שתף קטע נבחר

מי יציל את קולנוע עמל בכפר סבא?

כל פועל תרם לבנה ויום עבודה, ובכפר סבא הוקם 'בית הפועלים'. במהלך 67 השנים שחלפו מאז הפך המבנה למרכז התרבות של העיר. עתה נמכר השטח ליזם פרטי והתושבים מוחים

בכל ישוב ישנו בדרך כלל אתר או מבנה שהופך ברבות הימים לאחד מסמליו, ושאין איש שאינו מכיר אותו. כזה הוא קולנוע 'עמל' (ברחוב בן גוריון 57) בכפר סבא. עתה, משנמכר השטח על ידי ההסתדרות ליזם פרטי, התארגנו כמה תושבים לוועד פעולה והם נאבקים נגד התוכנית להרוס את המבנה.

 

קולנוע עמל הוקם בשנת 1936 בידי ארגון הפועלים ביישוב, ושימש בית עם ובית הסתדרות העובדים הראשון בעיר. שר האוצר האגדי פנחס ספיר ז"ל, שחי כל ימיו בכפר סבא, היה כבר אז בין מנהיגי הפועלים בישוב ולקח חלק ביוזמה זו של הארגון, כמו גם ביוזמות אחרות כמו הקמת שכונות, מתן הלוואות לרכישת מגרשים והקמתו של הבנק הראשון בכפר סבא. הבניין תוכנן על ידי אריה שרון.  

 

הקמת הבניין מומנה מתרומות הפועלים - כל פועל תרם לבנה, ומתרומות אחרות. הקמתו עלתה 5,000 לירות ארץ ישראליות. כ-300 פועלים תרמו ימי עבודה והשתתפו בבנייה ויתר הכסף (כ-1,400 ל"י) הגיע מתרומותיהם. עם בנייתו היו בו 800 מקומות ישיבה.

 

בית הקולנוע הפך למרכז תרבות של המושבה ונותר כזה גם כשהפכה לעיר. עד לא מזמן שימש כבית קולנוע לסרטי איכות. הבניין הופיע ברשימת האתרים לשימור של העירייה, בסקר האתרים של המועצה לשימור אתרים, והיה משולט בשלט כחול של המועצה לשימור אתרים המספר את תולדותיו. השלט הוסר באחרונה.

 

עקב הידיעה על מכירת שטח קולנוע 'עמל' על ידי ההסתדרות לאדם פרטי, והחשש מהקמת בניין רב קומות הכולל שטחי מסחר במקום, הוקם ועד פעולה להצלת הקולנוע. ועד הפעולה הגיש לוועדות המקומית והמחוזית לתכנון ובנייה כ-400 התנגדויות לשינוי יעוד הקרקע משטח ציבורי לשטח פרטי/מסחרי.

 

לדברי הועד, התושבים רואים בחומרה את העובדה כי שטחים ציבוריים, החסרים ממילא בעיר, עוברים לגורמים פרטיים אשר מונעים משיקולים כלכליים המכוונים להשבחה מרבית של השטח הנרכש: בניית מבני מגורים ומבנים מסחריים במקומם. בועד אומרים, כי השטח האמור הינו בבחינת 'ריאה ירוקה' יחידה באזור, ולמבנה שעליו ערך היסטורי שלא יסולא בפז. 

 

"טבוע בזיכרון הקיבוצי של כפר סבא"

 

אחת מחברי ועד הפעולה, תמי פלג-כהן, אומרת כי על העירייה היה להבטיח את שימורו של המבנה כמרכז תרבות. "קולנוע עמל היה בית העם של תושבי כפר סבא ונבנה על ידיהם", כותבים חברי ועד הפעולה בעצומה שעליה החתימו את תושבי העיר. "המקום הזה היווה נקודת משיכה תרבותית לתושבי כפר סבא, ותיקים כצעירים: מבוגרים, ילדים ונוער. הוא טבוע בזיכרון הקיבוצי של תושבי וילידי כפר סבא כמקום שבו נערכו הצגות, מופעי בידור, הצגות סוף שנה של בתי הספר, טקסי זיכרון, וכמובן הוקרנו בו סרטי קולנוע – ובשנותיו האחרונות, סרטי איכות. הגן המקיף את בית הקולנוע התייחד בתכנון הנאה שלו שבוצע על ידי אדריכל הנוף ליפא יהלום".

 

בועד הפעולה מציעים לשפץ את האולם כך שיווצרו בחללו הפנימי מספר אולמות הקרנה, ספרייה וכל הדרוש לסינמטק. כמו כן ניתן לפתוח בפואיֶה בית-קפה. את בעיית החניה ניתן, לדברי הפעילים, לפתור באמצעות השימוש בחניוני תחנת הרכבת הסמוכה.

 

ראש העירייה: מצטערים, לא הצלחנו

 

ראש עיריית כפר סבא, יצחק ולד, השיב לועד הפעולה: "כאשר נודע לנו על הכוונה של ההסתדרות למכור את זכויותיה בקרקע, ניהלנו עימה מו"מ ממושך למכירת הזכויות בקרקע בשם העירייה ו/או החברה הכלכלית לפיתוח כפר סבא ו/או מפעל המים. לצערי הדבר לא הסתייע. התרעתי נגד מכירת זכויות הקרקע על ידי ההסתדרות, בפניה למנהל מינהל מקרעי ישראל, מבקר המדינה ואחרים, אולם לצערי הדבר לא הסתייע.

 

"הוועדה לשימור אתרים בעירייה אמורה לדון בנושא בקרוב ואחר כך יועלה הנושא לדיון בוועדה המקומית לתכנון ובנייה. הצעתי מספר רעיונות לגבי המבנה והשטח, כדי שימשיכו לשרת את תושבי כפר סבא. העניין נמצא בהידברות עם הנוגעים בדבר, וטרם מיצינו את הנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כך נראה הבניין בימיו הטובים
צילום: יובל נדל
שלט התיעוד שהוסר
צילום: יובל נדל
צילום: יובל נדל
הבניין הנטוש כיום
צילום: יובל נדל
מומלצים