שתף קטע נבחר

גם קופים שואפים להוגנות

מחקר חדש מראה כי בדומה לבני האדם, גם קופים מודדים את ערכם של פרסים שקיבלו ביחס למאמץ שהשקיעו בקבלתם, וציפיות בכל הנוגע לחלוקה הוגנת של פרסים וצ'ופרים

תכונה אנושית רווחת היא השאיפה להוגנות. ואמנם, רובנו משווים את המאמץ שנאלצנו להשקיע במטלה או בעבודה מסויימת ואת התמורה שקיבלנו עבור המאמץ, למאמץ שהשקיע הזולת עבור מטלה זהה ולתמורה שקיבל. כאשר אנו מגלים אי שיוויון בולט בין יחס המאמץ-תמורה שלנו לבין זה של הזולת הדבר חורה לנו.

 

ואמנם מחקרים רבים מצאו כי שאיפה זו להוגנות היא אוניברסלית וקיימת במגוון תרבויות ובנסיבות מגוונות. כעת מסתבר כי השאיפה להוגנות אינה נחלתם הבלעדית של בני האנוש. ממחקר המתפרסם בגיליון ה-18 בספטמבר של כתב העת Nature על ידי פראנס דה-וול ושרה ברוסנן (Brosnan, de Wall) עולה כי גם התנהגותם של קופים מונחית על ידי ציפיות באשר לחלוקה הוגנת של משאבים תמורת מאמץ זהה.

 

חמש קופות מהמין קפּוּצ'ין חום (Cebus apella) השתתפו במחקר. בשלב הבסיסי כל קופה קיבלה חלוק אבן שהיה עליה להשיב לחוקר. בכל ניסוי עמד החוקר מחוץ לכלוב ביד מושטת. לקופה ניתנו שישים שניות להניח את חלוק האבן בכף ידו המושטת של החוקר. אם הקופה ביצעה משימה זו בהצלחה היא קיבלה פרוסת מלפפון כפרס מתוך קערה שקופה שהיתה גלויה לעיניה במהלך כל הניסוי. אם הקופה לא ביצעה כראוי את המטלה (לא הושיטה את חלוק האבן לחוקר או זרקה אותו לעבר החוקר) היא לא זכתה בפרס. לכל משתתפות המחקר היה ניסיון של שנתיים בהליך זה. בממוצע, תהליך ההחלפה נעשה בהצלחה ב-95% מהמקרים כבר ב-5 השניות הראשונות של האינטראקציה.

 

רוצה להשתתף בניסוי?

 

בשלב השני של המחקר הקופות נבחנו בזוגות במספר תנאים; כל קופה השתתפה בכל תנאי הניסוי, בימים שונים. הקופות הושמו בכלובים סמוכים, כך שהן היו יכולות להתבונן זו בזו ועליהן היה להושיט לחוקר את חלוק האבן בתמורה לקבלת פרס. כל "תנאי" כלל למעשה כ-25 אינטראקציות. ב"תנאי ההוגנות" הן הקופה הנבחנת והן בת הזוג קיבלו פרוסת מלפפון בתמורה להושטה מוצלחת של חלוק האבן. ב"תנאי אי-ההוגנות" הקופה הנבחנת קיבלה פרוסת מלפפון כפרס, ואילו בת הזוג קיבלה בתמורה להושטה מוצלחת של חלוק האבן עינב - פרס נכסף הרבה יותר בעיני קופים מאשר פרוסת מלפפון.

 

לבסוף, בתנאי "חוסר המאמץ", בעוד הקופה הנבחנת נאלצה להתאמץ עבור כל פרוסת מלפפון, בת הזוג קיבלה עינב מהחוקר בכל אינטראקציה מבלי שצריכה היתה להושיט לו דבר. שימו לב כי בכל תנאי המחקר הקופות לא ידעו איזו תמורה יקבלו עד לאחר שהושיטו לחוקרת את חלוק האבן.

 

תגובת הקופות הנבחנות לאי-השיוויון בחלוקת הפרסים מעניינת במיוחד. קופות שנכחו כי בנות זוגן מקבלות פרס גבוה יותר עבור מטלה או מאמץ זהים ("תנאי אי-ההוגנות") סרבו לשתף פעולה עם החוקר בכמעט 50% מהאינטראקציות עם החוקר (אי שיתוף פעולה כלל סרוב להחזיר את חלוק האבן לחוקר; סרוב לקבל מלפפון בתור פרס או סרוב לאכול את פרוסת המלפפון). שיעור אי שיתוף הפעולה הגיע כמעט ל80% מהאינטראקציות עם החוקר בקרב קופות שהתבוננו בבנות זוגן המקבלות פרס עבור אפס מאמץ (תנאי "חוסר המאמץ").

 

הקופים לא שיתפו פעולה

 

לצורך השוואה, אי שיתוף פעולה עם החוקר ב"תנאי ההוגנות" עמד על שיעור נמוך מאוד של כ-5%. התגובה המעניינת במיוחד של הקופות היא סירוב לקבל את הפרס או לאכלו. שימו לב כי בהתנהגות זו הקופות דוחות פרס אשר תחת תנאים אחרים הן אוכלות בשמחה רבה.

 

מתוצאות המחקר עולה כי בדומה לבני אדם גם קופים מודדים ערך של פרס במושגים יחסיים, ומשווים את הפרס שקיבלו לחלופות הקיימות בסביבה ואת המאמץ שהשקיעו למאמץ שהשקיע הזולת. קופים ממין קפוצ'ין חום הם סובלנים בדרך כלל ומפגינים שיתוף פעולה ונכונות להתחלק במזון עם חבריהם. התוצאות מראות כי לקופים אלה ציפיות מסוימות בכל הנוגע לחלוקה הוגנת של פרסים במהלך אינטראקציה חברתית, וכי אינם סובלים אי-צדק חברתי. לדעת החוקרים תוצאות המחקר תומכות בגישה הטוענת כי בקרב בני אדם קיים בסיס אבולוציוני לרתיעה מחוסר הוגנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ארכיון ynet
קופים הוגנים?
צילום ארכיון ynet
מומלצים