שתף קטע נבחר

פעוטות בסיכון: מחלוקת מעכבת את יישום החוק

ביורוקרטיה הרסנית: לפי משרד הרווחה נמצאים כיום בארץ כ-30,000 פעוטות בסיכון. משרד האוצר מצביע על 17,000 בלבד. ההבדל בהערכות עלול להוביל לכך שאלפי פעוטות ימצאו עצמם ללא טיפול הולם

מחלוקת בין משרדי האוצר והרווחה מעכבת את יישום חוק הפעוטות בסיכון, שנכנס לתוקף בראשית חודש ספטמבר השנה.

משרד הרווחה מעריך את מספר הפעוטות עד גיל שלוש שבסיכון בכ-30,000 בכל הארץ, אך מטפל כיום רק בכ-15,000 מתוכם. 14,000 פעוטות בסיכון מטופלים במעונות היום השונים, ו-1,000 נוספים זוכים לטיפול אף הם, אך מדובר רק בכאלה הנמצאים באזורי פיתוח ובאזורי עדיפות לאומית.

היום (ה'), במהלך המגעים בין משרדי הרווחה והאוצר לקראת גיבוש תקציב 2004, התברר כי לפי הערכת משרד האוצר נמצאים בארץ רק כ-15,000 עד 17,000 פעוטות בסיכון. כתוצאה מהערכה זו, הודיע משרד האוצר כי הוא מוכן לממן טיפול בעוד כאלף פעוטות בסיכון, כך שמספר הפעוטות הזוכים לטיפול יגיע ל-16,000 פעוטות בלבד.

ממשרד הרווחה נמסר כי דרישתם היא לתקציב שיאפשר טיפול ב-5,000 פעוטות נוספים, אך הדגישו כי עדין אין סיכום סופי בין המשרדים הדנים בנושא.

שינוי שיטת הטיפול בפעוטות בסיכון

חוק הפעוטות בסיכון נועד לשנות את השיטה לפיה מקצה משרד הרווחה מכסות לטיפול בילדים בסיכון לכל רשות מקומית. לפי חוק זה, האחריות לטיפול בפעוט שהוגדר על ידי גורמי הרווחה כמצוי בסיכון מוטלת על המדינה ולא על הרשויות המקומיות.

לקראת אישור חוק התקציב של 2003, ניסה משרד האוצר לדחות את יישום החוק בשנתיים, אך בסוף הוסכם שיישומו יחל בחודש ספטמבר השנה, ושהשלמת ביצוע החוק תפרס על פני חמש שנים ולא על פני שלוש שנים, כפי שנקבע בחוק תחילה.

לדברי בכיר במשרד הרווחה, אם החוק ייושם כלשונו, ניתן יהיה להגיע לאומדן מדויק יותר של מספר הפעוטות בסיכון, וזאת לפי הרישום למעונות יום. לדבריו, מספר הפעוטות בסיכון עלה מאז חקיקת החוק, והוא עומד היום על מעל מ-30,000 פעוטות.

גוז'נסקי: "המדינה מחוייבת להציל פעוטות"

יוזמת החוק, חברת הכנסת לשעבר תמר גוז'נסקי, אמרה היום כי "ברור שככל שהעוני, המצוקה, הגירושין, האבטלה והמתחים הנפשיים גדלים, ישנם יותר פעוטות וילדים בסיכון".

לדבריה, "התוספת של טיפול באלף פעוטות נוספים לא מספיקה, אך הממשלה רואה בחוק המלצה בלבד, ולא משהו מחייב". גוזנסקי הסבירה כי המדינה מחוייבת להציל לפי חוק את כל הפעוטות שבסיכון, בלי קשר למספרם.

מצב הפעוטות בסיכון שאינם זוכים לטיפול אומנם עגום, אך הוא טוב ממצבם של הילדים בסיכון הנמצאים במקום דומה. לפי הערכת משרד הרווחה, מצויים בארץ כ-360 אלף ילדים בסיכון, אך רק מאה אלף מתוכם זוכים לטיפול.

חוק המגדיר את אחריות הממשלה לטיפול בילדים בסיכון, שהוכן ביוזמת גוז'נסקי וחבר הכנסת רן כהן, עבר בקריאה ראשונה בכנסת שעברה - אך הוקפא מאז.

החוק מגדיר ילד בסיכון כמי שחווה התעללות נפשית, פיסית או מינית או ניצול מיני, הזנחה על ידי הוריו, אלימות בבית, הפרעות התנהגות, המצאות בסביבה עבריינית, העדר תנאי מחייה מינימליים או ביצוע מעשה פלילי על ידי הילד.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשרות אלפי פעוטות במצוקה (אילוסטרציה)
עשרות אלפי פעוטות במצוקה (אילוסטרציה)
צילום: דני סלומון
"האחריות היא על הממשלה". תמר גוז'נסקי
"האחריות היא על הממשלה". תמר גוז'נסקי
צילום: אתר הכנסת
מומלצים