שתף קטע נבחר

מערכות מסתור: ערים תת-קרקעיות

מורדי בר כוכבא חפרו מאות חדרים ומנהרות ששימשו להסתרת ציוד וכנקודת מוצא להתקפות

אין בנמצא מקורות רבים על מרד בר כוכבא, שפרץ בשנת 132 לספה"נ. הארכיאולוג דוד אלון שיער שההתארגנות למרד נמשכה זמן רב מכיוון שכל כפר יהודי קיבל הוראה להכין מערכת חדרים תת-קרקעית מסועפת, שבה ניתן יהיה לקיים פעילות מחתרתית כמו איסוף אוכל והסתרת נשק, ובבוא היום גם להגיח מהמערות ולתקוף את האויב. כיום ידועות כ-400 מערכות מסתור, כמעט כולן בשפלת יהודה.

 

פתחי מערכות המסתור נחצבו במקומות נסתרים כמו בורות מים ועמקי מערות. בפינה מוצנעת חצבו פתח צר, שבן אדם מבוגר יכול להידחק בו רק כשהוא זוחל על ארבע. זו הייתה הגנה כפולה. ראשית, קשה לאתר את המחילות בתוך הכפר. שנית, גם אם מאתרים את המחילה, ייאלץ החייל הרומי להתפשט משריונו ולהשאיר את נשקו מחוץ למחילה כדי להיכנס. אפשר היה להיכנס למחילה רק אחד אחד, כך שיושבי המחילות, המכירים אותן היטב, יוכלו להתגבר על הפולש בקלות יחסית.

 

החדרים נחצבו כ-40 ס"מ נמוכים ממפלס המחילה, כך שפולש שראשו בצבץ מהמחילה היה חשוף לחלוטין למגינים. קשה גם להתגבר על המחילות באמצעות עשן, משום שבמערכת המסתור היו פתחים אחדים שיצרו זרימת אוויר יעילה.

 

בדרומה של שפלת יהודה נמצאות מחילות מסתור לא מעטות. נביא כאן את תיאורן של שתיים מהן.

 

חורבת זעק

 

חורבת זעק שוכנת כארבעה קילומטרים מצפון ללהב. דרך סלולה מוליכה עד סמוך למערה, שהפכה לפיכך לאתר מקובל לביקורים. ניתן להשאיר את הרכב ברחבת החניה, ליד בריכת מקורות, ולהיכנס לשטח החורבה תוך שיטוט בין המערות. בשטח החורבה נפערים פתחי בורות ומערות לא מסומנים. יש להיזהר בעת השיטוט במקום, בעיקר כאשר העשב גבוה.

 

ממזרח לבית המוכתר נכנסים לחצר, שבה נמצא פתח רחב של מערה גדולה, ששימשה כבית בד. בקירות המערה יש פתחים אחדים, המוליכים אל חללים תת-קרקעיים שונים. אחד מהם הוא ראשיתה של מערכת המסתור.

 

מחילה נמוכה, המחייבת הליכה על ארבע, מוליכה תוך מספר פניות אל החדר הראשון, שכולו חצוב בסלע. במבט ראשון זהו חדר ללא מוצא. רק בדיקה קפדנית מגלה שיש פתח בתקרה. שום חייל רומאי לא יכול היה לעלות לחדר העליון ולהישאר בחיים.

 

מהחדר העליון יש שתי מחילות. הקצרה יוצאת אל בור קטן, ששימש לטבילה. השנייה, ארוכה יותר, מגיעה אל בור מים סמוך.

 

חורבת נקיק

 

בימים שבהם פעלה מערכת המסתור נאלץ מי שרצה להיכנס למערה לטפס בסולם חבלים בתוך בור פעמון אל תחילת המחילה. בראש הסולם היה מרחב קטן ובהמשכו דלת אבן. רק אם המבקר הוכיח שהוא רשאי להיכנס, פתח לו השומר את הדלת האבן מבפנים.

 

המבקר הגיע אז למערכת חדרים ורק אם הורשה להיכנס מעבר לכך, נפתחה לו דלת נוספת ומחילה חצובה באורך 25 מטרים הוליכה עד ל'לב המערכת' - חדר ובו שמונה פתחים, כולם ננעלים מבפנים. מכיוון שהפתח סגור, היה מעליו חור חצוב למעבר אוויר ולקשר דיבור. רק משנפתחה הדלת הזו אפשר היה להיכנס עוד לחדר חצוב ובו היו חפצים שונים ובכללם מחצלת שנפרשה על הרצפה.

 

רק מעטים ידעו שמתחת למחצלת יש לוח אבן שאפשר להרימו ומתחתיו פתח אנכי שבדפנותיו חורים המסייעים לטיפוס. זה היה ה'סליק' הסודי, וגם לו הייתה דלת ננעלת מבפנים.

 

לתשומת לבכם: חורבת נקיק נמצאת בתחום שטח אש פעיל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארץ וטבע
מבחוץ. פתחי המערכות נחצבו בבורות מים ועמקי מערות
צילום: ארץ וטבע
צילום: ארץ וטבע
מבפנים. מבית הבד מסתעפת מערכת המסתור
צילום: ארץ וטבע
מומלצים