שתף קטע נבחר

ועדת החוץ בקונגרס צפויה לאשר היום סנקציות על סוריה

"חוק האחריות הסורית", המטיל על דמשק סנקציות חמורות בשל תמיכתה בטרור, צפוי לעבור היום בוועדת החוץ של בית הנבחרים. נראה שמובטח לו רוב גם במליאה, אך אפשר שהבית הלבן יעכבו. במסגרת החוק יוטלו סנקציות כלכליות על סוריה, ויופחת הדרג הדיפלומטי האמריקני בבירתה

הצעת חוק, המטילה על סוריה סנקציות בשל תמיכתה בטרור, צפויה לעבור היום (ד') בוועדת החוץ של בית הנבחרים האמריקני. מדובר בסנקציות כלכליות חמורות ביותר, בהורדת דרג הייצוג האמריקני בדמשק והסורי בוושינגטון משגרירים לקונסולים ובהגבלת התנועה של דיפלומטים סורים בארה"ב לרדיוס של 40 ק"מ בלבד בוושינגטון וניו-יורק.

 

לאחר חודשים ממושכים של התנגדות הממשל להצבעה על "חוק האחריות הסורית", הסיר הבית הלבן את התנגדותו להצעת החוק. יו"ר ועדת החוץ, הנרי הייד, חבר המפלגה הרפובליקנית, לא היה מכנס את הוועדה להצביע על החוק החדש אלמלא קיבל לכך "אור ירוק" מהבית הלבן.

 

מעניין במיוחד עיתוי הצגתו של החוק בוועדת החוץ של בית הנבחרים, על רקע תקיפת חיל-האוויר הישראלי ליד דמשק והדיון המתנהל במועצת הבטחון. נשיא ארצות-הברית, ג'ורג' בוש, התייצב אמש לימינו של ראש הממשלה שרון, ואמר כי ההחלטה לתקוף בשטח סוריה הייתה "חיונית", במסגרת המלחמה נגד הטרור.   

 

מקורות בגבעת הקפיטול אמרו ל-ynet ש-70 סנטורים ו-270 צירי בית הנבחרים כבר הביעו את תמיכתם בחוק להטלת סנקציות של דמשק, ובעקבות ההצבעה בוועדות החוץ של שני בתי הקונגרס, צפוי החוק הסורי לעבור ללא קושי במליאת הסנאט ובית הנבחרים.

 

מטרות החוק החדש הן לאלץ את סוריה להפסיק את תמיכתה בטרור; לסגור את המשרדים ומחנות האימונים של ארגוני הטרור הפלסטינים בסוריה; להפסיק את התמיכה בחיזבללה; להסיג את הצבא הסורי מלבנון; ולהפסיק פיתוח נשק להשמדה המונית - בכלל זה נשק כימי וביולוגי וראשי חץ המסוגלים לשאת נשק זה.

 

הבית הלבן עשוי לעכב יישום החוק

 

החקיקה החדשה מטילה על מזכיר המדינה קולין פאוול אחריות לדווח לקונגרס בתוך חצי שנה על התקדמות בנושא, ולאחר מכן למסור דיווחים שנתיים על סוריה והטרור הבינלאומי. לנשיא בוש יש סמכות לאשר את החוק או למנוע את יישומו, בנימוק של פגיעה בביטחון הלאומי האמריקני. כך למשל מנע עד כה הנשיא, כמו קודמו קלינטון, את יישומו של החוק להעברת השגרירות האמריקנית מתל-אביב לירושלים, מנימוקים של ביטחון לאומי.

 

סוריה נכללת ב"רשימה השחורה" האמריקנית של שבע המדינות התומכות בטרור, לצד לוב, איראן, עיראק, צפון קוריאה, קובה וסודאן, כאשר האחרונה עשויה לצאת בקרוב מן הרשימה, בעקבות הסכם השלום בין הממשלה למורדים. אך בניגוד לנתק המוחלט עם המדינות האחרות, דאגה ארה"ב לשמור בשנים האחרונות על דרג של שגרירים עם סוריה ועל ערוצים פתוחים בין שתי המדינות.

 

ארה"ב קיבלה מסוריה מידע מודיעיני שסייעה לה במלחמה נגד אל-קאעידה, והעלימה עין בנושא הסנקציות, לרבות העברת נפט עיראקי לסוריה בתקופת סדאם חוסיין. במהלך המלחמה בעיראק ולאחריה העבירו בכירי ממשל בוש לדמשק מסרים קשים לאור מעורבותה בנושא העיראקי. למשימה נרתמו שר ההגנה דונלד רמספלד, היועצת לביטחון לאומי קונדוליסה רייס והמזכיר פאוול, שהעביר מסר דיפלומטי לנשיא אסד במהלך פגישתם האחרונה בדמשק.

 

עם זאת, בתקופה האחרונה חשים בירושלים שהלחץ האמריקני על דמשק מתרופף. ככלל, נראה שהאיום מצד הממשל אינו פועל: מחבלים מוסיפים לעבור מסוריה לעיראק כדי להגביר את הפיגועים נגד הכוחות האמריקנים.

 

בבית הלבן התקבלה כנראה ההחלטה להדק את הסגר הכלכלי על דמשק. רמז ראשון לכך היתה בהופעתו באחרונה בקונגרס של תת מזכיר המדינה לענייני טרור, ג'ון בולטון, בשימוע בבית הנבחרים. בולטון האשים את הסורים בכך שהם מאפשרים מעבר של מחבלים לעיראק כדי להרוג חיילים אמריקנים.

 

ההצעה בבית הנבחרים היא אישור לכך שממשל בוש נואש מבשאר אסד הצעיר, וגמר אומר להענישו. התבטאותו האחרונה של הנשיא, לפיה היה מקבל את אותן החלטות שקיבל ראש הממשלה שרון בנוגע לתקיפה בעומק סוריה, מוכיחה כי בנושא הסורי שוררת תמימות דעים מוחלטת בין וושינגטון לירושלים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר הקונגרס האמריקני
אור ירוק מהנשיא. יו"ר הוועדה הייד
צילום: אתר הקונגרס האמריקני
צילום: איי פי
"היינו פועלים כמו ישראל". בוש
צילום: איי פי
צילום איי פי
הממשל גמר אומר להענישו. אסד
צילום איי פי
מומלצים