שתף קטע נבחר

אנ.בי.איי - ליגה משלהם

שניים מבכירי המאמנים של האנ.בי.איי, יובי בראון וגון קליפארי, העבירו השתלמות מאמנים בארץ. יש להם מה להגיד על העתיד של הליגה, על האווירה, על הדראפט ואפילו על מכבי תל אביב. ראיון מיוחד

אחת לאיזה זמן מוגבל נוחתת בארץ הקודש פיגורה רצינית מהאנ.בי.איי ומגלה לנו, האחים הקטנים, שבעצם אנחנו לא משחקים את אותו משחק. אחת לתקופה מוצאים עצמם מאמנים ישראלים, שעל הידע והיכולת של חלקם אין עוררין, יושבים כמו ילדי קט סל על ספסל באולם קטן, ורושמים בצמא כל הברה של האורחים מהליגה ההיא. אחת לכמה זמן, מתקלף האגו, מוסטים הצידה המרוץ אחרי הבוסמנים והאינטריגות הפנימיות לטובת הדבר האמיתי.
אנשים שהיו למוסד באנ.בי.איי מגיעים מדי פעם לישראלי, וזה כבר לא אירוע סנסציוני. אבל בכל זאת קצת מוזר לראות את יובי בראון ואת ג'ון קליפארי עומדים על הפרקט באולם בית הספר היובל בכפר סבא ומסבירים לצביקה שרף ולאריק שיבק איך צריכה לעבוד שמירת לחץ. האירוע נערך במסגרת מחנה הכדורסל "רק רשת", בניהולו של שימי ריגר, שהיא למעשה קיטנה המיועדת במקורה לילדים, והכל ביחד מתחבר למעמד יוצא דופן.

בראון: "מכבי תל אביב מתאימה לשחק בליגה בת של האנ.בי.איי"

יובי בראון, פרשן כדורסל בכיר ברשת TNT הניח באמתחתו רקורד מהמפוארים שיש בין מאמני הכדורסל. בראון התחיל את דרכו באן.בי.איי כעוזר מאמן מילווקי באקס, בין השנים 72-74. בהמשך אימן את אטלנטה הוקס (76-81) וסיים את הקריירה האימון בניו-יורק ניקס (82-87). הוא נבחר למאמן העונה באן.בי.איי ב-78 וזכה באליפות ליגת ה-איי.בי.איי ב-75, עם הקנטאקי קולונלס. החל משנת 88 משמש בראון כפרשן טלוויזיה ונחשב לאחד מהטובים ביותרם.
בביקורם בארץ שם הצמד דגש על ההגנה, ולא רק בגלל הפילוסופיה האישית שלהם. מבחינתם, התפתחות הכדורסל בשנים האחרונות, נעוצה בראש ובראשונה בחלק הזה של המגרש.
"ישנן שתי סיבות להחתחזקות ההגנות באן.בי.איי.", אומר בראון. "הראשונה נעוצה בעובדה שהשחקנים היום גדולים ואתלטים יותר. השנייה קשורה לסקאוטינג שמבצעות הקבוצות על יריבותיהן בזמן אמת באמצעים הטכנולוגיים. הדבר הביא למוכנות גדולה יותר של הקבוצות ולשיפור בהגנה. בקיץ האחרון התקבצו 17 מומחים בכנס שמטרתו שינוי חוקי המשחק לטובת שחקני ההתקפה. העונה הוכיחה ששינוי החוקים היה מוצלח, כי כמעט כל הקבוצות קלעו יותר מבעונה שעברה".
בשבוע שעבר נערך הדראפט של שנת 2000. בראון, שעבר כמה דראפטים בחייו, לא רואה הרבה כוכבים יוצאים מהבציר הזה. לדעתו, עתידם של רוב הנבחרים, לא צפוי להיות נוצץ: "הדראפט השנה מלא בשחקנים אפורים שישתלבו בקבוצות כשחקני ספסל, אם בכלל. מעט מאד שחקנים יפתחו בחמישיות ועוד פחות יהפכו לכוכבים. שחקנים שנבחרו לקבוצות חלשות יקבלו אולי את ההזדמנות שלהם כבר השנה".

מה עמדתך לגבי מעבר של שחקני תיכון לליגה?

"המעבר מהתיכון לאן.בי.איי. קשה ביותר, ורק מעטים מצליחים בו. קווין גארנט וקובי בריאנט הם דוגמאות טובות להצלחה. לפי הערכתי, דריוס מיילס, שנבחר השנה, טוב יותר מטרייסי מקגריידי, שהגיע מהתיכון לפני שלוש שנים. יש לו סיכוי להצליח בקליפרס כבר השנה. כוכבי תיכון צריכים להתאים עצמם למשחק הפיזי ועליהם להיות מוכנים להקריב מעצמם לטובת המשחק. אל הרינגטון, שחקן תיכון שנבחר על-ידי הפייסרס הגדיר זאת היטב כשאמר 'כשאתה בתיכון יש לקבוצה שלושה תרגילים וכולם בנויים בשבילך. באן.בי.איי. לעומת זאת יש 25 תרגילים ואף אחד מהם לא בנוי בשבילך'".

האם הקושי הזה זהה גם לשל שחקנים שהופכים למאמנים?

"אם שחקן רוצה להיות מאמן כדאי לו ללכת קודם כל לקבוצת פלייאוף, כי השחקנים ינצחו למרות שהוא יפריע להם. כך היה במקרה של לארי בירד, שזכה להצלחה מיידית באינדיאנה. יוצא דופן היה דוק ריברס, שבעונתו הראשונה כמאמן אורלנדו הוביל קבוצה בפירוק אל סף כניסה לפליי-אוף. ריברס הביא לתפקיד את אותן התכונות שאיפינו אותו כשחקן - מנהיגות וכריזמה".
בראון הגיע לישראל בימים בהם הולך שוק השחקנים החופשיים ומבעבע. לרתיחה הוא יגיע בתחילת אוגוסט, עם הפתיחה הרשמית של שוק השחקנים, ולפחות לגבי שחקן אחד, טים דאנקן, מניח בראון שהוא יודע את עתידו.
"גרנט היל, דאנקן ומקגריידי הם הפרי-אייג'נטס המובילים. למרות השמועות, בשלב זה אי אפשר לדעת לאן ילך כל אחד מהם. אורלנדו חושבת שהיא תצליח להשיג את דאנקן כי יש לה מספיק כסף מתחת לתיקרת השכר. דאנקן מעוניין לעבור לאיזור שקרוב לאיי הבתולה, מקום הולדתו, ולכן שיקגו היא לא אופציה מבחינתו. בסופו של דבר, יתכן שדאנקן ישאר בסאן-אנטוניו, אם הקבוצה תעמיד סגל שיתמודד על האליפות".
אחד הדברים שלעולם לא יפסיקו לעניין בביקור של איש אנ.בי.איי בארץ הוא ראייתו את הכדורסל המקומי. בראון שרואה את ההשתפרות של הכדורסל האירופי, יודע שהוא לעולם לא ידביק את רמת האנ.בי.איי. יחד עם זאת, מוצא המאמן את הדרך להחמיא לאירופה ואפילו לאלופה הישראלית: "מאז ההתפרקות של ברית המועצות, הדביקו קבוצות הכדורסל ממערב אירופה את הרמה של הקבוצות הרוסיות, הליטאיות והיוגוסלביות. אך האם הן אי-פעם יצליחו להדביק את האן.בי.איי.? אני בספק. המטרה העכשווית של פיב"א היא הקמת ליגה-בת של האן.בי.איי כחלק מהגלובליזציה של הכדורסל. מכבי תל אביב שהעפילה השנה לגמר אליפות אירופה, יכולה בהחלט להיכלל בין אותן קבוצות שישתתפו בליגה כזאת בעתיד. בינתיים שחקנים אירופאים משתלבים באן.בי.איי, לא בגלל צמצום פערי הרמות, אלא בגלל החוסר בשחקנים גבוהים איכותיים, שנוצר עקב התרחבות הליגה".

קליפארי: "אם אמצא פה כישרון כמו שפר או הנפלד, אקח אותו לממפיס"

ג'ון קליפארי בן ה-40, הוא ממאמני הקולג'ים המוערכים ביותר בארצות הברית. קליפארי התחיל את הקריירה בשנת 88, כמאמן אוניברסיטת מסצ'וסטס. הוא הביא את הקבוצה ממאזן שלילי של 18-10 למאזן חיובי של 35-2, שמונה שנים מאוחר יותר. בעונת 96-97 מונה למאמן וג'נרל מנג'ר של הניו-ג'רזי נטס, ופוטר בסוף עונת 98-99. את העונה האחרונה בילה על ספסל פילדלפיה 76 כעוזר מאמן ובשנה הבאה יתחיל לאמן את אוניברסיטת ממפיס.
קליפארי מסביר שההבדלים בין האנ.בי.איי למכללות מתחיל ונגמר באווירה. הוא גם לא מסתיר את ההעדפה שלו: "אני מאמן כדורסל ולא אכפת לי איפה אני מאמן, אם במכללה או בקבוצה מקצוענית. ההבדלים המשמעותיים הם אלה שמחוץ למגרש. האווירה בקולג' חמה יותר, כל השחקנים היו מתארחים אצלי לארוחות בסופי-שבוע. באן.בי.איי לעומת זאת משחקים 82 משחקים בעונה, אין זמן לבלות עם השחקנים מחוץ למגרש וחלק גדול מהם כלל אינו רוצה בחברתך. בנוסף לכך מצאתי את עצמי משקיע יותר בקבוצה ופחות במשפחה שלי. הראייה הטובה ביותר היא שהמשפחה שלי התייצבה בהרכב מלא לכל אחד מ-264 המשחקים שאימנתי במסצ'וסטס. בניו ג'רזי המשפחה שלי ראתה 34 משחקים בלבד".

איך אתה מרגיש עם החזרה לקולג'?

"אני בא לבנות קבוצה בממפיס, שכשלה בעונות האחרונות. בשלב הזה אני אנסה להצליח כמה שיותר ולהביא שחקנים כשרונים שיביאו גם את ההישגים בהמשך".
כשאימן באנ.בי.איי, הייתה לקליפארי הזכות להדריך את אחת הקבוצות המעניינות ביותר באנ.בי.איי. הניו ג'רזי נטס ידעה לאורך שנים דישדושים בתחתית לצד זינוקים מרשימים במאזני הנצחונות שלה. קליפארי טעם בעיקר מהחלק בפחות נעים.
"הייתה לנו באמת קבוצה מצוינת עם קית ואן-הורן, סאם קאסל, ג'ייסון וויליאמס, קנדל גיל וקרי קיטלס. בשנה השניה שלי בקבוצה ציפו שנזכה באליפות המזרח אך ההנהלה התחלפה ושחקנים נפצעו, ונכשלנו בפלייאוף מול הבולס. בשנת 98, גורמים בהנהלה יצאו נגד קיטלס בטענה שהוא מביים פציעה והכריחו אותו לשחק. קיטלס היה באמת פצוע ומצבו רק החמיר והוא הושבת גם לעונה הבאה. ההנהלה ראתה בי את האחראי לירידה של הקבוצה ולכן פוטרתי".

שנה צירפו הנטס את קניון מרטין בדראפט, אך איבדו את ג'ייסון וויליאמס שפרש, איך אתה מעריך את סיכוייהם השנה?

"הפרישה של וויליאמס לא תפגע בקבוצה. לנטס יש הרבה שחקנים מוכשרים, וויליאמס פינה את עצמו יחד עם משכורת שמנה, שתאפשר לקבוצה שחקן איכותי אחר שיעזור להם. יש להם בהחלט סיכוי טוב לנצח השנה".

שיתוף הפעולה בין ואן-הורן לסטפון מארבורי קריטי להצלחת הנטס, האם הם באמת מסוגלים לשחק יחד?

"כמאמן, הדבר החשוב ביותר בשבילי הוא להציב את השחקן הנכון במקום הנכון על המגרש. כשקית' ואן הורן הגיע לליגה ב-97 כולם אמרו שהוא לארי בירד הבא. היום כבר לא חושבים שהוא מי יודע מה. לפי דעתי גרמו לו לעשות דברים שהוא לא טוב בהם. הצירוף של מארבורי הסוליסט דווקא פגע בו. אם ישאלו את ואן-הורן הוא היה מעדיף להישאר עם קאסל בקבוצה".

באת לישראל לחפש כשרונות לקבוצה החדשה?

באתי כי שימי ביקש שאבוא, אבל אני מתעניין ואם אני אמצע כשרון מקומי כמו שהיו דורון שפר או נדב הנפלד אקח אותו לממפיס בשמחה".

לפנייה לכתב/ת
רונן לידור
הגבוהים האירופים משתלבים בליגה. בראון
רונן לידור
רונן לידור
מעדיף את המכללה. קליפארי
רונן לידור
מומלצים