינו ובין גון העור, ולכן הטיפול ייכשל".

 

למי אסור לעבור טיפול בלייזר?

 

ד"ר פרידמן: "יש אנשים, שבלי קשר לסוג השיער ולגון העור שלהם, אסור להם לעבור טיפול בלייזר: מי שנוטל רואקוטן (תרופה נגד אקנה), או תרופות על בסיס זהב (למשל, נגד דלקת מפרקים), וחולי ויטליגו, שאצלם עלולים להיווצר כתמים כהים וכוויות באזור הטיפול. הסרת שיער בלייזר אינה מומלצת גם באזורים שבהם יש קעקוע, מחשש לצלקת. למי שיש היסטוריה של הרפס, כדאי לקבל לפני הטיפול בלייזר טיפול נוגד דלקות, ולמי שצלקות אינן נרפאות אצלו היטב בדרך כלל, מומלץ לעשות טסט באזור קטן לפני הטיפול.

 

"והכי חשוב: אשה שצמיחת השיער אצלה פתאומית, חייבת להיבדק אצל רופא המשפחה לפני הטיפול, כי ייתכן שהבעיה ההורמונלית שבעטיה החל השיער לצמוח, נובעת חלילה מהתפרצות של מחלת סרטן כלשהי. גם לאנשים שצבע עורם כהה יותר מצבע שיערם לא אמליץ על טיפול בלייזר, משום שבמקרה כזה קרן הלייזר עלולה לשרוף את העור לפני שתגיע לשערה".

 

איך מתבצע הטיפול?

 

לפני הטיפול מגלחים את השיער, כדי שלא יקלוט את קרן הלייזר ויצרוב את העור (בשום אופן אין למרוט את השיער בפינצטה, בשעווה, במכשירי מריטה חשמליים או בחוט). באזורים הרגישים לכאב (בית השחי, המפשעה, הגב, הכתפיים, החזה והבטן, ורצוי גם בפנים) מורחים כשעה לפני הטיפול קרם אלחוש שיסייע להפחית את הכאב. כדי לגרום לו לחדור עמוק יותר, מומלץ לבקש מן המטפל להניח יריעת ניילון מעל לקרם האלחוש עד לזמן הטיפול.

 

בתחילת הטיפול מסמנים את האזור הרצוי, מקררים אותו בעזרת ג'ל מיוחד, ואז מפעילים את המכשיר ומעבירים אותו על פני האזור הרצוי.

 

כמה זה כואב?

 

ד"ר פפשב: "בזמן הטיפול בכל המכשירים התחושה היא של מעין עקצוצים או צריבות קלות. יש מטופלים הטוענים שבמכשירים הפועלים על גלי אור ארוכים יותר, כמו הדיודה והיאג, הטיפול כואב יותר. הסיבה לכך היא, ככל הנראה, החדירה העמוקה יותר של הקרן המחממת. את כאב החדירה השטחית יחסית של הקרן במכשירי האלכסנדריט אפשר לעמעם באמצעות מריחת משחת אלחוש, אבל המשחה אינה מגיעה לעומק העור, ולכן כאשר הקרן פוגעת באזור זה, היא מכאיבה".

 

ד"ר פרידמן: "כדי להפחית את הכאב וגם את הסיכון לכוויות, כוללים מכשירי הלייזר מערכות לקירור העור במהלך הטיפול. בשיטה אחת, מערכת הקירור נמצאת בראש הלייזר עצמו ומופעלת בו זמנית עם הפולס.

 

בשיטה השנייה, מקררים את העור בעזרת מכשיר שמייצר אוויר קר מאוד, בטמפרטורה של אפס מעלות. את המכשיר הזה מפעילים בו זמנית עם הפעלת הלייזר, כאשר הרופא עצמו או אפילו המטופל אוחז בו.

 

"להפחתה מקסימלית של הכאב והסיכון לכוויות, עדיף להשתמש בשתי השיטות גם יחד, ולהוסיף את המכשיר הנפרד לפעולת הקירור שמבצע ראש הלייזר".

 

מתי חוזרים לשגרה?

 

"ההחלמה פשוטה ומהירה", אומר ד"ר פפשב. "למעט אדמומית נקודתית ולעתים תחושת רגישות קלה שחולפות בתוך שעות ספורות, אין כל כאב או אי נעימות לאחר הטיפול, ואפשר בהחלט לשוב לשגרת היום. כדי להקל על תחושת הרגישות, אפשר למרוח מעט אלוורה. לאחר הטיפול יש צורך להישמר מחשיפה לשמש, שעלולה לגרום לכתמים בעור".

 

מהם סיכוני הטיפול?

 

כאשר הטיפול מבוצע אצל רופא מיומן, הוא אינו מסוכן. מדובר במכשירים בעלי תוכנה מורכבת, שכוללת הרבה מאוד גורמים שיש להתחשב בהם, ומטפל לא מיומן עלול לגרום לנזקים לעור כמו כתמים, כוויות וצלקות.

 

איך יודעים אם הטיפול יצליח?

 

תלוי בעיקר בצבע השערה ובעובייה. "המטופלים האידיאליים הם בעלי שיער שחור ועבה, אצלם הסיכוי להצלחה עומד על 95% לערך", אומר ד"ר פרידמן. "בקרב מטופלים בעלי שיער חום פלומתי הסיכוי עומד על 50%-20%. אצל מטופלים ששיערם בלונדיני פלומתי הסיכוי כה נמוך, עד שהטיפול לא כדאי. גם לגון העור יש חשיבות: ככל שהוא כהה יותר, הסיכוי יורד ומספר הטיפולים הנדרש גדל".

 

כמה טיפולים צריך עד התוצאה הסופית?

 

"בדרך כלל", אומר ד"ר פרידמן, "השיער העבה והכהה יותר נמצא ברגליים, במפשעה ובבית השחי, ולכן הטיפול באזורים אלה יעיל יותר. השיער העדין והבהיר בפנים מצריך יותר טיפולים".

 

"בבית השחי יש צורך ב-5-3 טיפולים בממוצע. במפשעה יידרשו כ-4-3 טיפולים, וברגליים 4-2. כאשר מדובר בפנים, מספר הטיפולים תלוי גם באופי השיער. לשיער עבה וכהה יספיקו ארבעה טיפולים, בעוד שלשיער בעובי בינוני ייתכן שיידרשו 15-10 טיפולים. באזור הפנים בדרך כלל צריך לחזור על הטיפול כל 4-3 שבועות. בגוף התדירות נמוכה יותר, פעם בחודש-חודשיים".

 

למה הטיפול בלייזר יקר כל כך?

 

סדרת טיפולים בפנים עולה כ-5,000 שקלים. ברגליים - כ-13 אלף שקל, ובאזורי המפשעה ובית השחי - כ-6,000 שקלים. "המחירים הגבוהים נובעים מעלויות הפרסום שרוב המכונים משקיעים בו, מעלות המכשירים שלעתים מגיעה לכמה מאות אלפי דולרים, ומעלות התחזוקה של המכשירים המורכבים", אומר ד"ר פרידמן.

 

כמה זמן זה "לצמיתות"?

 

עד לא מזמן הפגיזו אותנו מכוני הלייזר בפרסומות עם ההבטחה המפתה "הסרת שיער לצמיתות". ההבטחה הזאת עלתה לכמה מהמכונים בלא מעט תביעות משפטיות ממטופלים שהתאכזבו מהתוצאות.

 

בעקבות זאת אסר משרד הבריאות על השימוש בהבטחה של הסרה לצמיתות, והורה להמיר אותה בהבטחות צנועות יותר, ללא התחייבות שהתוצאה תחזיק מעמד לצמיתות, או לחלופין, "דילול שיער לצמיתות", ולא "הסרה", המרמזת על סילוק מוחלט של השיער.

 

"לטיפולי הסרת שיער בלייזר יש היסטוריה של פחות מעשר שנים", מסבירה ד"ר נרקיס בייטיש מבית החולים אלישע בחיפה. "ברפואה נחשבת תקופה כזו לקצרה מאוד, ועדיין אי אפשר להסיק ממנה מסקנות מוחלטות בנוגע ליעילות הטיפול.

 

"נוסף על כך, קיימים גורמים אינדיבידואליים לכל מטופל העלולים לגרום לצמיחה מחודשת גם כעבור שנים. לכן אפשר אולי להבטיח הסרת שיער לטווח ארוך, אבל בוודאי לא לצמיתות".

 

ד"ר פרידמן: "כדי למשוך לקוחות המירו חברות אחדות את ההבטחה "לצמיתות" בהבטחה לקבלת טיפולים עד לשביעות רצון מן התוצאה. לכאורה, המשפט הזה נשמע כמשהו שמעיד על יושר. בפועל, זו עלולה להיות מלכודת. יש חברות שאינן אומרות לא ללקוח, אפילו כאשר ברור למטפל שהמטופל אינו מתאים לטיפול לייזר בגלל שיער פלומתי, לדוגמה.

 

"את הכסף תמורת הטיפול משלם המטופל מראש. כאשר הוא נוכח כעבור עשרים טיפולים שהטיפול לא עזר לו, ומבין שגם טיפולים נוספים לא יועילו לו, תטען החברה שהוא יכול להמשיך מצדה, ולא תסכים להחזיר לו את הכסף".

 

עם זאת, שיעור ההצלחה של טיפולי הלייזר הולך ועולה, הן בשל השתכללות המכשירים, והן בזכות רכישת מיומנות גבוהה יותר של הרופאים המטפלים, וצבירת ניסיון המאפשר להם להסביר למטופל ביתר דיוק לאילו תוצאות לצפות בהתחשב בנתוניו האישיים".

 

למי מותר לטפל במכשירי קרן אור?

 

בישראל מאושר השימוש במכשירי לייזר אך ורק לרופאים, או לאחיות העובדות בפיקוח רופא. הקוסמטיקאיות, שאין להן אישור לטפל במכשירי הלייזר, מצאו פתרון בדמות מכשירים פשוטים וזולים יותר, שעושים שימוש בשיטת קרן אור.

 

שיטה זו פועלת על עיקרון דומה, אלא שלעומת הלייזר, הפועל על גל אחד ויחיד, כאן מדובר על אור "רחב סרט", הפועל על כמה מאות גלים באורכים שונים. "החיסרון העיקרי של מכשירים אלה הוא בכך שאי אפשר לסנן את הגלים ולבחור רק בגלים המתאימים לצבע העור של המטופל", מסביר ד"ר פרידמן. "מטופל כהה עור, עלול לסבול מכוויות ומכתמים בגלל הגלים הקצרים".

 

בארץ קיימים שלושה סוגי מכשירים הפועלים בשיטת קרן אור: אפילייט, אסטלוקס וספא-טאץ'. ד"ר פרידמן: "האפילייט הוא מכשיר רב עוצמה, שיעילותו בטיפול גבוהה יחסית, אבל עם זאת, הוא גם המורכב והמסוכן מבין השלושה. בטיפול בידיים לא מיומנות הסיכון לכוויות ולכתמים גבוה מאוד. בדיוק מסיבה זו חוששות רוב הקוסמטיקאיות להשתמש בו, ורוכשות את המכשירים הפשוטים יותר. אמנם הספא-טאץ' והאסטלוקס תוכננו במיוחד לקוסמטיקאיות, ועוצמתם חלשה כך שהסיכוי לנזק עקב השימוש בהם קטן, אבל גם יעילותם מוטלת בספק. מכל מקום, בספרות הרפואית לא קיימים מחקרים מבוססים המוכיחים את יעילותם".

 

רותי מייק, יו"ר ארגון הקוסמטיקאיות בארץ, מסכימה עם ד"ר פרידמן. "המחירים הנמוכים יחסית של מכשירי קרן אור אפשרו לקוסמטיקאיות רבות לרכוש אותם, אבל למרבה הצער, בלא מעט מקרים התברר שהטיפול בהם הביא לאכזבות, ובעקבות זאת, לחוסר אמון מצד המטופלות".

 

ואם לא די בכך, "פרט לאפילייט, מכשירים אחרים אינם מאושרים בשלב זה לשימוש מבחינת משרד הבריאות", טוען נדב שפר מן היחידה לאביזרים ולמכשור רפואי במשרד הבריאות. "מכשיר הספא-טאץ' עדיין אינו מאושר בגלל שמשרד הבריאות גורס שרק רופאים או אחיות בפיקוח רופאים יעשו בו שימוש, ואילו היצרן מבקש לאפשר זאת גם לקוסמטיקאיות. אמנם ספא-טאץ' מפרסם כאילו אושר על ידי משרד הבריאות, אך זו הטעיה בפרסום, וכבר הערנו על כך ליצרן".

 

מדוע מאשר משרד הבריאות להשתמש במכשירים הללו רק לרופאים?

 

שפר: "גם ה-FDA האמריקאי מאשר את השימוש בחלק מהמכשירים מסוג זה לעובדי מקצועות רפואיים בלבד".

  

דברים שצריך לדעת לפני טיפול בלייזר

 

  1. האם המכשיר אושר על ידי משרד הבריאות?
  2. האם המטפל הוא רופא מוסמך?
  3. האם יש פיקוח רפואי של משרד הבריאות על המכון?
  4. האם המטפל שבחרתם בו והמקום שאתם מעוניינים לבצע בו את הטיפול, נחשבים אמינים? התייעצו עם רופא העור שלכם ועם חברים וקרובים.
  5. האם משחת האלחוש ('אמלה', 'אזרקאין') כלולה במחיר הטיפול?
  6. על איזו תוצאה סופית מתחייב המטפל? קראו היטב את החוזה/ההסכמה לטיפול.
  7. האם הטיפול מתאים לצבע העור, לסוג ולגון השיער שלכם, ואף למצבכם הבריאותי?

 

שיעור חוזר

 

גורם שעלול להכשיל את הטיפול בלייזר הוא שיעור יתר על רקע חוסר איזון הורמונלי. "השיער שאנו רואים על פני העור איננו משקף את כל שורשי השערה", אומרת ד"ר נרקיס בייטיש, מומחית ללייזר מבית חולים אלישע. "מקצת השורשים מצמיחים שערות כה דקות וקטנות, שהן אינן באות לידי ביטוי על פני העור, או שכמעט אינן נראות. בעיה הורמונלית עלולה לעורר את השורשים הללו ולהגביר את צמיחת השיער מהם.

 

לעתים השיעור עלול לחזור כעבור שנים גם אצל מטופלת שעברה טיפול לייזר מוצלח, אם בעתיד היא תסבול מבעיה הורמונלית שתגרום לה לשיעור יתר, או לחלופין, תלקה בדיכאון ותצטרך לקבל תרופות שגורמות לשיעור יתר".

 

במחקר שערכה ד"ר נרקיס בייטיש בבית החולים אלישע על 2,000 נבדקים, נמצא כי הסיבה לשיעור יתר בקרב 90%-85% מהמטופלות הצעירות יחסית (לפני גיל המעבר), הייתה הורמונלית. כאשר בעיה זו לא טופלה, היא המשיכה לגרום להצמחת שיער באזורים חדשים גם לאחר הטיפול בלייזר.

 

"בעקבות המחקר התחלנו בטיפול משולב של לייזר להסרת שיער יחד עם טיפול תרופתי, שניתן במקרים של שיעור על רקע הורמונלי ומתבצע במשותף על ידי גינקולוגים ואנדוקרינולוגים", אומרת ד"ר בייטיש. "ל-5% מהסובלות מבעיה הורמונלית אסור לקבל טיפול הורמונלי, והן נאלצות לחזור על טיפול הלייזר 4-3 פעמים בשנה".

 

הביקורת קטלה

 

ענף מכשירי הלייזר עבר טלטלה לאחרונה בעקבות דו"ח מבקר המדינה. נמצא כי אף שמשרד הבריאות מתנה את השימוש  במכשירים בכך שהטיפול ייעשה בידי רופא, או אחות בפיקוח רופא, הרי שבפועל מתבצעים טיפולים בידי רופאים חסרי רישיון לעיסוק ברפואה בישראל, ובידי קוסמטיקאיות. על פי הדו"ח, משרד הבריאות לא פעל להפסקת הטיפול בידי מטפלים שאינם מוסמכים לכך, ולמרות דרישת מבקר המדינה להבהיר לציבור למי מותר להשתמש בלייזר, לאיזו מטרה ובאילו תנאים, לא עשה זאת משרד הבריאות עד לסיכום הביקורת באוקטובר 2002.

 

תלונות רבות שבדק המבקר עסקו בנזקים גופניים, מקצתם קשים ובלתי הפיכים, כגון צלקות, צריבות, אדמומיות, שלפוחיות, פצעים וכתמים בעור, שנגרמו למטופלים מהסרת שיער בלייזר ובקרן אור. עוד עולה מן הדו"ח, כי לא תמיד ניתן למטופלים מידע מלא, נכון ומדויק באשר ליעילות הטיפול ומידת הצלחתו ולתופעות הלוואי האפשריות.

 

איך תדעו לאן לפנות? חפשו באתר האינטרנט של משרד הבריאות את רשימת המכונים המורשים להסרת שיער: www.health.gov.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירי דוידוביץ
הורדת שיער בלייזר. המכונים נפתחים כמו פטריות אחרי הגשם
צילום: מירי דוידוביץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים