שתף קטע נבחר

נטשה ל-ynet: "האירופאים יודעים שעמנו עובר טבח"

יו"ר הפרלמנט הפלסטיני החדש אומר בראיון ראשון מאז נכנס לתפקידו כי הוא מעודד מהסקר שקבע כי ישראל היא המדינה המסוכנת בעולם: "זה מבטא הבנה למה שעובר עמנו". לגבי הסיכויים להידברות עם ממשלת שרון, הוא פסימי: "אולי נפתח בקפה לראות אם ישראל באמת רוצה שלום"

בגיל 70 מגיע רפיק נטשה לתפקיד הבכיר ביותר שבו כיהן בהיררכיה הפנים פלסטינית - יושב ראש הפרלמנט, התפקיד שאותו מילא עד כה אבו עלא. למעשה, זהו האיש מספר 3 בהיררכיה של הרשות, אחרי יאסר ערפאת וראש הממשלה.

 

הראיון ב-ynet מהווה חשיפה ראשונה של נטשה, תושב חברון, בתקשורת הישראלית, מאז נכנס לתפקידו בימים האחרונים. הוא נחשב ל"איש של ערפאת", אבל כזה שלא היסס לבקר אותו בעבר. בכל מקרה, הוא צפוי להוביל באופן ברור את הקו של הראיס. צריך לזכור כי במקרה של היעדרות כלשהי של ערפאת - נטשה הופך לראש הרשות בפועל.

 

בישראל לא יאהבו לשמוע חלק מההתבטאויות שלו. "אנחנו מאוד מעודדים מהסקר האירופאי (שקבע כי ישראל היא המדינה המסוכנת בעולם - ע.ו.) שמבטא הבנה למה שעמנו עובר תחת הכיבוש", אומר נטשה ל-ynet.

 

הסקר הזה מעודד, בעיניך?

 

"בהחלט. האירופאים רואים שיש פה עם נטבח. הם מבינים שהמדיניות של ישראל מסוכנת".

 

יש בימים אלה תחילת מגעים להודנה חדשה. יש לזה סיכוי?

 

"בוא נחזור אחורה. בממשלה של ערפאת היו 26 ימי הודנה בלי ירייה אחת מצד הפלסטינים. איך הגיבה ישראל? בהרג, בהרס, בחיסולים ובטרור. גם בימי ממשלת אבו מאזן היו 51 ימים של שקט מצד הפלסטינים - ושוב פעם ישראל הגיבה בהסלמת האלימות. חלק גדול מהפלגים הפלסטינים מרגיש אחריות - וכך הושגה ההודנה הקודמת, מה שלא עשתה ממשלת שרון. אני רוצה הודנה, אבל האם ישראל רוצה זאת? האם שרון מבטיח שההודנה תצליח? עם מי נעשה הודנה? צריך לזכור שהודנה מעולם לא נעשית בין צד אחד לבין עצמו".

 

ב-ynet דיווחנו היום על תוכניות בישראל להקלות ואולי להחזיר את אזור הסחר החופשי עם הרשות. זה יכול לשפר את המצב והאווירה?

 

"הדיבורים האלה הם 'מסחרה', הפתרון למצב ידוע - לא צריך הרבה התחכמויות. יש בעיה כללית שנובעת מהכיבוש, ממדיניות ישראל שמתעללת באנשים, בכל העם הפלסטיני. הפתרון הוא לא הקלה פה והקלה שם. זה הכיבוש כולו שצריך להיעלם".

 

אתה נשמע פסימי. יש סיכוי להידברות עם ממשלת שרון, מבחינתך?

 

"בעניין הזה לא נשארו הרבה כלים. אולי נסמוך על המזל. אולי נסתמך על פתיחה בקפה כדי לראות אם ישראל באמת רוצה שלום. כדי לעשות שלום לא צריך הרבה. צריך רצון, ואם שרון יהיה מעוניין בכך - הוא ימצא אותנו מוכנים לשתף פעולה".

 

נטשה ממשיך וטוען כי "על כל צעד שישראל תעשה לכיוון השלום - נעשה עשרה צעדים. אבל לצערי אין שום סיבה לאופטימיות. האם שרון מסוגל לנקוט בצעד אחד שישכנע אותנו ואת דעת הקהל כי ברצונו להגיע לשלום? אם יהיה מוכן לכך, דלתותינו פתוחות לרווחה בעניין הזה. זוהי משימתנו הראשונה - להגיע לשלום ולשים קץ לכיבוש".

 

יש לך קשרים רצופים עם גורמים בישראל? אולי עם השמאל הישראלי?

 

"יש קשרים עם אישים בודדים, אבל אין שום דבר מאורגן. מה שבטוח הוא, שלא אזום קשרים ומפגשים לשם הקשרים והמפגשים. אינני מאמין בכך. מבחינתי המפגשים הם לא מטרה. הם כלי להשיג את השלום".

 

איזה פרלמנט צפוי בראשותך?

 

"הסגנון יהיה שונה לחלוטין. הפרלמנט יהיה מחוייב לחוק, יישום החוק והבטחת שלטון החוק. הפרלמנט ישתף פעולה עם הרשות המבצעת כדי להגיע למטרה העליונה ולהביא לקץ הכיבוש. בנוסף, הנושא המרכזי יהיה המשך הרפורמות ברשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
נטשה. מעודדים מהסקר
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ערפאת. ביקר אותו בעבר
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
שרון. אולי נפתח בקפה
צילום: רויטרס
מומלצים