בכירים בצבא: נבקש תוספות תקציב במהלך השנה
הרמטכ"ל שדיבר בטקס לרגל ראש השנה אמר: "כשהדברים העומדים על הפרק הם חיי אדם מול כסף, אני מאמין שהתקציב יימצא". בכירים במטכ"ל מעריכים שגם אם יתקבל הקיצוץ הנוכחי בתקציב, הממשלה תידרש לאשר תוספות חד-פעמיות במהלך השנה
גורמים בכירים בצה"ל אומרים שאם אכן יתבצע הקיצוץ בתקציב הביטחון בהיקף של 4.2 מיליארד שקלים, הם יבקשו תוספות חד-פעמיות במהלך השנה, משום שלא יוכלו לעמוד ב"קו האדום" של הגנה על ביטחון אזרחי ישראל.
הרמטכ"ל שדיבר היום (יום ג') בטקס הרמת כוסית עם הכתבים הצבאיים לרגל ראש השנה אמר: "כשהדברים העומדים על הפרק הם חיי אדם מול כסף, אני מאמין שהתקציב יימצא". יעלון הוסיף: "החוסן הלאומי הוא גם כלכלה וגם חינוך. גם כלובש מדים אני רואה את הדברים בראייה רחבה. אני ומפקדי צה"ל מודעים למשבר הכלכלי, ומתנהגים לפיו".
את התרחיש הקשה מבחינת מערכת הביטחון - קיצוץ מלא בסדר הגודל שאושר בממשלה, דוחים ראשי הצבא בתוקף, מתוך אמונה שראש הממשלה והממשלה כולה, לא יקחו על עצמם אחריות לפגיעה הקשה בצה"ל ובתעשיות הביטחוניות: "נביא את הדברים לפני הממשלה, ונציג את המשמעויות המלאות, שלא אנחנו נצטרך לחתום עליהן לבד, אלא אנשים נוספים", אמר היום קצין בכיר במטכ"ל. "אני מניח שכאשר נציג את הדברים - ההחלטות ישתנו, כמו שקרה בשנים האחרונות".
מועמד לביטול: טנק מרכבה סימן 4
בצה"ל מעריכים כי יידרשו לקצץ בתחומים נוספים על אלו שכבר הוחל בהם הקיצוץ במסגרת התוכנית הרב-שנתית "קלע". ההערכה היא שלפחות חלק מהפרויקטים המרכזיים של צה"ל יידחו או יבוטלו.
המועמדים המרכזיים לביטול הם: פרויקט טנק ה"מרכבה סימן 4", או האטת ההצטיידות בו, ביטול הזמנת סוללות נוספות וטילים של מערכת "חץ", וכן ביטול הזמנת לווייני תקשורת וריגול שצה"ל מפתח בסיוע התעשיות הביטחוניות. כמו כן ייתכן שיבוטלו פרויקטים בתחום השליטה והבקרה, דוגמת פרויקט "צבא היבשה הדיגיטלי" (צי"ד), שנחשב לפרויקט מרכזי בצה"ל.
תחום שצה"ל ייתקשה הרבה יותר לקצץ בו הוא סדרי הכוחות והפעילות המבצעית בשטחים ולאורך הגבולות. הגורם הבכיר אמר שכבר בתוכנית החומש הנוכחית, הובאו הדברים קרוב מאוד ל"קו האדום": "כאשר תכננו את 'קלע', ראינו את סגירת היחידות שכבר מתבצעת כ'קו אדום', כמינימום שאפשר לקיים באמצעותו רמת ביטחון סבירה".
"שואלים אותנו הרבה על צימצום גדול יותר בכמות הטנקים", אמר הגורם. "אנחנו טוענים שגם ההרתעה עולה כסף. מאחורי ההרתעה יש אמצעים. אנחנו אומרים שכמות הטנקים תרמה להרתעה ומנעה הידרדרות איזורית. לפני שלוש שנים, כאשר דיברנו על אפשרות להידרדרות כזאת, ייתכן שאם היו לישראל פחות טנקים, היו באיזור כמה שחקנים שהיו משנים לא רק טקטיקה, אלא גם אסטרטגיה".
צה"ל ימכור נכסים וקרקעות
כיוון שככל הנראה לא יצמצם צה"ל עוד את סדרי כוחותיו, הוא יידרש צה"ל לאתר "מקורות מימון" אחרים. הכוונה היא בעיקר למכור נכסים וקרקעות שעליהן נמצאים כיום בסיסים של צה"ל, העברת פיתוח הפרויקטים למימון באמצעות התעשיות הביטחוניות, הנפקה של תעשיות ביטחוניות בבורסה ושיתוף מדינות נוספות בפרויקטים. גם בתחום זה עדיין לא ברור כמה תקציב ניתן לגייס.
הרמטכ"ל יעלון לא חזר היום על דבריו הקשים מישיבת הממשלה אתמול, ולא שב לכנות את התקציב החדש "רעידת אדמה" ו"סדרי כוחות כפי שהיו במלחמת יום כיפור". בפגישה עם הכתבים הצבאיים הוא דיבר בלשון מרומזת יותר, אך שב והשליך את הכפפה ואת האחריות על השלכות הקיצוץ החדש על הממשלה: "בשאלת התקציב ייקבע הדרג המדיני", אמר יעלון. "מה שסוכם אתמול מערים קשיים. אנו נבצע עבודת מטה ונציג את הקשיים לדרג המדיני להכרעה. הממשלה צריכה להכריע".