שתף קטע נבחר

שליח אירופה במזה"ת חושש: הגדר מעודדת טרנספר

בפאנל שנערך בהשתתפות חברי פרלמנט אירופים, תהה שליח האיחוד על בעיות המתעוררות מבניית גדר ההפרדה. בשיחה עם ynet, תקף מרק אוטה את מדיניות ישראל המחרימה את מי שנפגש עם ערפאת, וקרא למנסחי הסכם ג'נווה לשכנע את הישראלים בנחיצותו

באיחוד האירופי גוברת ההתנגדות לגדר ההפרדה, ומתעורר חשש שזו נועדה לעודד נטישה של האזרחים הפלסטינים. "האם הגדר ההפרדה נועדה לעודד את הברחת האוכלוסייה הפלסטינית מהשטחים, משום שהחיים באזור נהיו קשים כל כך?" - כך תהה הבוקר (יום ג') מרק אוטה, שליח האיחוד האירופי למזרח-התיכון, בפאנל שנערך בירושלים בהשתתפות חברי פרלמנט אירופים בנושא גדר ההפרדה.

 

אוטה, בעבר שגריר בלגיה בישראל, החליף לאחרונה את מיגל מורטינוס בתפקיד שליח האיחוד למזרח-התיכון, ותהיה לו השפעה רבה על היחסים בין אירופה לישראל. בדבריו בפאנל הוא תהה, האם הגדר אכן נועדה למנוע את פיגועי הטרור, ושאל מה נעשה על מנת להקל על חיי היום-יום של הפלסטינים, בכל הנוגע לדרכי גישה לבתי הספר, השווקים והאדמות החקלאיות. 

בשיחה עם ynet הבהיר השליח אוטה כי האיחוד האירופי מכיר בזכות ישראל להגן על אזרחיה, ואף אמר כי הטרור הוא המלחמה של המאה ה-21. "הטרור הוא הבעיה של כולנו, אך מצד שני, על מנת להתמודד איתו צריך לשנות את המציאות שיוצרת תמיכה לטרור", אמר. "אינני מאשים את הממשלה הישראלית על בחירתה, אך יש כמה שאלות שראוי לשאול", הוסיף.

לדברי אוטה, שרון אמר שהגדר היא לא פוליטית ואפילו לא ביטחונית. "אין לנו מושג, אם כך, מהי הגדר. היחידי שנתן לנו תשובה ברורה בנידון הוא חיים רמון, שאמר שזו האופציה הכי פחות גרועה מהאופציות הקיימות", טען. 

לדברי אוטה, בניית הגדר תגביר את הצורך לסיוע הומניטרי לאזרחים הפלסטינים, ולאיחוד האירופי יש את החובה לראות מהי המשמעות של סיוע זה, מכיוון שהוא זה שמממן את רובו.

"איננו אומרים משהו שונה ממה שאומרים האמריקנים. אם זהו נושא שהוא צו השעה, חשוב מאוד שאוכל לקבל את הזווית הישראלית בנושא. דעה על המצב לא מגבשים בצורה פילוסופית בחדר סגור, אלא באמצעות שיחות, פגישות ורשמים", הסביר.

חרם מצד ישראל

אוטה מתח ביקורת מרומזת על החרם הלא רשמי שמטילה עליו לשכת ראש הממשלה בגלל פגישתו עם ערפאת, ואמר כי "חברי הכנסת הישראלים שאני פוגש הם אנשים נפלאים, אך אם אינך פוגש את מקבלי החלטות, זוהי בעיה". 

"הקשר האנושי הישיר חשוב, זאת מכיוון שאני מעביר לאיחוד את הדברים אותם אני רואה ושומע. זאת הדרך להעריך את הריאליות של ההצהרות הפוליטיות", אמר.

אוטה אף התייחס בדבריו לערפאת, וסיפר כי נפגש איתו לאחרונה באוקטובר, לפני שבועות אחדים. "מה שלא יהיה תפקידו של ערפאת, ברור שיש לו השפעה רבה. לעיתים הוא משתמש בה באופן שאיננו מוסכם עלינו, אך לעיתים כן", אמר. 

השליח האירופי ציין את העובדה שלאחר פגישותיו של ערפאת עם חוויאר סולאנה, הממונה על מדיניות החוץ והביטחון באיחוד, הוא השתכנע למנות ראש ממשלה פלסטיני. "אפשר להתווכח האם זאת מדיניות נכונה, אך הדרך הנכונה היא להידבר. אינני חושב שערפאת קיבל מסרים נעימים מאירופה, לכן חשוב להיות בקשר עם שני הצדדים", הבהיר.

הסכם ז'נווה

 

בהתייחסו להסכם ז'נווה, שפורסם לראשונה ב-ynet, אמר אוטה כי מדובר ביוזמה חיובית של אנשים פרטיים. לדבריו, "טוב לראות שישראלים ופלסטינים מדברים על החזון לעתיד. אינני מתייחס בכך לתוכן ההסכם, אך צריך לברך על העובדה שאנשים מוכנים לדבר על העתיד באופן יותר אופטימי".

אוטה הוסיף ואמר כי "הסכם ז'נווה איננו משקף את עמדת הממשלה, אך זו דמוקרטיה. כשיש אופוזיציה שאיננה מרוצה מעמדת הממשלה, היא לא צריכה לנסות לשכנע את אירופה, אלא לנסות ולשכנע את ישראל".

לסיכום דבריו התייחס אוטה לתמיכה האירופית ביוזמת ג'נווה, ואמר כי "אנו יכולים לסייע בפתיחת דלתות, ביוזמות של הידברות, אך איננו מנסים לכפות דרך. השאלה החשובה אותה יש לשאול היא האם יש על כך הסכמה של רוב הציבור". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפרודוקציה
"יש לנו כמה שאלות". אוטה
צילום: רפרודוקציה
צילום: משרד הבטחון
גדר ההפרדה
צילום: משרד הבטחון
צילום: ג'רמי פלדמן
שישכנע את הישראלים. ביילין
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: איי פי
יש לו השפעה רבה. ערפאת
צילום: איי פי
מומלצים